Regeringen erkänner inte det assyriska folkmordet – av lätt insedda skäl

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Onsdag 2 Maj 2018 2018-05-02
E-post 611

Över 1,5 miljoner människor från minoriteter som assyrier/syrianer och armenier beräknas ha mördats i dåvarande Osmanska riket år 1915 i vad som kallas Seyfo, eller ”svärdets år”. 2010 erkände riksdagen massmorden som just folkmord. Statsministern, som tidigare utlovat ett erkännande av folkmordet backar nu angivande av att frågan är komplex. Trots att den i allra högsta grad är enkel.

2014 besökte Löfven Södertälje där han lovade att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet i dåvarande Osmanska riket – om Socialdemokraterna skulle vinna valet. I en intervju med Assyria TV sa han:

– Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.

Men efter det har regeringen till synes inte drivit på frågan att erkänna Seyfo som ett folkmord rapporterar SVT, och senast i förra veckan kritiserades regeringen av både assyriska och syrianska riksförbunden. Regeringen ser inte att ett erkännande ligger inom mandatperioden eftersom frågan är komplex enligt statsministern. Mer komplex än vad som riksdagen kom fram till.

Det går inte att utesluta att riksdagsoppositionen kommer göra en stor sak av regeringens svek för att själva attrahera uttalat identitetspolitiska röster i valet i september. Men gör oppositionen detta kommer de ställas inför samma dilemma som Stefan Löfven står idag. Att hålla Turkiets president Erdogan på rimligt gott humör eller få honom på dåligt humör vilket kan leda till att Turkiet släpper på flyktingkranen igen. Till detta skall fogas den utrikespolitiska ledningen som är mer lojal gentemot Ankara än väljarna i Södertälje samt kanske främst Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och Miljöpartiets nära kopplingar till AKP samt dess stödorganisationer. AKP är det regimbärande partiet i Turkiet.

Ett rimligt uttalande från statsministern hade istället varit att fördöma all form av historisk etnisk rensning men göra tydligt med att orsaken till att Sverige idag inte erkänner detta folkmord uteslutande beror på att vare sig vi eller EU vill riskera att Turkiet väljer att släppa på flyktingkranen över Balkanrutten igen för att Erdogan och AKP känner sig förolämpade.

Erkännandet av det armeniska folkmordet är ytterst en enkel fråga som statsministern avgjort rent pragmatiskt. Att inte erkänna lättar på migranttrycket då president Erdogan i alla väsentliga delar kontrollerar det som kallas för Balkanrutten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se