Analys: Då tar Sverigedemokraterna över LO

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Tisdag 12 Jun 2018 2018-06-12
E-post 1031

SCB PSU, partisympatiundersökningen, i maj 2018 vittnar om en tydlig trend inom olika demografiska väljargrupper. Svagheterna i SCB PSU ligger i de geografiska mätningarna där urvalet antalsmässigt är i lägsta laget samt överlag den låga svarsfrekvensen. En trend som dock är tydlig och som pågått en längre tid, bekräftar att det politiska mittfältet nu har förskjutits bort från Socialdemokraternas tidigare dominans.

Samtidigt som Socialdemokraterna i praktiken står på randen till en pasokifiering, och i det kommer dra med sig LO:s ledning går Sverigedemokraterna stärkta framåt i motsvarande omfatttning. Det parti som överraskar är Centerpartiet som nu har goda till mycket goda förutsättningar att göra ett starkt valresultat på bekostnad av Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ.

Fakta Pasokifiering

Det grekiska socialdemokratiska partiet Pasok dominerade den politiska scenen i tre decennier och regerade i 21 år. Partiet fick  6,3 procent av rösterna i det senaste valet.

Pasokifiering är en snabb och plötslig kollaps av ett parti som tidigare har varit det dominerande och/eller statsbärande partiet.

SCB PSU för maj månad 2018 markerar sannolikt slutet på början av en dramatisk omdaning av det svenska politiska landskapet. Trenderna bör bedömas som stabila sett till de senaste fyra årens utfall och i och med valet i september kommer nästa fas att inledas. En fas som markeras genom att Socialdemokraternas makt över LO blir bruten under mandatperioden.

En fas som avslutas med att Sverigedemokraterna tar över LO och därmed kontrollen över Aftonbladets Ledarsida. Ledarredaktören för Aftonbladets Ledarsida utses och rekryteras av LO enligt det aktieägaravtal som upprättades mellan LO och Schibstedt när LO sålde Aftonbladet.

Vilket blir början på fortsättningen.

En detaljerad analys av strategiska väljargruppers utveckling och hur Sverigedemokraternas övertagande av LO sannolikt kommer kunna gå till finner du i premiuminnehållet. Analysen bygger utöver SCB PSU på djupintervjuer av centralt placerade källor inom arbetarrörelsens mer erfarna kretsar, från de så kallade “silverryggarna” samt konsultation av juridisk expertis kopplad till Europadomstolen.

Hur detta hänger ihop framgår av premiuminnehållet.

Är du inte premiummedlem kan du prova på i fjorton dagar för en krona.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se