Miljöpartiet har fortfarande inte gjort upp med relationen till de Grå vargarna

Featured Video Play Icon
  • Måndag 27 Aug 2018 2018-08-27
E-post 347

Nyheterna om att den turkiska organisationen Grå vargarna har sympatisörer i Sverige är inte någon nyhet i egentlig mening. Relationerna med de politiska partierna har funnits under lång tid. Miljöpartiet, där organisationen först uppmärksammades, har långt ifrån tagit ut avståndet till denna.

Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå från regeringen Löfven i efter en längre tids oklarheter om hans utomparlamentariska relationer. Droppen som fick bägaren att rinna över var umgänget med den ultranationalistiska etno- och kulturelitistiska organisationen Grå vargarna.

Samtidigt förnekar socialdemokraternas riksdagsledamoteSultan Kayhan (S) de faktiska omständigheter som Ledarsidorna.se lyft fram. Hon överbevisas på alla punkter av Kurdo Baksi samt med den videodokumentations som finns från de möten där representanter för de Grå vargarna talat i Sverige. I kretsar där såväl Kaplan som Kayhan figurerat.

Kaplans mer kända historia med turkiska ultranationaliser och kända antisemiter kan sammanfattas med

  • Sommaren 2015 var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog.
  • Vid middagen fanns förutom Grå vargarnas ordförande även företrädare för islamistiska organisationen Milli Görüs.
  • Mehmet Kaplan har kritiserades hårt för sitt agerande, bland annat av statsminister Stefan Löfven (S): ”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”
  • 2014 tonade Kaplan ner allvaret de resande stridande IS-kombattanterna och jämförde med dessa IS-terrorister med svenska frivilliga under finska vinterkriget
  • 2011 bjöd Kaplan in den kände brittiske antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen i egenskap av riksdagsledamot
  • 2009 jämförde dåvarande riksdagsledamoten Kaplan israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget. Uttalandet finns på en film från lokala tv-stationen Somali Star tv som sänts i Öppna kanalen. Att göra ”jämförelser mellan nutida Israels politik och nazisternas” kan vara antisemitiskt, enligt Europeiska parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

I två efterföljande intervjuer i Expressen, 2016 samt 2017, kommenterar inte Gustav Fridolin de egentliga sakskälen till hans partikamrat Mehmet Kaplans avgång från regeringen 2016. I den senare intervjun framgår dessutom att Fridolin i allra högsta grad fortfarande har kontakt med Mehmet Kaplan.

Kaplans stora misstag, enligt den första intervjun, var att Kaplan fångades på bild i umgänget med de Grå vargarna. 

– Ett statsråd ska inte finnas på en bild med en representant för en högerextrem organisation som Grå Vargarna. Det var fel att inte ha koll på det.

I den andra intervjun, från 2017, förstärks synen på Kaplan. Det var inte Kaplans värderingar eller umgänge som fällde honom. Det var hur han fungerade som minister och i ett mediedrev. Något som, enligt Fridolin, inte påverkar deras vänskapsrelation. En vänskapsrelation som går tillbaka till 1997 när Gustav Fridolin lärde känna Mehmet Kaplan på Grön Ungdoms kongress som 12-åring.

Mehmet Kaplans och Gustav Fridolins gemensamma engagemang har även omfattat engagemang i Charta 2008 och frigivningen av Guantanamo-svensken Mehdi Ghezali. I Charta 2008 har professor Mattias Gardell, Uppsala Universitet tidigare varit invald.

Inom ramen för Charta 2008 seminarieverksamhet har såväl Anders Ygeman, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg deltagit.

Fakta Charta 2008 och Mehdi Ghezali

Charta 2008 är en svensk medborgarrättsrörelse som kritiserar de nya terroristlagarna och listning av personer och organisationer och vill försvara rättssäkerheten och allas likhet inför lagen i kriget mot terrorism.

Föreningen arbetar för att ingen svensk medborgare eller person med anknytning till Sverige skall gripas godtyckligt och hållas frihetsberövad på lösa grunder och utan en rättvis rättegång. Charta 2008 har även kritiserat utvisningar från Sverige av människor till länder som tillämpar tortyr.

Charta 2008 hävdar att kriget mot terrorismen inneburit rättsövergrepp och att svartlistning av organisationer och enskilda, samt gripanden har drabbat oskyldiga både i Sverige och utomlands.

Mehdi Ghezali, i media även kallad Guantánamo-svensken, hölls fången vid den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay på Kuba från januari 2002 till juli 2004. USA har aldrig avslöjat vad Ghezali misstänktes för eller vad misstankarna grundades i. Inget åtal har heller väckts mot honom.

Den 28 augusti 2009 greps Ghezali tillsammans med elva andra personer, däribland Munir Awad, i Pakistan, samtliga misstänkta för samröre med al-Qaida.

Den 10 oktober släpptes svenskarna fria och återvände till Sverige utan att ha ställts inför rätta eller på annat sätt ha anklagats för något brottsligt. Munir Awad greps dock knappt ett år senare av dansk polis för att ha planerat en massaker mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Ett dåd för vilket han senare också dömdes till 12 års fängelse för att ha planerat.

Awad avtjänar för närvarande verkställigheten på Saltviks-anstalten och kan komma att friges den 29 december i år.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se