Statsministern refererar i sommartalet till välkänd antisemit

  • Måndag 13 Aug 2018 2018-08-13
E-post 1106

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens sommartal markerade starten på valspurten. Om 28 dygn kommer vi ha ett valresultat efter den rörigaste och smutsigaste valrörelsen i modern tid. En valrörelse som kommer att präglas av rasism, antisemitism och kulturfriktion.

Socialdemokraterna inledde valspurten i hällande regn i Societetsparken i Norrtälje kl 15:15 på söndagen. Sommartalet, som skulle innebära ett av flera löften om investeringen, var en medioker historia. Lena Mellin, Aftonbladet, klär effektivt av vad satsningarna innebär. De investeringar i välfärden som utlovas är i mångt och mycket redan förbrukade eller redan budgeterade medel. Men det finns, som alltid, detaljer i talet.

Tal som detta nagelfars av en hel stab av medarbetare. Varje mening granskas i detalj. Varje ord vägs på guldvåg. Passagen om rasism och nazism är central för att förstå socialdemokratins desperation och även utveckling: 

Och nazismen, rasismen, det växande hatet – det är en fara för vår demokrati, oavsett om det vrålas ut av skinnskallar på gatorna, eller sprids av anonyma konton på nätet. 

Jag och min regering, kommer att göra allt vi kan för att besegra hatet.

Med nazism menas med visshet avskyn mot NMR, Nordiska motståndsrörelsen, vilket sannolikt är uppriktigt menat. Med rasism blir det otydligt då statsministern exkluderar antisemitismen. Det särskilda hat som riktas mot judar. Ett hat som bär idén om folkmord och som även har sina rötter i den muslimska diasporan.

Att socialdemokraterna 2018 går till val med minst en antisemitisk konspirationsteoretiker är allmänt känt men har inte i annan media fått någon publicitet. Adrian Kaba, på femtonde plats i Malmö, är öppen supporter Hamas. Kaba har tidigare spridit antisemitiska konspirationsteorier om att IS egentligen är resultatet av en judisk-europeisk sammansvärjning på ledarplats i Socialdemokrater för Tro och Solidaritets tidning.

Kaba har trots detta sådant förtroende att han bedöms uppfylla socialdemokraternas kriterier för att kandidera till riksdagen.

Hillevi Larsson, S, riksdagsledamot för samma valkrets och som med stor sannolikhet kommer komma in i riksdagen även efter nästa val är ett annat, om än inte lika tydligt, exempel. Larsson har nära band med den palestinska diasporan i Malmö och mottagit utmärkelser från denna. Bland annat leende avporträtterad med plaketter där staten Israel är utraderad. Larsson har även förekommit i demonstrationer där antisemitiska slagord uttalats men skyller i efterhand på att ”jag förstår inte arabiska”. 

Banden mellan terroregimen på Gaza-remsan och socialdemokraterna är dock starka. På första raden under talet kunde vi se även Margot Wallström, en av Palestinas president Mahmoud Abbas vänner i utrikespolitiken. Abbas doktorsavhandling från Patrice Lumumba-universitetet i Moskva är en orgie i antisemitiska vandringssägner, helt utan källhänvisningar, som gick i nytryck så sent som 2011. Margot Wallström kvalificerade sig 2016 till en åttondeplats på Simon Wiesenthal-centrets lista över antisemitiska händelser.

Ship to Gaza intar en särställning i Socialdemokraterna. Ett antal partiaktiva högt uppsatta partifunktionärer kan räknas in. Namn som Ulf Bjereld, ordförande för Tro och Solidaritet samt Jonas Bergström, idag politisk rådgivare på finansdepartementet åt civilminister Ardalan Shekarabi. Ship to Gaza samarbete med den turkiska terrorklassade högernationalistiska islamistiska organisationen IHH är officiellt. IHH är Hamas kanal in i det regeringsbärande turkiska AKP.

Hamas menar, i sina stadgar, att kampen för ett fritt Palestina är en religiös konflikt och varje muslims plikt att stödja. Hamas menar att folkmord, genom jihad, är lösningen. Adrian Kaba har tidigare sagt att han inte har något problem med detta och inte finner det obehagligt.

Men mest märkligt i talet blir statsministerns hänvisning till barnboksförfattaren Roald Dahl. Dahl var mer eller mindre öppet en beundrare av Hitler och Mussolinis ledarskap samt sade så sent som 1983 att

”Det finns ett drag i den judiska karaktären som provocerar fiendskap, kanske är det en slags brist på generositet gentemot icke-judar. Jag menar, det finns alltid en anledning till att anti-någonting gror överallt; även en person med tveksamt renommé (engelska ”stinker”) som Hitler valde ut dom (judarna).  Inte utan anledning. ”

Strax före sin död 1990 medgav Dahl att hans antisionism hade utvecklats till att bli en renodlad, öppen, antisemitism. 

Det kan naturligtvis vara den mänskliga faktorn, att talskrivaren – och hela den stab av granskare – inte var medvetna om Dahls antisemitiska vanföreställningar men detta faller på sin egen orimlighet när statsministern själv säger sig vara garanten mot rasism. Men referensen bör betecknas som besvärande och faller in i det mönster av apologeter som genomsyrar dagens Socialdemokrater. Antisemitism är inte rasism i egentlig mening i vissa kretsar. Kretsar som omgärdar statsministern.

Att statsministern skulle göra upp med antisemitismen inom arbetarrörelsen är dessutom i praktiken uteslutet. Att utmana Tro och Solidaritet och antisemiterna på UD och Sida kommer inte låta sig göras.

Stefan Löfvens hustru Ulla har en lång tid bakom sig som anställd i partikansliet just för att arbeta med Tro och Solidaritet. Ulla Löfven är dessutom tidigare medarbetare till Carin Jämtin som bör anses stå Tro och Solidaritet nära. Enligt Wikipedia är Jämtin dessutom medlem i organisationen. 

När Carin Jämtin var biståndsminister var Tro och Solidaritets förre ordförande Peter Weiderud hennes politiska rådgivare. Weiderud menade bland annat att vi bör ha överseende med muslimers antipati mot HBTQ-personer och andra minoriteter då de, socialdemokratiska muslimer, inte kommit lika långt i sin demokratiska utveckling som andra.

Ett i grunden rasistiskt uttalande. Weiderud blev anställd för sina åsikters skull en gång i tiden av Carin Jämtin och idag av regeringen utsedd till direktör för Svenska Institutet i Alexandria. Vid bägge tillfällena för sina åsikters skull. Inte trots sina åsikter.

För att verkligen försöka förstå var Stefan Löfven står är det centralt att kartlägga hans omgivning. Och med denna kartläggning i handen blir det dessvärre uppenbart att Adrian Kaba, och även Ulf Bjerelds samt Jonas Bergströms, ställning i socialdemokraterna är stark. Det förklarar varför Stefan Löfven väljer bort kampen mot antisemitism och låter citat från en öppet antisemitisk barnboksförfattare passera i hans viktigaste tal 2018.

Även om Stefan Löfven i allt väsentligt har rätt när han pekar på Sverigedemokraternas moderna historia från 1990-talet så skaver det när han ser bort från det som så uppenbart återfinns i Socialdemokraterna 2018.

En mer eller mindre uttalad antisemitism. Som för vissa inte är rasism.

 

 

 

Stöd Ledarsidorna.se genom valrörelsen genom att bli prenumerant eller 

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se