Socialdemokraterna har samma problem som Labour med antisemiter

  • Måndag 6 Aug 2018 2018-08-06
E-post 620

I Storbritannien har ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, än en gång tvingats be om ursäkt för antisemitiska strömningar i partiet. Socialdemokraterna, Labours systerparti, har inte samma stora problem med antisemitiska vanföreställningar men problembilden finns. Som en följd av en aktiv postmarxistisk identitetspolitik sedan lång tid.

– Ingen ska få sprida antisemitiskt gift i mitt eller Labourpartiets namn, sa Jeremy Corbyn i en video han lät publicera på bland annat Twitter i går, söndag,

 

Det var andra ursäkten på endast två dagar. Corbyn bad om ursäkt till judar som sårats av sådana rasistiska påhopp, och sa även att processen med att utrota antisemitiska strömningar i partiet ska påskyndas.

I lördags lät Corbyn publicera en text i tidningen The Guardian, med ett liknande budskap: det finns problem med antisemitism inom partiet, men att en Labourregering ledd av honom alltid kommer att garantera säkerheten för judisk kultur och livsstil i Storbritannien.

Labours problem har pågått under hela Jeremy Corbyns ordförandetid. Han har tidigare deltagit i aktiviteter som letts av extrema islamister och har inte velat svara på frågan om han skulle kunna vara beredd att genomföra aktiviteter mot extrema islamister. Corbyns diffusa gränsdragning mot islamism är inte ny då BBC började ställa frågan 2015. Corbyn har därefter duckat.

Det brittiska arbetarepartiet har samma problem som socialdemokraterna. Socialdemokraterna i Malmö har placerat bland annat Adrian Kaba, Tro och Solidaritet, på femtonde plats till valet till riksdagen i år. Femtonde plats är inte valbar i egentlig mening men ändå en symbol för vilka värderingar och åsikter som partiet anser vara en del av den förda politiken.

Och vilka väljare som socialdemokraterna vill attrahera.

Kaba är öppet anhängare till Hamas. Hamas har i sina stadgar, paragraferna sju respektive elva, inskrivet ett folkmord på judar. På frågan om detta inte är obehagligt svarade Adrian Kaba att det inte är obehagligt eller problematiskt på något sätt för honom. Kaba menar även att IS är ett resultat av en högerextrem Mossad-initierad judisk-europeisk konspiration. Han sade dock i efterhand att han tog avstånd från uttalandet om det kunde bevisas vara en vandringssägen. Ett villkorat avståndstagande. Endast motbevisad tar Kaba tillbaka och avstånd från sina uttalanden.  Kaba är ett val av medlemmarna i Malmö. Som inte på något sätt bör vara ovetande om hans ställningstaganden. Och i allra högsta grad bör Tro och Solidaritets förbundsstyrelseordförande Ulf Bjereld vara medveten om Kabas åsikter och uttalanden. Adrian Kaba sitter sedan många år i Tro och Solidaritets förbundsstyrelse.

Ulf Bjereld är djupt engagerad i “Ship to Gaza”. Ship to Gaza har band till bland annat terrorklassade turkiska IHH som står Hamas nära.

Ett annat exempel på att socialdemokraterna och Labour i stor utsträckning delar problem med gränsdragning är Peter Weiderud, Tro och Solidaritets förre ordförande. Weiderud menade 2011 att vi ska ha överseende med bland annat homofobi och andra vanföreställningar som finns hos troende muslimer. Detta är därför de inte kommit lika långt i sin demokratiska utveckling som “vi andra”. 

Ett lika rasistiskt som apologetiskt förhållningssaät som förklarar varför den antisemitism som kommer från personer med MENA-bakgrund accepteras inom socialdemokraterna medans annat judehat bekämpas mer effektivt.

Än så länge har inte Stefan Löfven behövt pressas i någon egentlig mening i var han själv står i frågan. Löfven har inte samma historia av att ha deltagit i extrema islamistiska sammankomster som Jeremy Corbyn men problembeskrivningen är inte ny heller för socialdemokraterna.

Genom apologetisk identitetspolitik har rasismen kommint in i både Labour och Socialdemokraterna igen. Genom att ge judehatare legitimitet och kulturella särrättigheter, eftersom de inte kommit lika långt i sin demokratiska utveckling för att citera Peter Weiderud som idag är direktör för Svenska Institutet i Alexandria, har  socialdemokraterna möjliggjort för rasismens och antisemitismens återinträde. Men från ett annat håll.

Gömd bakom förment god identitetspolitik.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se