Så kommer Morgan Johansson och Socialdemokraterna säkra makten i Rosenbad

  • Torsdag 13 Sep 2018 2018-09-13
E-post 1458

Kretsen kring justitieminister Morgan Johansson förbereder för närvarande ett tjänstemannainitiativ att öppna en parlamentarisk utredning om migrationsfrågan i samband med rikdsdagens öppnande. Genom denna manöver kommer ingenting att hända på migrationsområdet innan 2022 samtidigt som Socialdemokraterna kan säkra makten i fyra år till.

Flera av varandra oberoende källor rapproterar att den nuvarande regeringen Löfven vill “begrava” migrationsfrågan i en parlamentarisk utredning efter riksmötets öppnande. 

Den officiella förklaringen är att detta inte gjorts på 10-12 år och att det därför är hög tid. Den verkliga förklaringen är att regeringen skall kunna få bort frågan från dagordningen så man kan få med sig Vänsterpartiet, Miljöpartet samt eventuellt Centerpartiet och Liberalerna.  Justitiedepartementets politiska ledning har med politiskt affilierade, det vill säga till Socialdemokraterna partipolitiskt pålitliga, tjäntemän på EMA, Enheten för Migration- och Asylpolitk förberett initiativet.

Att Morgan Johansson tar regeringskansliets resurser i anspråk för att lämna över det till Anders Ygeman att forma ett parlamentariskt initiativ är att betrakta som ett direkt avsteg från tanken med maktdelningsprincipen och speglar desperationen i Rosenbad samt den låga tilliten till socialdemokraternas riksdagsgrupps förmåga att formulera detta initiativ.

Ytterst kommer detta leda till, om riksdagen inte ser igenom Morgan Johanssons initiativ som ett rent förhandlingstaktiskt, att ingenting kommer hända på migrationsområdet inom tre år. Det vill säga, dagens situation med de överrullningseffekter samt anhöriginvandring och långa etableringstider kommer kvarstå fram till nästa riksdagsval.

Morgan Johansson räknar iskallt med att såväl Moderaterna, Kristdemokraterna samt framför allt Sverigedemokraterna kommer svälja betet då de då skulle kunna få en majoritet i en parlamentarisk utredning för sin politik.

Baksidan är att kommuner och landsting inte kommer att kunna vänta på en långsiktig reglering av migrationspolitiken fram till 2022. Överrullningseffekterna äter idag upp de kommunala budgetarna samtidigt som bostadskrisen för dessa grupper är uppenbar.

Det återstår att se om Alliansen och Sverigedemokaterna sväljer betet. Vinnare blir Morgan Johansson. Förlorare blir Sveriges kommuner och landsting som idag inte kan vänta till 2022.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se