SVT partiledardebatt visar hur valrörelsen kommer bli och en indikation på vad som kommer efter

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 7 Maj 2018 2018-05-07
E-post 545

Efter söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s “Agenda” – med de fyra huvudämnena jobb och välfärd, lag och ordning, migration och klimat och miljö – kom tittarnas besked. Ulf Kristersson blev den som segrade debatten enligt en mätning gjord av opinionsinstitutet Demoskop på uppdrag av Expressen.  Vinsten blev dock knapp – Jimmie Åkesson hamnar tätt efter. Ulf Kristersson klarade sig bäst även i en undersökning från Aftonbladet/Inizio. Men hela debatten blev även en klar indikation på hur valrörelsen börjat och hur valresultatet kommer bli. Rörigt.

I bägge undersöknigarna hamnar Stefan Löfven, S, och Isabella Lövin, MP i botten. Ingen av dem hade en av sina stoltare stunder under kvällen och kanske speciellt Stefan Löfven vill nog försöka glömma skrattet från publiken. Skrattet berodde inte på ett skämt utan att han i debatten om brott och straff, när SD partiledare Jimmy Åkesson frågade varför så få våldtäktsmän med annat medborgarskap än svenskt inte utvisades drog in ojämlikheterna på svensk arbetsmarknad. När Åkesson vände ryggen till efter först ha uppmanat Löfven till att hålla sig till ämnet i replikväxlingen frågade sig statsministern vad ”han gjorde här”.

Statsministern gjorde ont värre och försökte i ett sista försök rädda situationen med att dra in #metoo men det var då för sent. Publiken hade skrattat åt honom, men inte åt hans kvickhet och skämt, bilden var satt och avsnittet med replikväxlingen spreds färdigklippt på sociala medier bara minutrarna efteråt. En video som kommer leva sitt eget liv på sociala medier. Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning kommer inte behöva engagera sig nämnvärt för att försöka få spridning på den.

Den andra ministern närvarande, Isabella Lövin, var den enda i debatten som fick prata till punkt oftare än de andra. Men det hjälpte vare sig henne, miljöpartiet eller regeringen. Snarare borde frågan som statsministern retoriskt för sig själv ställde istället handla om vad hans egen representativa ställföreträdare gjorde i rummet. Någon formell vice statsminister är hon nämligen inte.

Mats Knutsson, SVT, sammanfattar debatten om migrationen klarast:

Migrationsfrågan skär som en kniv i båda de traditionella politiska blocken i Sverige. Söndagens debatt visade att både en rödgrön regering och en alliansregering kommer att ha stora problem att komma överens i frågan efter valet i höst. Lösningen kan bli en blocköverskridande uppgörelse där Socialdemokraterna och Moderaterna hoppas kunna hålla i taktpinnen.

Trots att Socialdemokraterna i fredags presenterade nya vallöften för en mer restriktiv asylpolitik var statsministern förvånansvärt defensiv när frågan debatterades på söndagskvällen. I stället blev det som vanligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som tog initiativet och anklagade övriga partier för att så många asylsökande sökt sig till Sverige.

Statsministerns defensiva hållning beror mest sannolikt på att han inte vill provocera fram en debatt där han tvingas försvara det enda egentliga skarpa förslag han lagt i riksdagen om migrationen sedan nyår. Amnestilagstiftningen för de uppskattningsvis 9 000 företrädesvis afghansk / iranska männen som saknar asylskäl och uppehållsrätt i Sverige. Detta lagförslag har inte, om alla i gårdagens debatt skulle stå vid sitt ord, stöd i riksdagen utan har blivit möjligt då S har lagt sig platta för MP och C har brutit sig ut ur Alliansen och utgör nu ett stödparti till MP inom migrationspolitiken.

Det innebär att S, genom att ha lagt sig platta, möjlgiggjort för cirka 20 procent av riksdagens totala antal mandat att köra över de övriga 80 procenten. Detta faktiska svaghetstecken vill inte Stefan Löfven skall komma fram i debatten om migrationspolitiken. Detta förklarar socialdemokraternas defensiva position när åsikter skall brytas offentligt. Att ge ut ett PM med löften som skall gälla först om fyra månader är väsentligt enklare än att stå upp för den politiken när det gäller.

Debatten präglades av två överladdade ministrar, en uppenbart irreparabelt splittrad Allians och en Jimmie Åkesson som bitvis åkte i åttor runt de övriga i sin roll som underdog. Som vid sidan av Ulf Kristersson bitvis var de enda vuxna i rummet.

Stefan Löfvens och Isabella Lövins svaga insats under gårdagens debatt kommer förfölja regeringen fram till valdagen om inte ett mirakel sker samtidigt som den bästa debattanalysen gjordes av Viktor Barth-Kron, DN:

 

 

Men överlag rörigt. Precis som valrörelsen 2018 har börjat och kommer sluta. Rörigt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se