De Grå vargarna – en terroristorganisation i svensk politik

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Fredag 31 Aug 2018 2018-08-31
E-post 2182

Den tidigare riksdagskandidaten för Centerpartiet, Mikhail Yüksel, är besviken på hur Centerpartiet har hanterat frågan, och framhåller att han redan från start berättat för partiet om sin koppling till Grå vargarna. De Grå vargarna är en av de större ultranationalistiska islamistiska organisationerna i Europa med omfattande lokal representation. Organisationen är på inget sätt okänd för de politiska partierna.

– De har fått all information och de har lovat att stötta mig ifall detta skulle komma fram i media säger Yüksel till SVT.

Yüksel har tidigare överbevisat partisekreterare Mikael Arthurssons påstående om att partiet inte var informerat genom att till GP spela upp en bandinspelning med det samtal där han informerade partiet innan han kandiderade.

Uppgifterna är remarkabla så till vida att Centerpartiet lovade att stötta Yüksel, trots hans sympatier med en organisation som dokumenterat är skyldig till 694 mord samt ett mordförsök på påven Johannes Paulus II. Inte bara sympatier, Yüksel hade tidigare som plan att organisera en svensk utlöpare till organisationen. Något som Centerpartiet skulle stöttat.

Fakta De Grå vargarna

De Grå vargarna har cirka 1700 filialer, med cirka 200 000 medlemmar och mer än En miljon öppna anhängare. Sedan 1980-talet har gruppen utbildat tusentals personer för strid som används för att utföra våldshandlingar mot grupper som armenier, kurder eller politiska partier med oönskade ideologier.

De Grå vargarnas svenska motsvarighet är Nordiska Motståndsrörelsen som delar ett etnokulturellt elitistiskt perspektiv men från en annan position. Bägge har ett bevisat våldskapital syftande till att skapa fruktan och anpassning.

De Grå vargarnas ideologi bygger på att det turkiska folket förenas till en enda homogen turkisk sunnimuslimsk statsbildning som sträcker sig från Balkan till Centralasien. De inspireras av det osmanska rikets historia vars utsträckning innefattade territorier i Asien, Europa och Afrika.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson och justitieministerkandidat Johan Hedin har vid två tillfällen, ett tillsammans med migrationspolitiske talespersonen Johanna Jönsson, dels tillsammans dels med delar av riksdagsgruppen under 2015 och 2017 fått exklusiva dragningar av dr Magnus Norell om islamistiska organisationer som de Grå vargarna. Långt innan Yüksel kandiderade. Därmed väl medvetna om det säkerhetshot som denna typ av organisation utgör för Sverige.

De Grå vargarna är i allra högsta grad en del av den turkiska statsapparaten och bedriver något som i praktiken är statsfinanierade miliser på främmande territorier samt något som bäst kan beskrivas som statsterrorism. Den turkiska underrättelsetjänsten har, enligt egyptiska medier, rapporterat om att rekrytering av pensionerad turkisk personal med militär utbildning till de Grå vargarna.

Det som förvärrar situationen för Centerpartiet, som lovat att stötta Yüksel i sin kandidatur även om hans historia med de Grå vargarna skulle kommit fram är de Grå vargarnas aktiviteter de senaste åren.

  • Under det första tjetjenska kriget (1994-1996) och andra tjetjenska kriget (1999-2000) slogs de Grå vargarna som allierade med de tjetjenska separatisterna mot den ryska armén
  • De Grå vargarna tillskrivs huvudansvaret för flera terrorattacker utanför Turkiet, inklusive Bangkok-bombningarna 2015. Bombningarna resulterade i att 20 personer dödades och mer än 100 skadades
  • Vargarna har utfört andra terroristoperationer på det syriska territoriet med stöd av den turkiska underrättelsetjänsten. Det kulminerade med mordet på den ryska piloten Peshkov 2015.

Det är, med Yüksels bandupptagning med Centerpartiet där han informerat om sitt engagemang samt socialdemokraternas riksdagsledamot Sultan Kayhan och miljöpartiets Mehmet Kaplan öppna umgänge ställt bortom allt rimligt tvivel att tre partier utsatts för infiltrationsförsök eller att de tre partierna valt att se bort från ultranationalistisk turkisk islamism närvaro i svensk politik.

Mehmet Kaplan satt under sin tid som riksdagsledamot i såväl utrikes- som justitieutskott. Sultan Kayhan är suppleant i justitieutskottet där Centerpartiets Johan Hedin sitter som ordinarie ledamot. Justitieutskottet är det utskott som bland annat bereder lagar mot terrorism. Sverige har idag fortfarande den svagaste antiterroristlagstiftingen i EU med de lägsta straffskalorna.

Såväl utrikesutskottet som justitieutskottet får löpande ta del av klassificerad information. Från klassen “Hemlig” till “Kvalificerat Hemlig” om bland annat Sveriges arbete med terrorism och vårt multilaterala säkerhetsarbete.

Mikhail Yüksel fick lämna såväl parti som kandidatur. Både Mehmet Kaplan och Sultan Kayhan är fortsatt medlemmar i sina partier. Kayhan kandiderar till ytterligare en mandatperiod i Riksdagen för Socialdemokraterna i Stockholms Stad.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se