Brändernas politiska pris kan bli oöverblickbara

Utbrända bilar i Skogås, Stockholm. Foto: Från Karl Henrikssons blogg.
  • Tisdag 24 Jul 2018 2018-07-24
E-post 2138

De folkliga reaktioner som skogsbranden i allmänhet och för den utländska hjälpen i synnerhet leder till och visar upp är inte oproblematisk för sittande regering inför valspurten. Inte bara för att regeringen framstår som såväl skenhelig som handlingsförlamad i frågor kring nationell säkerhet och livsmedelsförsörjning utan även för vad som sker i andra delar av landet varje sensommar. De anlagda bilbränderna och stenkastningen mot blåljuspersonal.

Brandrisken är fortsatt hög i stora delar av landet och MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, utesluter inte att Sverige kan behöva begära mer hjälp via EU. Sverige har fått stor respons på sin begäran om hjälp via EU. Hjälpinsatsen vid skogsbränderna är den största hjälpinsatsen inom EU hittills. Men enligt MSB kan Sverige behöva mer stöd. För närvarande finns markpersonal från Tyskland, Polen, Frankrike och Danmark i landet. Sedan används brandbekämningsplan från Italien och Frankrike och ytterligare plan på väg från Portugal, som troligtvis landar under onsdagen. Helikoptrar från Tyskland, Litauen och Norge kompletterar organisationen. 

Det är väldigt många länder som har ställt upp och stöttar Sverige i den här svåra situationen, säger Patrik Jansson, talesperson för MSB:s särskilda organisation för skogsbränderna. Förstärkningen de är lika efterlängtad som välkommen.

De polska brandmännen är överväldigade av mottagandet i Sverige. 139 polska brandmän och ett fyrtiotal brandbilar har anslutit till brandstyrkorna i Sveg i Härjedalen. När de anlände möttes de av jubel.

– Det var fantastiskt. Folk stod där och vinkade. Sedan kom folk med sötsaker till vårt läger. De är verkligen glada över att vi är här, säger brandmannen Grzegorz Borowiec till SR/Ekot.

– Vi känner att det skapar lite press. Nu måste vi vara bättre än vad vi i själva verket är, säger Grzegorz Borowiec.

De röda brandbilarna symboliserar i alla länder något gott för medborgarna. Det finns en aura av det genuint goda runt alla brandkårer. Det är de som med risk för eget liv räddar liv. Mottagandet är som regel väl motiverat och välförtjänt. Men de reaktioner som skogsbranden i allmänhet och för den utländska hjälpen i synnerhet visar upp är inte oproblematisk för sittande regering inför valspurten. Inte bara för att regeringen framstår som såväl skenhelig som handlingsförlamad i frågor kring nationell säkerhet och livsmedelsförsörjning utan även för vad som sker i andra delar av landet varje sensommar. De anlagda bilbränderna och stenkastningen.

På söndagskvällen skickades polis och räddningstjänst ut till en bilbrand i området Valsätra i Uppsala rapporterar Nyheter Idag. Väl framme möttes blåsljuspersonalen av stenkastning. Polisens presstalesman Daniel Wikdahl kan inte uttala sig om varför man tände eld på bilarna, men säger att det ofta händer i och omkring denna stadsdel.

– Det har ju förekommit att det har varit väldigt utstuderat, med föremål som har dragits ut i gatan och som man har tänt eld på. Men de här grejerna när det bara är en bil som brinner, det är ju ganska frekvent, säger Daniel Wikdahl.

– När vi kommer dit är det några personer som kastar sten på oss. Ingen träffas eller skadas av de här stenarna, inga skador på fordonen heller. Så vi drar dit fler patruller förstås, jäkligt trötta på… Och då lugnar det ner sig, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Mellan 2005 och 2015 har antalet utryckningar för att släcka bilbränder som har anlagts med uppsåt ökat från cirka 970 till 1 428  stycken, visar statistik från MSB. MSB:s statistik visar att utvecklingen de senaste åren tyder på att fenomenet med anlagda bilbränder sprider sig även till förortskommuner och mindre städer. 2015, det senaste året som MSB har sammanställd statistik för, larmades räddningstjänster runt om i Sverige till hela 1 428 misstänkt anlagda bränder i personbilar. Det var det största antal som dittills uppmätts.

Som en konsekvens av bilbränderna och stenkastningen riskerar räddningstjänstens insatser i bland annat området Gottsunda försenas, ibland med upp till mellan 13 och 15 minuter. Förseningen kan ha lett till ett minst ett dödsfall vid en lägenhetsbrand 2016 i Gottsunda då en man omkom. Räddningstjänsten fick larm om röklukt i ett lägenhetshus men inväntade poliseskort på grund av stenkastning. Senare konstaterades att en man omkommit i lägenhetsbranden.

Skulle årets sensommar i utanförskapsområdena utvecklas på samma sätt som tidigare år – med anlagda bränder, upplopp och stenkastning mot blåljuspersonal som försöker rädda liv och egendom samtidigt som hela Sveriges brandförsvar behövs för skogsbränderna blir bara det en situation som kommer få genomslag i valet i september. Symboliken kring medborgare som möter den efterlängtade hjälpen med att gå man ur huse med mat och dryck till brandmännen när den konstrasterar mot hur de boende i vissa utanförskapsområden möter motsvarande personal efter anlagda bränder samt med stenar, hot och glåpord, kommer få både operativa och politiska konsekvenser som ej går att överblicka.

När brandbekämpningsstyrkor i Sveg möts med mat, dryck och uppriktigt menad kärlek och respekt kommer politiker som Karin Wanngård sannolikt ångra sina ord om ”vårt fina Rinkeby” om blåljuspersonal på Järvafältet tvingas släcka anlagda bränder under ett regn av glåpord, hot och stenar. Polisen kommer sannolikt inte längre i de fallen satsa på dialog i första hand när de som blåljuspersonal vet under vilken press hela Sveriges brandbekämpningsresurser är satt under.

Det är illa nog att stora delar av Sverige brinner. Att tvingas dels släcka medvetet anlagda bränder, som lägger ytterligare last på en hårt pressad brandkår, där attentatsmännen kryddar tillställningen med stenkastning mot de som försöker rädda liv och egendom, är inget som väljarna uppskattar på valdagen. Eller ens när det inträffar. Bristen på poliser kan leda till att frustrerade medborgare agerar själva mot de som anlägger bränder och sedan kastar sten på blåljuspersonalen.

Vi har inte sett slutet på den brandkatastrof som drabbat Sverige. Redan den ekonomiska kostnaden uppgår till miljardbelopp. Men det är inte allt. Det politiska priset återstår att betala för mer eller mindre ansvarstagande politiker på valdagen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se