Socialdemokratisk riksdagsledamot går emot kongressbeslut och förnekar armeniska folkmordet

  • Måndag 27 Aug 2018 2018-08-27
E-post 936

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sultan Kayhan, Stockholms Arbetarekommun, deltog i en valrörelseresa till den turkiska staden Kulu under sommaren tillsammans med den nu avgångne centerpartisten Mikhail Yüksel. Socialdemokraten Kayhan har även bevistat en middag tillsammans med de Grå vargarna i Sverige men i övrigt har det inte funnits några spår på att hon skulle sympatisera med de Grå vargarna eller det turkiska regeringsbärande partierna AKP eller de Grå vargarnas politiska moderorganisation. Tills idag.

Helt i strid mot socialdemokraternas kongressbeslut samt fattade riksdagsbeslut underkänner socialdemokraternas riksdagsledamot Sultan Kayhan folkmordserkännandets legitimitet. En åsikt som harmonierar mer med det turkiska regeringspartiet AKP samt de Grå vargarna.

Rent generellt är det i praktiken omöjligt att bedriva valrörelse för ett annat lands politiska partiers räkning i Turkiet utan den turkiske presidenten Recep Tayip Erdogans explicita godkännande. Denna valrörelseresa var inget undantag där Erdogan dessutom uttalade sitt explicita stöd till den svensk-turk som varit tydligast i sina sympatier till de Grå vargarna. Mikail Yüksel.

Men att socialdemokraternas Sultan Kayhan har åsikter som medger att hon beviljats tillstånd och inresevisering för en valrörelse är nu ställt utom allt rimligt tvivel. Trots att inga spår finns  kvar i svensk nyhetsrapportering finns dessa dokumenterade i turkisk regeringskontrollerad press. Men där finns det  desto fler spår. Motståndet i andra länder att erkänna det armeniska folkmordet premieras i Turkiet.

Fakta Armeniska folkmordet

Armeniska folkmordet var ett folkmord på och svår förföljelse av den armeniska befolkningen i dåvarande Osmanska riket mellan 1915 och 1917, samtidigt som första världskriget pågick (1914–1918). I samband med detta begicks även folkmord på assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker inom riket. Huvudansvariga för folkmorden var den ungturkiska rörelsen.

På de Svenska Socialdemokraternas 36:e partikongress, den 29 oktober 2009, antogs en motion om erkännande av folkmorden. Socialdemokraterna skall enligt kongressbeslutet verka för att Sverige, EU och FN ska göra detsamma.

Sveriges Riksdag beslutade 11 mars 2010 att erkänna massakrerna på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker under 1915 klassas som ett folkmord. Bara det Pontiska folkmordet bedöms ha skördat 1 miljon dödsoffer. Den armeniska befolkningen krympte under tidsperioden med mellan 75 och 90 procent.

Riksdagsbeslutet kom till en stånd med röst övervikt. Det var den rödgröna oppositionen som föreslagit att massakrerna ska betraktas som folkmord.

Den socialdemokratiska partimedlemmen, idag riksdagsledamoten för Stockholms stad, Sultan Kayhan motsatte sig såväl socialdemokraternas kongressbeslut som riksdagsbeslut. På tvåårsdagen av beslutet, den 11 mars 2012,  anordnade Kayhan, styrelseledamot och ungdomsansvarig i Turkiska Riksförbundet tillsammans med Azerbajdjzanska Riksförbundet ett anti-folkmordsmöte på Mynttorget utanför Riksdagen. 

Detta beskrevs inte i svensk media utan huvudsakligen i turkiska tidningar två dagar senare, 12 mars 2012.

I turkiska medier citerades varken Kayhan eller de övriga talarna. I Turkiska Riksförbundets tidskrift Yeni Birlik (nummer 2/2012, sidorna 8-9), som redigerats av styreledamöterna, inklusive Kayhan står följande:

”I sitt tal fastslog Sultan Kayhan, styrelseledamot i Turkiska Riksförbundet, att hon inte accepterar Riksdagens (folkmords) beslut  av en modellstaten Sverige ifråga om de mänskiiga rättigheterna, och Sverige bör genast dra tillbaka (folkmords)beslutet innan det skapar ännu större problem, innan den turkiska  minoriteten i Sverige drabbas av diskriminering och tragedier.” 

Kayhan läste senare upp det protestbrev som författats till talmannen i Sveriges Riksdag. Kayhan har vid flera tillfällen senare, enligt uppgifter till Ledarsidorna.se, deltagit i anti-armeniska möten.

Kayhan är dock inte ensam socialdemokrat som agerat mot kongressbeslutet och istället agerat i linje med vad AKP och de Grå vargarnas politiska moderorganisation står för.

Sultan Kayhan och Stockholms Arbetarekommun.

Sultan Kayhan är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och kandidat för riksdagen i valet 2018 för Stockholms Stad på plats nummer tio. Hon är suppleant i både socialutskottet och justitieutskottet.

Socialdemokraterna i Stockholms Stad har idag sju mandat vilket innebär att Kayhan står på så kallad valbar plats.

Ordförande för partidistriktet i Stockholm Stad, Stockholms Arbetarekommun, är Anders Ygeman.

 

Extramaterial:

  • De turkiska artiklar som refereras till avseende Sultan Kayhan och som Ledarsidorna.se låtit översätta.
  • Beskrivning av ytterligare en socialdemokrat, som numera avgått, som avslöjats ha sympatier som ligger närmare de Grå vargarnas ultranationalism. Avgången och avsägelserna av sina uppdrag kunde härledas direkt till dennes aktiviteter.

Bli premiumkund på prov i 14 dagar för en krona.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se