Unik europeisk studie styrker bilden av jihadisters kopplingar till klanstrukturer

  • Torsdag 13 Sep 2018 2018-09-13
E-post 1448

Den amerikanska tankesmedjan Globalsec,  där bland annat Carl Bildt, Ian Brzezinski (tidigare biträdande försvarsminister med ansvar för NATO och Europa) och Kristalina Georgieva, för närvande Världsbankens VD, som rådgivare har nyligen släppt en delrapport om vilka de europeiska jihadisterna är. Rapporten är smärtsam läsning för de som förnekar klanstrukturernas påverkan på jihadistrekrytering samt belyser behovet av svenska motsvarande studier.

Rapporten, eller studien, bygger på en kvalitativ studie av 225 terrorister varav 197 jihadister och en kontrollgrupp bestående av 28 grekiska ultranationalistiska terrorister. De terrorister som studerats kommer från Belgien, Bulgarien, Frankrike, Grekland, Italien, Irland, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Det är orimligt att anta att de svenska förhållandena skulle avvika nämnvärt från de europeiska. Tvärtom ger de fåtal svenska studier som genomförts tecken som tyder på att vi är lika illa ute som resten av Europa.

Samman med den studie som VHEK, Varken Hora Eller Kuvad, gjort i form av rapporterna ”1100”, en kartläggning av förekomsten av diskriminering och förtryck i hederns namn bland 1100 ungdomar och 50 tals föräldrar och ”1200” som studerar motsvarande attityder till religion och hederskultur i Göteborg med 1200 respondenter. Totalt mer än 2 300 respondenter bekräftar det många anat men få velat säga.

  • Ultraortodoxa religiösa värderingar är i allra högsta grad kopplade till familj och klan
  • Jihadister skapas inte ur tunn luft utan är resultatet av en stark klans eller annan organisations indoktrinering, rekrytering och finansiering
  • Andra generationens migranter med sunnismuslimsk trosuppfattning har en mer ortodox religiös praktik än sina föräldrar om föräldrarna är praktiserande troende
  • Andra generationens migranter löper större risk att rekryteras till jihadism 
  • Dessa jihadister kommer därmed från redan kända ultraortodoxa miljöer.

Med det underlag som VHEK och Globsec tagit fram skapas en tillräcklig insikt att det saknas svensk grundforskning i ämnet om svensk jihadism. Endast MSB kunskapsöversikt och sedan enda rapport samt FHS motsvarande utgör den enda egentliga kunskapsbanken. 

Trots att mycket är känt som ligger utanför den institutionaliserade forskningen, som VHEK underlag, samt det som Globsec presenterar i en delrapport tar inte vare sig Vetenskapsrådet, där professor Ulf Bjereld (även ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidariet) ansvarar för anslagstilldelningen eller professor Mattias Gardell, Uppsala Universitet, några som helst initiativ till att kartlägga vilka miljöer, ner på enskilda moskéer och klaner eller andra organisationer, som utgör riskmiljöer för jihadistrekrytering.

Mattias Gardell har tidigare bedrivit uppdragsforskning på Uppsala Universitets åt den turkiska regeringstrogna tankesmedjan SETA. En rapport med flertalet direkta felaktigheter samt där Gardell anförde att all kritik mot bland annat Mehmet Kaplans umgänge med terrororganisationen Grå vargarna var ett utslag av islamofobi. Grå vargarna är att betrakta som en statsterroristisk organisation som har bland annat genomfört 694 mord på armenier samt deltagit i tre krig med egna förband i Tjetjenien och Syrien. Det senaste terrorattentatet som tillskrivs de Grå vargarna genomfördes i Bangkok 2015 med 20 döda och över 100 skadade.

Läs mer: Professor Mattias Gardell liknar kritik mot samarbete och umgänge med de Grå vargarna med islamofobi.

I premiumartikeln finner du dels rapporten men även en sammanställning av de viktigaste tematiska sammanställningarna samt en lista på vilka svenska islamistiska miljöer som bör studeras i ett första steg.

Det som redovisas är

  • Kriminalitet – Jihadism
  • Demografi
  • Rekryteringscyklar
  • Slutsatser med exempel på svenska miljöer, moskéer och nätverk som bör studeras närmare.

Den här typen av artiklar läser du endast på Ledarsidorna.se. Men bara för att valrörelsen är över lägger vi inte ner. Du får gärna bidra till att bli prenumerant eller på annat sätt genom

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se