Almedalen – ett uppgivet och samtidigt nervöst lugn

  • Onsdag 4 Jul 2018 2018-07-04
E-post 455

Almedalsveckan är idag exakt halvvägs med onsdagen som är centerpartiets dag i år. Onsdagen brukar pråglas av ”besättningsbyte” då de flesta civilsamhälles- och intresseorganisationer lämnar Almedalen och tempot sjunker något. Hur det blir i år är osäkert. Tempot är inte lika högt, Almedalen präglas mindre av konsult- och lobbyister men det i sig är en fördel. Politiken får ett större utrymme. Och det hade sannolikt blivit en bättre dynamik i veckan om inte partierna hade varit så uppgivna och splittrade.

Almedalsveckan präglas även av att det är en i allt väsentligt nyktrare tillställning än tidigare år. Om det är en allmän folkhälsotrend bland politiker och media att drick mindre är dock osäkert. Det råder ett nervöst, och i viss mån uppgivet, lugn. Vissa har redan diskonterat en valförlust men generellt präglas veckan av en väntan på valdagen.

Som Ledarsidorna.se tidigare konstaterat är detta en valrörelse där partierna går till val med öppna falangstrider med ett undantag. Socialdemokraterna har för tillfället slutit leden men det kan förändras då Stefan Löfven kommer till Visby under morgondagen, socialdemokraternas dag. Stefan Löfvens framträdanden ransoneras numera av lätt insedda skäl. För att minska motsägelserna i utspelen. Allt är noga kontrollerat utan att partiet anstränger sig nämnvärt för att dölja det faktum att andra företrädare gör sig bättre i media. Gruppledaren i riksdagen Anders Ygeman är inget undantag. Ygeman tar tillfället i akt och framför att han istället för oförsonlig kritik av Konstitutionsutskottet borde fått beröm istället eftersom det var han som ansvarade för SÄPO. Det finns skäl till det.

Att ransonera en partiledares framträdande är inget nytt. Sist det skedde mer uttalat var när Bo Lundgren ställde in sitt framträdande i Almedalen 2002, året som moderaterna gjorde sitt katastrofval. Per Unckel, då partisekreterare, lät motivera det beslutet att moderaterna sparade på partiledarens framträdanden. Även om Stefan Löfven framträder är det allmänt känt att han blivit medvetet allt mer svåråtkomlig för media. Media är inte statsministerns starka sida som det var för Göran Persson och Carl Bildt som kan snurra upp en journalist högt upp på ståläktaren med en hostning.

Att Ygeman försöker positionera sig för en kommande partiledarkampanj kan inte på något sätt uteslutas. Stefan Löfven fyller under nästa mandatperiod 65 år och kommer med en sannolikhet gränsande till visshet välja att gå i pension. Ett troligt tillkännagivande av detta är att om, vilket mycket tyder på, socialdemokraterna förlorar valet så kommer detta tillkännages på valnatten och att en ny partiordförande väljs vid den redan inplanerade temakongressen 2019. Ygeman kommer fram till dess att behöva sätta alla positiva bilder han kan för att vara aktuell. Att säga att ett enigt KU borde givit honom beröm istället för kraftig kritik bör dock vara en tveksam strategi. Står man med vare fot i ett dragspel kan det vara en bra idé att inte röra allt för mycket på sig då det låter rätt illa. Bättre att stå still tills alla har lämnat och först då ta av sig dragspelen om fötterna.

Liberalernas försök att skapa en ny konfliktlinje mot Sverigedemokraterna kring EU-frågorna har än så länge inte fallit väl ut. Dels för att det är för sent att sätta den bilden, dels för att Liberalerna är själva felpositionerade i frågan i relation till väljarkåren. Liberalerna önskar införa Euron och arbeta för en stärkt federation på nationalstaternas bekostnad, det vill säga mer makt till Bryssel, i motsats till Sverigedemokraterna som vill genomföra en rådgivande folkomröstning i frågan. Paula Bieler, SD har på ett annat sätt fångat folkopinonen när hon lyfter fram att det EU som finns idag inte var något som dagens väljare som röstade för ville se. Jan Björklund tar inte detta på det allvar det förtjänar utan försöker förminska problemen med ökad överstatlighet med ”att det får vi lösa inom unionen”. Att lösa det ”inom unionen” innebär att det löses bakom lyckta dörrar i ministerrödet vilket är precis det som är EU:s stora problem. Hade Liberalerna haft ett annat insteg, coh visat att de i varje fall lyssnade lite på folkopinionen, hade den nya strategin kanske kunnat sätta upp en rimligt fungerande konfliktyta.

Almedalen andas ett nervöst och samtidigt uppgivet lugn. Lugnet före ett valresultat alla tycks diskontera redan nu samtidigt som det är över två månader kvar till valdagen. Den märkligaste Almedalsveckan på många år.

Dagen idag kommer präglas av lanseringen av ”Våldtäkt och Kultur” av Ann Heberlein. På grund av en osäker wifi-uppkoppling i vald lokal, Folkets Bio i Visby,  kommer seminariet som leds av Jörgen Huitfeldt sändas i efterhand på ledarsidorna.se Facebookkanal. Under nästa vecka kommer samtliga avsnitt av ”Andra sidan Almedalen” läggas upp i den nya videokanalen.

Ledarsidorna kommer på sikt lämna Youtube som arena då de anonyma anmälningarna mot programmen inte längre går att hantera på ett rimligt sätt utan lägger sin videokanal nu utanför Youtube med egen videospelare.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se