Våldtäkt och kultur – En undersökning av relationen mellan invandring och sexualbrott

Ann Heberlein "Våldtäkt och kutur" Greycat Publishing 2018
  • Söndag 10 Jun 2018 2018-06-10
E-post 746

Varför har sexualbrotten ökat i Sverige under det senaste decenniet? 

Vi ser nu en kraftig ökning av antalet anmälda brott – och vi ser också att sexualbrotten delvis ändrat karaktär. Grova våldtäkter, som gruppvåldtäkter och överfallsvåldtäkter, har ökat, liksom sexuella övergrepp på offentliga platser som badhus och festivalområden.

I min nya bok som utkommer på Greycat Publishing House inom kort presenterar jag den nya verkligheten i Sverige. Efter att ha gått igenom samtliga domar i sexualbrottsmål mellan åren 2012 och 2017 är min hypotes följande: Denna utveckling går till stor del att förklara med hänvisning till den stora invandringen av män från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien. Det är enligt min mening konflikter mellan kulturer, normer och värderingar som utgör den mest fundamentala orsaken till ökningen av sexuellt våld i vårt land.

I boken lägger jag därför stor vikt vid att arbeta kvalitativt, det vill säga analysera innehållet i domarna.  Vid min genomgång av domarna har jag sorterat bort allt som inte är våldtäkt/grov våldtäkt/våldtäkt mot barn. Ur denna grupp har jag sorterat fram domar med afghanska förövare. Eftersom afghanska män är kraftigt överrepresenterade vid sexualbrott valde jag att se på just denna grupp för att pröva min hypotes om relationen mellan kultur – kvinnosyn, normer och värderingar – och sexualbrott. Vid läsningen av domarna har jag sökt efter förklaringar till förövarnas handlingar, försökt förstå varför de handlar som de gör och särskilt noterat uttalanden som kan härledas till kulturella föreställningar, normer och värderingar. Finner vi referenser till gärningsmännens ursprungskultur, den afghanska, en patriarkal kultur präglad av islam och klantänkade? Ser vi kulturkrockar, det vill säga svårigheter att tolka den svenska kulturen? Vilka föreställningar och fördomar angående svenska kvinnor och svensk kultur kan vi finna?

Här nedan följer ett kapitel med en sådan fallstudie. Det handlar om en överfallsvåldtäkt som ägde rum i centrala Linköping, i mars 2014.

 

Ann Heberlein

 

FALL 2: ”HON VAR PRATSAM, SKOJADE OCH KNUFFADES LITE. DET VERKADE SOM OM HON VILLE HA SEX”

B 4383-14 LINKÖPINGS TINGSRÄTT VÅLDTÄKT

Den 14 mars 2014 hade J varit på krogen med en väninna. Hon är en tjej i tjugoårsåldern och hade druckit några glas vin med en kompis. Vid halvfyratiden på morgonen bestämde hon sig för att gå hem till en manlig bekant som hon träffat sedan en kort tid tillbaka. De skulle prata och eventuellt skulle hon stanna kvar hos honom resten av natten. Han bodde på Konsistoriegatan. Hon trodde att hon visste var gatan låg, men hittade den inte. Hennes telefon fungerade inte, så hon kunde inte använda GPS-funktionen.

En kille som hon aldrig träffat förr kom plötsligt cyklande på Gustaf Adolfsgatan. De pratade med varandra på engelska och han sade att han bodde på Konsistoriegatan och skulle visa henne vägen dit. J säger i förhör att hon är van vid alla sorters människor eftersom hon arbetar på ett socialkontor. Hon var vänlig mot mannen, som hon är mot alla. De promenerade genom stan. Han satte sig vid ett tillfälle på en bänk och sade att han hade ont i låret. Han ville att hon skulle massera honom. J avböjde detta och sade att hon hittade själv. Han däremot propsade på att slå följe med henne och hon blev inte av med honom. 

Mirwais, mannen på cykeln, kommer ursprungligen från Afghanistan. Han fick avslag på sin ansökan om uppehålls och arbetstillstånd i Sverige 1 augusti 2011. Beslutet vann laga kraft 7 januari 2013 och han befann sig efter detta i Sverige som illegal invandrare. Den 14 mars 2014 var han nere i Linköpings centrum. Det hade blivit långt över midnatt när han uppger att J kom fram till honom och började prata. 

FALL 2: ”HON VAR PRATSAM, SKOJADE OCH KNUFFADES LITE. DET VERKADE SOM OM HON VILLE HA SEX”

Om du inte redan är premiummedlem eller pluskund kan du ta del av resten av kapitlet som provmedlem för en krona i fjorton dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se