Uppsala Universitets professor liknar granskning av de Grå Vargarna med islamofobi i officiell rapport

  • Måndag 27 Aug 2018 2018-08-27
E-post 728

Centerpartiets och Miljöpartiets relation med den turkiska terrororganisationen Grå vargarna ger vittnesbörd åt en omfattande apologetism i relation till turkisk och muslimsk våldsbejakande ultranationalism samt band direkt till Uppsala Universitet. Detta visar den forskning som Gardell genomfört på Uppsala Universitet åt den turkiska regeringstrogna tankesmedjan SETA. 

Såväl Miljöpartiets språrkrör Gustav Fridolin som professor Mattias Gardell har under det senaste året gjort vad de kunnat för att få kritik och gransknning av de Grå vargarna att falla under termen islamofobi istället. Uppsalaprofessorns forsksning åt den turkiska regeringstrogna tankesmedjan SETA visar upp tydliga tecken på historierevisionism samtidigt som språkröret är tydlig med att Kaplan och han själv står fast vid sina värderingar. Den senaste rapporten gavs officiell turkisk status då presentationen inleddes med ett tal av Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Mehmet Kaplan, MP, tvingades avgå från regeringen Löfven  efter en längre tids oklarheter om hans utomparlamentariska relationer med såväl de Grå vargarna som Millî Görüş.

  • Sommaren 2015 var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog.
  • Vid middagen fanns förutom Grå vargarnas ordförande även företrädare för islamistiska organisationen Millî Görüş.
  • Mehmet Kaplan har kritiserats hårt för sitt agerande, bland annat av statsminister Stefan Löfven (S): ”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”
  • 2014 tonade Kaplan ner allvaret de resande stridande IS-kombattanterna och jämförde med dessa IS-terrorister med svenska frivilliga under finska vinterkriget
  • 2011 bjöd Kaplan in den kände brittiske antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen i egenskap av riksdagsledamot
  • 2009 jämförde dåvarande riksdagsledamoten Kaplan israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget. Uttalandet finns på en film från lokala tv-stationen Somali Star tv som sänts i Öppna kanalen. Att göra ”jämförelser mellan nutida Israels politik och nazisternas” kan vara antisemitiskt, enligt Europeiska parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

Gardell menar i SETA-rapporten att Kaplans avgång var ett resultat inte av en längre tids umgänge med en organisation som står bakom 694 mord på armenier och kurder samt ett mordförsök på påve Johannes Paulus II utan ett utslag av islamofobi och något som kan liknas vid “McCarthy style” – drev.

The Social Democrats also adjusted their politics. Prime Minister Stefan Löfven, who in September 2015 had stated “My Europe builds no walls,” turned 180 degrees from his position and in November 2015, sealed Sweden’s borders. In 2017, Löfven let the “Swedish Model” be officially associated with border protection and exclu- sionary cultural politics. The Green party quietly went along, as it had not recovered from the unsubstantiated allegations of being “infiltrated” by the Muslim Brotherhood, which had been trumped up in 2016, McCarthy style. The Green party panicked, and ousted several members, including Mehmet Kaplan, who had been a trusted member of parliament for eight years and in 2014 had become the first Muslim minister in Sweden.

Ingenstans i Gardells forskningsresultat eller fotnoter görs en enda referens till de faktiska sakskälen till Kaplans avgång, umgänget med de Grå vargarna,  eller hans tidigare samröre med internationellt kända antisemiter.

Mer läsning: En analys och djupare presentation av Gardells forskning åt tankesmedjan SETA.

Kritik mot de Grå vargarna är, som konsekvens av Gardells forskning, islamofobisk vilket rimmar väl med den turkiska regimens syn. De Grå vargarna är en del av AKP:s stödparti MHP.

Gardell har genomfört forskningen inom ramen för hans andra åtaganden vid Uppsala Universitet då han presenteras med sitt fulla CV och referenser till hans roll i den svenska akademiska kontexten. 

Professor Mattias Gardells forskning finansieras uteslutande med medel från Vetenskapsrådet. Den nämnd som beviljar Gardell forskningsmedel, nämnden för Samhällsvetenskap och Humaniora, leds av professor Ulf Bjereld. Även Bjereld har relationer till turkisk ultranationalism genom sitt engagemang i Ship to Gaza. Förutom Socialdemokrater för Tro och Solidaritet är den turkiska terrororganisationen IHH medlemmar. IHH bedöms vara Hamas turkiska utlöpare.

Banden mellan Gardell och Kaplan går långt bak i tiden då de bägge 2010 var två av elva svenskar som deltog i Ship to Gaza. Gardell var en av initiativtagarna till organisationen. IHH var representerat i samarbetsorganisationen Freedom Flotilla där Ship to Gaza ingår sedan 2008. Samtliga svenskar avvisades från Israel när flottan kom fram.

Såväl Gardells som Kaplans relationer med turkiska nationalister går därmed långt tillbaka i tiden. Och besättningslistan omfattade även en representant för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet vilket ger en rad med förklaringar på senare händelser och fattade beslut.

Fakta De Grå vargarna och IHH

De Grå vargarna är en ultranationalistisk etno- och kulturelitistisk ungdomsorganisation knuten till det turkiska regeringspartiet IHM.

Organisationen har enligt turkiska myndigheter mördat 694 personer mellan 1974 och 1980. Aktionerna har varit riktade mot vänstersympatisörer, kurder och armenier i både Turkiet och i övriga Europa. De Grå vargarna låg även bakom mordförsöket på påven Johannes Paulus II i Rom 1981.

Det senaste terrorattentatet som tillskrivs de Grå vargarna är bombningarna i Thailand som skördade 20 människoliv.

Den närmaste jämförelsen med en svensk motsvarande organisation som Grå vargarna är NMR, Nordiska Motståndsrörelsen. Bägge sympatiserar eller har sympatiserat med våld som politiskt verktyg och uttrycksmedel.

IHH,  İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfıär, en konservativ turkisk biståndsorganisation. Medlemmarna är främst turkiska muslimer och är aktiv i 100 länder. Organisationen är terrorklassad i Tyskland och Israel.

En majoritet av USA:s senat tog 2010 initiativ till att utreda IHH för terrorism men nekades av president Obama. Från 2012 och framåt har anklagelser framförts regelbundet från olika parter att IHH använt sina fartyg för att transportera vapen till Syrien-konflikten på uppdrag av Muslimska Brödraskapet.

Flera kända Al Qaida - medlemmar har figurerat i dessa sammanhang.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se