Socialdemokraternas 12 mäktigaste

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Tisdag 19 Jun 2018 2018-06-19
E-post 1624

Socialdemokraterna styrs inte, som många kan förledas att tro, av Stefan Löfven, det Verkställande Utskottet eller partistyrelsen. Inte ens kongressen, partiets högsta beslutande organ, har något större inflytande längre över tid.

Under lång tid, med början i studentrevolten 1968, har strukturer byggts upp och som fram till Mona Sahlins tillträde som partiordförande kunde hållas under kontroll. Sahlins maktbas sammanföll till stora delar med den maktsfär som idag kontrollerar partiet. Trots att Sahlin är borta idag, sannolikt för gott, visar sig maktbaserna och maktsfärerna vara i mycket gott skick och i allra högsta grad aktiva.

Även om Håkan Juholt gjorde ett tappert försök att hålla det han kallade för “Stockholmsklägget” på avstånd från direkt inflytande var det bland annat detta nätverk som till stora delar kom att bli hans fall. Detta nätverk kontrollerar idag partiet antingen direkt eller via ombud och genom nätverk, nätverk som disponerar även andra arenor som till exempel Sida, Vetenskapsrådet, Göteborgs Universitet och Svenska Kyrkan för att styra socialdemokraternas utveckling.

Genom att behärska stadgar och nomineringsprocesser samt lyckas hålla fast vid vissa av dessa uppdrag över tid eller placera sig centralt har de överblick och kan på så sätt påverka partiets utveckling över tid och politiskt kunna övervintra under perioder när den politiska färdriktningen inte stämmer överens med de egna önskemålen.

Ledarsidorna.se kan idag presentera en unik lista över Socialdemokraternas egentliga makthavare. De som elaka tungor kallar för “The Dirty Dozen” men som alltid är ständigt närvarande som en osynlig järnnäve.

Socialdemokraternas mäktigaste, “The Dirty Dozen”:

1. Carin Jämtin, idag generaldirektör för Sida men tidigare partisekreterare

2. Carina Persson, VD för Campus Bommersvik

3 & 4 Ulf Bjereld och Marie Demker, båda verksamma vid Göteborgs Universitet

5. Anna Ardin, verksam vid “Forum – idéburna organisationer med social inriktning”, Forum, samt diakon i Equmeniakyrkan

6. Carina Ohlsson, riksdagsledamot samt ledamot av socialdemokraternas centrala valberedning

7. Annika Söder, kabinettsekreterare vid UD 

8. Annika Nilsson, kanslichef på LO

9 & 10 Emma Lennartsson & Johan Sjölander, tidigare statssekreterare samt nuvarande kommunsekreterare i Stockholms Arbetarekommun

11. Wanja Lundby Wedin, tidigare LO-ordförande men idag vice ordförande i Svenska Kyrkans styrelse

12. Pierre Schori, tidigare biståndsminister och utrikespolitisk rådgivare 

I premiuminnehållet presenteras varje persons nätverk och en del av deras tidigare prestationer och positioner som motiverar dem till placeringen på listan. Läsaren får även en beskrivning om hur dessa personers agendor och relationer hänger ihop och vad de har åstadkommit tillsammans och något av en fingervisning om vad de har kapacitet till.

Det går att teckna en provprenumeration för en krona under fjorton dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se