Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har uttalad antisemitism bland förtroendevalda

  • Torsdag 9 Aug 2018 2018-08-09
E-post 1088

Det är inte bara socialdemokratiska riksdagskandidater som sympatiserar med idéerna om folkmord på judar. Oavsett vad Miljöpartiet i olika sammanhang påstår sig vara för parti så har det långa relationer till bland annat AKP, den turkiska högerextrema terrorklassade organisationen IHH samt Hamas. Hamas har som bekant ett folkmord på judar reglerat i sina egna stadgar. Och mitt i allt ihopa står Miljöpartiet med två åsikter samtidigt.

Turkiet avser fortsätta bojkotta Eurovision Song Contest enligt The New Arab i en nyhet som återges i Sverige av Nyheter Idag. Bojkotten är en naturlig följd av AKP:s, det regerande partiet, och president Erdogans allt mer uttalade ortodoxa islamistiska hållning till omvärlden.

Turkiet har valt att inte delta i Eurovision Song Context sedan 20112 över en tvist om röstsystemet. Eren sa att även om det fortfarande är en fråga, finns det idag framför allt moraliska aspekter. Ibrahim Eren, det turkiska radio- och tv-chef (TRT) motiverar beslutet med segern 2014 för en österrikisk drag-artist, Conchita Wurst, som den huvudsakliga som orsaken till bojkotten.

“Som en allmännyttig (Public Service, reds anm) kanal kan vi inte sända live vid 9:00 när barn tittar på en österrikare med skägg och en kjol som påstår att hon inte har ett kön och säger att personen är en man och en kvinna samtidigt”. 

Den turkiska EU-ministern Volkan Bozkır – som beslutade att Turkiet skulle bojkotta Eurovision i protest mot Conchita Wurst 2014 – besökte senare Stockholm och tog sig då tid att träffa Yasri Khan, fortfarande då medlem i Miljöpartiet och organisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa. SMFR. SMFR grundades en gång i tiden av förre bostadsministern Mehmet Kaplan.

Fakta Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR), även kallad Muslimska Fredsrörelsen, är en partipolitiskt obunden islamisk ideell förening grundad 2008 av Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Föreningen bildades med bakgrund i ett treårigt projekt i studieförbundet Ibn Rushd med namnet "Att främja islamisk fredskultur".

Föreningen har bland annat utmärkt sig för befrämjande av muslimers rättigheter i Sverige och utomlands, inklusive deltagande i Ship to Gaza, samt kritik mot uppfattad islamofobi och regeringens metoder för att motverka islamism.

 

Utspelet är intressant i en svensk kontext inför valet 2018. Framför allt hur Miljöpartiet, som på Pride vid sidan av Feministiskt Initiativ, positionerade sig som det mest HBTQ-vänliga politiska partiet. Samtidigt med denna positionering kvarstår språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolins nära relation med före detta bostadsminister Mehmet Kaplan. Kaplan beskrivs bland annat av författaren och journalisten Kurdo Baksi som att stå närmare AKP än Miljöpartiet. Miljöpartiet säger sig ligga ideologiskt ljusår från det regerande turkiska AKP-partiet. Miljöpartiet påstår sig vara ett livsstilsliberalt parti medan president Erdogans islamiska rörelse är religiöst konservativ. Miljöpartiet vurmar officiellt för icke-våld medan Erdogan har fört Turkiet till randen av ett inbördeskrig för att säkra sin makt. AKP har genom olika konstitutionella åtgärder gjort grus av demokratins stöttestenar.

Löpande fylls de turkiska fängelserna på av ännu fler journalister, människorättsadvokater och andra misshagliga det senaste året. Idag nekas fem turksvenskar som råkar befinna sig i Turkiet och med dubbla medborgarskap utresa. Skälet är svävande anklagesler om regimkritska uttalande och någon egentlig rättegång har inte genomförts i något av fallen.

Gustav Fridolin engagerade sig i Miljöpartiet redan som elvaåring och ett år senare började han delta i Grön Ungdoms konferenser. Det var på en sådan han träffade en då 25-årig Mehmet Kaplan för 19 år sedan. Att vänskapen är djup vittnar flertalet om. Det som förenar de bägge är deras djupa religiösa övertygelse. Gustav Fridolin sprungen ur frikyrkorörelsen, närmare bestämt Missionskyrkan. Mehmet Kaplan ortodox praktiserande sunnimuslim. 

I april 2016 lämnade miljöpartisten Mehmet Kaplan posten som bostadsminister, bland annat efter den kritik som lyftes efter att ha fångats på bild på en middag där även en representant för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna deltagit. Det som inte riktigt framkom var Kaplans nära relation med AKP officiella representant i Sverige. Rafet Candemir. Candemir, även han miljöpartist, är utvald av den turkiska staten till att vara Sveriges representant i rådet för turkiska medborgare utomlands. En kartläggning av Mehmet Kaplans kontakter med Candemir visar att de sedan det inledande mötet i Handens moské 2013 har de två uppträtt tillsammans minst 17 gånger. De har representerat Sveriges muslimer och exilturkar ihop på resor utomlands samt tagit emot politiker som värdar för Erdoğantrogna turkar och andra vid arrangemang i Sverige.

Miljöpartiet har inte sedan Mehmet Kaplans avgång gjort upp med de extema åsikter som AKP representerar och där Candemir samt Kaplan har varit verksamma som förbindelselänkar och möjligggörare i Sverige.

I en intervju i Expressen från december 2017 gör inte Gustav Fridolin upp med detta, trots att möjligheten fanns.

När Mehmet Kaplan lämnade hade ni jobbat tillsammans en väldigt lång tid. Hur skulle du beskriva den tiden och det tumult som var då? 

– Det är klart det var turbulent. Vi klarade inte av att se oss själva utifrån. Vi kände ju oss trygga i våra värderingar: att vi är feminister och vad vi står för. Och när det ifrågasattes hängde vi inte med. Vi skulle så klart snabbare ha insett att det sätt som Mehmet hade jobbat på inte höll för att vara med i regeringen. 

Har ni någon kontakt i dag? 

– Ja. Att man inte funkar som statsråd behöver inte betyda att man inte funkar som vän. Jag väljer inte mina vänner utifrån hur man funkar i ett mediedrev. 

Det som är slående med Fridolins svar är att han dels fortfarande har kvar en nära relation med Mehmet Kaplan men framför allt att han fortfarande anser att det var Kaplans sätt att jobba och hantera drev som tvingade bort honom från regeringen. Inte Mehmet Kaplans faktiska åsikter och dokumenterade kopplingar till en av Europas mest repressiva regimer (Turkiet ligger både i Asien och i Europa).

AKP:s elitskikt är även djupt engagerade i Ship to Gaza, något det delar med Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, professor Ulf Bjereld, civilminister Ardalan Shekarabis politiske rådgivare Jonas Bergström (S) samt den turkiska terrorklassade högerextrema organisationen IHH. Mehmet Kaplan och professor Mattias Gardell var några av de svenskar som var med på Ship to Gaza 2010 och blev där internerade och tillbakaskickade i efterhand av den israeliska regeringen. Även Jonas Bergström har deltagit i Ship to Gaza och även om Bergström själv raderat alla egna artiklar han skrivit på bland annat egen blogg finns spår kvar på bland annat SSU hemsida.

Granskningen av regeringens politiska tjänstemäns kopplingar till Ship to Gaza och dess allierade som IHH och Hamas försvåras av att de själva strukturerat och metodiskt sedan en tid raderar alla spår de lämnat på internet. Bergströms raderingar är långt ifrån unika för honom.

Gardells vidare uppdrag för den turkiska regimen, styrd av AKP och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är därmed inte slumpartade utan bör bedömas som strukturerade och djupa. Gardells beställningsforskning, som utförts vid Uppsala Universitet, åt den Turkiska regeringen är logisk.

På samma sätt som socialdemokraterna bör slutlgiltigt göra upp med, och vädra ut, den antisemitism som finns i Malmö och i Socialdemokrater för Tro och Solidaritets styrelsemedlem Adrian Kaba är det rimligt att ställa frågan till Gustav Fridolin vilket ben som Miljöpartiet står på.

Det går inte att samarbeta med ett parti, det turkiska AKP, som bojkottar galor för att artister som Conchita Wurst uppträder och samtidigt säga att miljöpartiet är HBTQ-kollektivets bästa vän. Det går inte att påstå sig vara motståndare till rasism och antisemitism och samtidigt samarbeta via ombud med organisationer som förordar folkmord på kurder, armenier och judar.

Det går inte att ha två åsikter i samma fråga samtidigt.

 

Extramaterial:  

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center report on IHH.

Ship to Gaza är en av samlingspunkterna för antisemitism och islamism i Sverige.

Det saknas ännu så länge en djupare granskning av Svenska Ship to Gaza men är något som vi på Ledarsidorna.se arbetar med för närvarande. Av lätt insedda skäl kommer en akademisk granskning av fenomenet inte genomföras då Ulf Bjereld, ordförande för Tro och Solidaritet, frontnamn för Svenska Ship to Gaza samt ordförande för nämnden för forskning inom Samhällskunskap och Humaniora vid Vetenskapsrådet, inte att kunna genomföras inom överskådlig tid.

Som frontnamn i den svenska organisationen ligger det inte i Bjerelds intresse att organisationen eller miljön kring den granskas med statliga forskningsanslag.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.