Konsekvenserna om Miljöpartiet tvingas lämna riksdagen irreparabel

  • Fredag 7 Sep 2018 2018-09-07
E-post 927

De senaste opinionsmätningarna har skapat panik i Miljöpartiet. Partiet har nu tagit fram en krisplan för att locka till sig rödgröna taktikröster för att inte riskera att åka ur riksdagen. Språkröret och ministern Gustav Fridolin är orolig. Orolig för konsekvenserna av om inte Miljöpartiet är med och fattar beslut.

– Vi ser en reell risk att MP hamnar under spärren, då är det ju hej då med en rödgrön regering, säger en MP-källa till DN.

Om Miljöpartiet skulle vara tvingade att lämna riksdagen skulle det få allvarliga konsekvenser för en viss form av särintresse. Miljöpartiet har en lång historia av utomparlamentariska samarbeten med ett antal internationella organisationer samtidigt som dessa organisationer företräder ett försvar för vissa etnokulturella religiöst influerade idéströmningar.

Miljöpartiets historia i demokratins utkanter går långt tillbaka i tiden.

Mehmet Kaplans historia är ett exempel. Hans aktiviteter är så pass omfattande och hans närhet till Gustav Fridolin som mentor gör att det är ett rimligt antagande att Fridolin varit medveten om aktiviteterna under hela sin uppväxt samt även under hans tid som språkrör och minister. Fridolin och Kaplan har känt varandra sedan Fridolin var tolv år gammal.

  • Sommaren 2015 var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog.
  • Vid middagen fanns förutom Grå vargarnas ordförande även företrädare för islamistiska organisationen Millî Görüş.
  • Mehmet Kaplan har kritiserats hårt för sitt agerande, bland annat av statsminister Stefan Löfven (S): ”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”
  • 2014 tonade Kaplan ner allvaret de resande stridande IS-kombattanterna och jämförde med dessa IS-terrorister med svenska frivilliga under finska vinterkriget
  • Uttalandet gjordes tillsammans med Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer som senare i annat sammanhang, Antirasistakademien, hävdar att det är Sverige som kolonialiserar förorten
  • 2011 bjöd Kaplan in den kände brittiske antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen i egenskap av miljöpartisktis riksdagsledamot
  • 2009 jämförde dåvarande riksdagsledamoten Kaplan israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget. Uttalandet finns på en film från lokala tv-stationen Somali Star tv som sänts i Öppna kanalen. Att göra ”jämförelser mellan nutida Israels politik och nazisternas” kan vara antisemitiskt, enligt Europeiska parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

Trots allt detta kvarstår Kaplan i Miljöpartiet som medlem. Hans avgång som minister berodde, enligt Gustav Fridolin, inte på Kaplans värderingar eller åsikter utan främst på hur han hanterat media när de avslöjades.

Ett annat exempel på hur personer med kända värderingar kan gå långt är Yasri Khan som stod i begrepp att bli invald i Miljöpartiets styrelse när det uppdagades att Khan vägrar hälsa på kvinnor med att ta i hand. Först i efterhand reflekterade Fridolin över detta och sade sig inse att ”det kan upplevas kränkande”.

Ett tredje exempel är att personer som Mohamed Temsamani, aktiv i Miljöpartiet i Solna, den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) kanske främste försvarare under Kaplans kris i regeringen. 2012 praktiserade Temsamani för Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten. Partiet har starka band till den religiösa och politiska organisationen Muslimska Brödraskapet och gick till val på bland annat att förnekaförintelsen, sänka giftermålsåldern från 18 till 13 år i Egypten samt uttalat stöd för kvinnlig omskärelse.

Temsamani är idag verksam som ansvarig för religiösa frågor på studieförbundet Ibn Rushd.

Det sista exemplet är det senaste är den numera före detta miljöpartisten Ali Khalil i Botkyrka som erbjöd 3 000 röster i valet i utbyte mot markanvisning och bygglov för en moské. Den formen av demokratikultur kommer då få minskad representation.

De som propagerar för antisemitism, slöjtvång, kvinnlig omskärelse, sänkt giftorättsålder, Israels utplånande och andra särrättigheter samt införandet av klandemokrati kommer sakna stora delar av viktig representation och påverkansmöjligheter om Miljöpartiet tvingas lämna riksdagen.

Även organisationer som de Grå vargarnas etablering och Milli Görus inflytande i Sverige kommer begränsas.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se