Aktivisterna i #jagärhär uppmanar till brott

  • Fredag 3 Aug 2018 2018-08-03
E-post 2088

EDIT 09:10:

#jagärhär och Mina Dennert har efter publiceringen av denna artikel tagit bort och ändrat sina ursprungliga uppmaningar och meddelar nu att inga aktiviteter kommer att genomföras på valdagen rapporterar Nyheter Idag.

SLUT EDIT.

 

Nätverket #jagärhär tänker vara närvarande vid vallokaler och ”stötta och peppa” väljare som ska lämna sin röst. Enligt valnämnden i Stockholm kan en sådan aktion vara olaglig. Om aktionen sätts i verket kan det provocera fram ett omval i hela eller delar av landet samtidigt som journalisten Minna Dennert riskerar ett långt fängelsestraff.

Skärmavbildning Minna Dennerts kommentar till kampanjen från Facebook.

 

På valdagen den 9 september uppmanas anhängarna till nätverket #jagärhär gå ut till vallokaler och där ”vara närvarande, stötta och peppa folk som röstar”. Frågan är dock om den här sortens aktion är laglig. Vallagen (8 kap. 3 §) reglerar försök påverka de som ska rösta:

”På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.”

Men det finns fler lagrum än så. Intervention i val är ett allvarligt brott som regleras  inte bara i Vallagen utan även i Brottsbalken. Om Minna Dennert, initiativtagare till #jagärhär och den företrädare som nu uppmanar till att i vallokalerna ”stötta och peppa folk som röstar” kan göra sig skyldig till ytterligare brott om aktionen genomförs som planerat samt riskera provocera fram omval i valkretsarna där aktionen genomförs.

Genomförs aktionen som planerat riskeras omval samt att aktivisterna kan dömas upp till fyra års fängelse om brottet bedöms som grovt.

I premiuminnehållet finner du en genomgång av Brottsbalken samt de prejudikat enligt Vallagen som idag reglerar omval. Omval skedde senast i större skala i Örebro samt Västra Götaland.

Minna Dennerts uppmaning faller väl inom dessa prejudikat.

Du kan bli prova på att bli premiummedlem för bara en krona i fjorton dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se