Trots president Abbas antisemitiska åsikter garanterar UD Sveriges lojalitet

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Fredag 4 Maj 2018 2018-05-04
E-post 1240

Liberalernas ledare Jan Björklund kräver att regeringen omedelbart fryser biståndet till Palestina. Anledningen är president Mahmoud Abbas uttalande om judarna och Förintelsen. et var under ett möte i måndags med palestiniernas nationella råd på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sa att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte varit ett resultat av deras religion utan av ”ocker” och bankverksamhet. Bara timmarna innan talet hade Sverige garanterat Mahmoud Abbas sin lojalitet.

”Tydligare kan inte antisemitismen uttryckas” skriver Björklund på Facebook.

Vad som inte framgått i nyhetsrapporteringen är att bara timmarna innan Mahmoud Abbas höll sitt tal erhöll Abbas och PA, den Paletsinska Myndigheten,  explicita och protokollförda garantier av Sverige att Sverige skulle göra allt som står i vår makt att förhindra att ytterligare EU-stater etablerar sina ambassader i Jerusalem.

Att Sverige ger garantier för sitt stöd bekräftas av den Palestinska Myndigheten i Ramallah nu på morgonen. Materialet finns dock endast på arabiska och skulle kunnat ha översatts av de större svenska nyhetsredaktionerna om det inte vore för just känsligheten i ärendet. I sin inofficiella engelska översättning nu på morgonen lyder pressmeddelandet från PA

“The Swedish minister pointed out that Sweden will use all its capacities to support the Palestinian diplomatic movement to prevent any state of the European Union to transfer its embassy to Jerusalem”

Att Sverige ger sitt stöd till palestinska företrädare som uttrycker antisemitiska åsikter följer en lång tradition. Tvärtom anser även ledande företrädare för biståndsmyndigheten Sida att konflikten mellan Israel och Paletina är att likna vid ANC:s kamp mot apartheidregimen i Sydafrika och därmed att det är naturligt att ansluta sig till Carl-Henric Grenholms (S) nu snart femtio år gamla anvisning från tidningen Broderskap:

”Palestinierna önskar utplåna Israel som stat, vill helt krossa Israel. Detta är helt riktigt – och det är en målsättning vi bör stödja.”

Abbas syn på judar bör inte vara en överraskning för vare sig utrikesminister Margot Wallström eller kabinettsekreterare Annika Söder. Den svenska utrikespolitiken har aldrig tidigare varit så tydlig i vems ärenden och värderingar som Sverige går.  

Mahmoud Abbas.

 

Redaktörens tacksamma kommentar:

 

Tack vare läsarstödet har jag kunnat bibehålla och utveckla mitt nätverk Levanten, Mahgrib och Sahel. Jag kan nu stoltsera med att ha en “under cover” redaktion eller nyhetsbevakare på plats som jag känner personligen i flera av de länder är affekterade av IS, Boko Haram, AQiM och konflikten i Syrien samt Israel – Palestina.

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se