Socialdemokraterna mot partisplittring

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Onsdag 6 Jun 2018 2018-06-06
E-post 663

Statistiska Centralbyråns återkommande PSU, partisympatiundersökning, brukar anses vara den mest relevanta undersökning om väljarsympatierna. Rapporten publiceras två gånger per år och då förskjuten tre månader i tid till val de år det är valår. Trots det, och de stora brister som SCB själva identifierar, ägnar de flesta medier, ledarskribenter och politiska partier oproportioneligt med tid på den lilla första del som publicerades under tisdagen. Det enda riktigt intressanta i rapporten publiceras först en vecka senare när all data brutits ner på regional nivå och i demografiska grupper.

SCB identifierar dock det som många redan vet, eller känner av, på annat sätt. Socialdemokraternas väljarförlust, Sverigedemokraternas motsvarande vinst samt att Moderaterna i praktiken står still. Detta leder ofrånkomligen till en rad med spelteorier inför det som kommer hända efter midnatt natten till den tionde september. Regeringsförhandlingarna inför nästa mandatperiod.

Det finns ett antal mer eller mindre relevanta alternativ men att Stefan Löfven skulle få förnyat förtroende bör vara uteslutet då vare sig moderaterna eller sverigedemokraterna kommer släppa fram honom som statsminister en gång till. Båda partierna har lovat sina respektive väljare att avsätta regeringen Löfven samtidigt som Löfven låtit meddela att han inte kommer avgå frivilligt.

Om alla tre, Ulf Kristersson, Stefan Löfven samt Jimmie Åkesson nu står vid sitt ord kommer hösten präglas av totalt kaos. Om Stefan Löfven väntar på att bli avsatt kommer en sådan votering inte kunna genomföras innan riksdagen öppnar vilket innebär att några regeringsförhandlingar inte kommer kunna inledas förrän i oktober. Det blir därmed rekordkort tid för riksdagen att behandla 2019 års budget. Och ännu kortare tid för en tilltänkt regering att färdigställa regleringsbreven som styr in myndigheterna i enlighet med budgeten.

Men dramatiken stannar inte där. Om Socialdemokraterna mister ställningen som största riksdagsparti kommer det leda till oöverskådliga konsekvenser och konvulsioner i svensk politik för minst ett decennium framöver.

I premiuminnehållet redogörs för de långtgående konsekvenser ett valresultat för S på lägre än 22 procent skulle innebära. Inte bara talmansposten skulle glida ur händerna utan mycket mer än så. Partiet skulle rämna i sina grundvalar.

Du kan registrera dig som provkund för en krona i fjorton dagar för att ta del av ett mycket sannolikt händelseförlopp.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se