Peter Wolodarski och DN nekar Benny Fredrikssons änka och barn möjligheten till upprättelse

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 24 Sep 2018 2018-09-24
E-post 1473

Under vintern 2017/18 genomförde Aftonbladet en bitvis hårdför, vinklad och omstridd granskning av Benny Fredriksson, VD för Stadsteatern i Stockholm, chefskap. En av de kulturskribenter som kom att citera Aftonbladets påståenden var Dagens Nyheters kulturskribent Kristina Lindquist. Dagens Nyheter har nu anmälts till Pressombudsmannen men Peter Wolodarski vill nu neka Fredrikssons änka och barn den upprättelse en granskning kan ge.

Fredriksson avgick den 7 december efter ett omfattande mediedrev initierat av Aftonbladet samt som följdes upp av Dagens Nyheter, DN, och han tog fyra månader senare sitt liv i Australien. Långt borta från hemmet i Stockholm. Under sommaren har änkan Anne Sofie von Otter och parets två barn via advokat anmält publiceringarna till Pressombudsmannen. Pressombudsmannen, PO, Ola Sigvardsson har ansett att det föreligger särskilda skäl för att ta upp anmälan trots att huvudregeln inte medger det.

Huvudregeln är att den som lidit publicitetsskada själv ska anmäla inom tre månader. Men regeln har ett undantag som uttrycks så här i instruktionen för Allmänhetens Pressombudsman, PO:

“Anmälan till PO kan upptagas till prövning endast om den avser artikel eller Internetpublicering som publicerats inom tre månader före dagen då anmälan inkom, såvida icke särskilda skäl föreligger.”

DN:s ansvarige utgivare Peter Wolodarski har nu tagit strid för att slippa granskas rapporterar tidningen Resumé.

“DN motsätter sig en pressetisk prövning i detta fall” skriver han till PO den 29 juni. “Det saknas särskilda skäl att göra ett undantag från tremånadersregeln. Framlidne Benny Fredrikssons maka och söner saknar klagorätt eftersom Benny Fredriksson levde vid publiceringen i DN och mer än tre månader därefter.”

Peter Wolodarski menar att en reportageserie i Dagens Nyheter, som byggt på ej styrkta andrahandsuppgifter, och som provocerat fram ett tragiskt självmord inte ska behöva granskas. De efterlevande, sörjande, som förlorat en kär make och en älskad fader saknar enligt Wolodarski och därmed Dagens Nyheters ägare klagorätt.

Rätt att överhuvudtaget klaga på situationen i juridisk mening.

Ola Sigvardsson går trots Peter Wolodarski och DN:s invändningar vidare. Men.

En människas självmord når med Peter Wolodarskis inlaga inte upp till rekvisiten att särskilda skäl kan ases uppfyllda. Peter Wolodarski menade annars i en ledare från 2013 att:

Om man kan tala om tidlösa journalistiska värden är det dessa: strävan efter klarhet, formuleringsglädjen och modet, ambitionen att hela tiden bilda sig själv och andra. Detta förändras inte av att medielandskapet digitaliseras. Utvecklingen gör det enklare att sprida det skrivna och fotograferade – och samtidigt delta i ett ständigt samtal om journalistiken med läsarna.

Samt, hävdar Wolodarski, att en god tidning, oavsett årtal, får oss att tänka, känna och därmed handla. Som Dagens Nyheter.

Benny Fredriksson själv kan vare sig kan tänka, känna eller handla längre i denna värld. Men det kan Peter Wolodarski å Dagens Nyheters vägnar. Wolodarski tänkte, kände och handlade när han till slut valde att motsätta sig Benny Fredrikssons änka och barn den upprättelse Benny kan få postumt. Och därmed hjälpa familjen i sorgearbetet.

Det bekommer dock inte Wolodarski som på Twitter under gårdagen var stolt över sin egen prestation som ansvarig utgivare

 

 

 

Utöver prenumerationsframgångarna fick DN tillsammans med bland annat SVT och SR dela på 13,5 MSEK i skattebidrag från Vinnova för att driva den nyhetsgranskande sidan Faktiskt.se under valrörelsen.

Ledarsidorna.se® Journalistik och publicistisk idé

Ledarsidorna.se valde konsekvent bort all namnpublicering under #metoo. Tvärtom var det svårt att skilja sanningen från lögnen under den tid stämningen var som mest uppjagad under #metoo. Det visar  bland annat fällningarna av huvuddelen av svenska tidningar efter att de publicerat namnet på Aftonbladets före detta medarbetare.

Men alla publicister och redaktioner är olika. Ledarsidorna.se® publicistiska idé är att alltid befinna sig i en granskande kritisk opposition. Oavsett om det är Dagens Nyheter, Socialdemokraterna eller Alliansen. Eller något annat politiskt parti eller maktsfär.

Med detta sagt är inte att Ledarsidorna.se är perfekta. Om vi inte har begått misstag kommer vi sannolikt göra det någon gång i framtiden. Det enda vi kan göra är att genom medvetenhet och ständigt ifrågasätta oss själva skjuta den tidpunkten framför oss så mycket vi förmår. Om det sedan är en dag eller ett decennium eller mer vet ingen idag.

Du kan välja mellan att ställa dig bakom Peter Wolodarskis agerande mot Benny Fredrikssons änka och barn samt Dagens Nyheters nu anmälda journalistik eller du kan göra något annat. Som att till exempel stödja Ledarsidorna.se. Genom prenumeration eller

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Ledarsidorna.se®
Alltid i opposition.

Konsumentmakt. Valet är läsarens eget val.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se