IOGT – NTO; en del av Ibn Rushd-sfären

  • Fredag 22 Jun 2018 2018-06-22
E-post 1028

Flera medlemmar inom Nykterhetsrörelsen har på den senaste tiden vittnat om hur de blivit trakasserade och blockerade av IOGT-NTO:s interna Facebook grupp. Detta på grund av att personer ifrågasatt hållningen gentemot könssegregation på Ungdomens nykterhetsförbunds (UNF:s) ungdomsläger, flicka i hijab på omslaget i medlemstidningen och att UNF deltagit på Muslimska familjedagarna. IOGT-NTO och UNF har utvecklats till att mer och mer bli en del av Ibn Rushd-sfären.

Muslimska Familjedagarna är ett arrangemang som årligen attraherar 5000 besökare. Muslimska Familjedagarna organiseras av studieförbundet Ibn Rushd, stiftelsen Islamiska Föreningen i Sverige samt Sveriges Unga Muslimer, SUM.  SUM fick sina bidrag indragna 2017 för att inte respektera demokratins idéer samt ha kopplingar till Muslimska Brödraskapet. SUM blev även återbetalningsskyldiga för tidigare utbetalade bidrag.

UNF:s generalsekreterare har försökt få det tidigare frontnamnet Isabelle Eriksson avskedad från sitt arbete för att Eriksson frågat UNF om det varit förenligt med deras paroll om en ”solidarisk och demokratisk värld fri från droger och våld” enligt hemsidan, att befinna sig på Muslimska Familjedagarna där flera av talarna genom åren har varit sharia – och Jihad- förespråkare.

Det paradoxala är att UNF:s hemsida även lär ut om olika härskartekniker, ett exempel på härskarteknik är att försöka tysta någons åsikter. IOGT NTO är UNF:s moderorganisation och båda organisationerna vilar på samma värdegrund.

Fakta IOGT-NTO

IOGT-NTO är Sveriges största nykterhetsorganisation, bildad 1970 genom sammanslagning av IOGT och NTO. IOGT-NTO är en del av IOGT-NTO-rörelsen och IOGT International. Landet är uppdelat i 23 distrikt som har egna expeditioner och ofta även egen personal.

IOGT-NTO driver två folkhögskolor, Wendelsberg i Mölnlycke och Tollare i Nacka. Organisationen driver också ett behandlingshem, Dagöholm.

Verksamheten finansieras till större delen genom helägda Miljonlotteriet och till mindre del genom medlemsavgifter, gåvor, offentliga anslag och annat. IOGT-NTO är en av medlemsorganisationerna i studieförbundet NBV och ger ut tidningen Accent.

Nykterhetsrörelsen har förändrats de senaste tio-tjugo åren. Tittar vi tillbaka i Nykterhetsrörelsen historia så var den tidigare avskedade miljöministern Mehmet Kaplan IOGT NTO:s ordförande i Stockholms län i början på 90-talet. Kaplan figurerar även i rullorna så sent som 2006-2011.

Genom sitt engagemang i IOGT NTO lärde sig Kaplan föreningslivet samt hur statlig finansiering av organisationer bedrevs. Han lärde sig att bygga nätverk med olika grupper och var även ordförande för SUM i början på 2000-talet som var arrangör på Muslimska Familjedagarna. Han grundade även SMFR  (Sveriges Muslimer för Fred och rättvisa) 2008 tillsammans med Yasri Khan som gjort sig känd för att vägra ta kvinnor i hand. 

Kaplan tvingades bort från regeringen 2016 efter att hans nära samarbete med de nationalistiska turkiska Grå Vargarna avslöjats. Grå Vargarna gjorde sig under 1980-talet skyldiga till 694 politiska mord på bland annat armenier och kurder. Kaplans andra relationer med islamistiska grupper som Milli Görüs och Muslimska Brödraskapet som alla står för bekämpandet av västerländsk demokrati är numera väl kända. Frågan är vilket kulturellt arv Mehmet Kaplan lämnat efter sig i Nykterhetsrörelsen?

I UNF förbundsstyrelse idag sitter bl.a Semanur Taskin, känd hijab och könsapartheidaktivist. Hon har tidigare arbetat för SMFR, (Sveriges muslimer för fred och rättvisa), den organisation som Mehmet Kaplan och Yasri Khan grundade 2008.

Enligt IOGT NTO är det ett prioriterat mål att arbeta mot rasism. IOGT finansierar sedan 2017 den antirasistiska stiftelsen EXPO, samt organisationen ”Inte rasist men”. Bilan Osman är föreläsare och krönikör på EXPO. Hon har flera gånger kritiserat GAPF för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Nykterhetsrörelsen bidrar till mycket positivt i samhället ur ett bredare perspektiv men har idag utvecklats till att utgöra en del av Ibn Rushdsfärens inflytande och finansiering.

 

Isabelle Eriksson

Johan Westerholm

 

Isabelle Eriksson är en tidigare svensk elitidrottare med bland annat SM-guld på 400 meter häck. Idag har Eriksson lämnat idrotten på elitnivå.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se