Uppsala Universitets samarbete med radikala islamistiska miljöer är inte okända

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Torsdag 20 Sep 2018 2018-09-20
E-post 1400

Den seminarieserie som anordnas på Uppsala Universitet av SST, Myndigheten för stöd till trossamfund och administreras av studieförbundet Ibn Rushd syftar till att ge en nyanserad bild av Muslimska Brödraskapet i debatten. Valet av administratör borde fått åtminstone universitetsledningen att reagera. Men så sker inte av, visar det sig, lätt insedda skäl. Personbanden mellan Uppsala Universitet och radikala muslimska miljöer går långt tillbaka i tiden.

Studieförbundet Ibn Rushd har en lång och konsekvent historia av att anlita personer med ett hatiskt budskap. Som förordar till exempel jihadism och där påfallande många har givit uttryck för en repressiv kvinnosyn samt hat mot HBTQ-personer. Att Sverige, och kanske framför allt Socialdemokraterna, under lång tid haft en förlåtande attityd till detta är inte okänt. Peter Weiderud, tidigare ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, menade 2011 på SVT Opinion  att det bör Sverige ha eftersom muslimer har haft annat för sig än att utveckla sin demokratisyn på dessa områden.

Genom åren har Ibn Rushd tillsammans med medlemsorganisationen SUM, Sveriges Unga Muslimer, anordnat de Muslimska familjedagarna varje år. En tillställning som genom åren gästats av socialdemokrater som Veronica Palm eller av forskare som professor Mattias Gardell. 

De Muslimska familjedagarna har löpande, ända sedan Omar Mustafa var ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige, IFIS,  (idag är Mustafa förbundsrektor för studieförbundet Ibn Rushd), ertappats med att bjuda in hatpredikanter till de Muslimska familjedagarna av bland annat SKMA. Bland talarna genom åren märks Yvonne Ridley, internationellt känd antisemit som kartlagts av bland annat Expo. 2014 bjöd organisatörerna, däribland Ibn Rushd, SUM och IFIS, in Mohammad Rateb Al-Nabulsi och Jassem Al-Mutawa, som bägge uttalat sig hatiskt mot homosexuella samt bejakat kvinnomisshandel.  

Inriktingen på föreläsningsverksamheten har, trots upprepade löften, inte ändrats. Så sent som 2018 bjöds bland annat Dr Noureddine Khademi. Khademi är i sitt hemland Tunisien känd som ”Imam Jihad” då han vid upprepade tillfällen uppmanat sina åhörare att åka till Syrien för att utkämpa ett heligt krig (jihad).  Han är känd förespråkare och missionär för införandet av sharia.

Ibn Rushd glider mer och mer över till att vara ett trossamfund genom ett program för “Ung Dawa” vilket framgår av förbundets verksamhetsplan. Dawah är muslimskt frälsningsarbete vilket Ledarsidorna.se rapporterat om tidigare.  I folkbildningsförbundet Ibn Rushd verksamhetsplan för 2018 visar att Folkbildningsförbundet inte enkom har som ambition att vara en del av folkbildningen. Ibn Rushd visar sig vara i allra högsta grad ett trossamfund. 

Fakta Dawah i Sverige

Dawah, eller Dawa, är den muslimska termen för frälsning och verksamheten inriktas främst på muslimskt missionsarbete.  Att missionera och kalla andra till islam, att göra dawah, är en viktig del inom radikal islamism vilket journalisten Magnus Sandelin redogjort för.

De senaste åren har Sverige sett en ökad dawahverksamhet som syftar till att rekrytera människor till salafistisk islam med kopplingar till våldsbejakande personer och grupper.

En av organisatörerna av Muslimska familjedagarna, SUM, fick sina statsbidrag indragna under 2017 då de inte levde upp till demokratikriteriet. SUM leds av Rashid Musa som har en bakgrund i föreningen Hjärta, en del av Stockholms Arbetarekommun samt Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Musa och Omar Mustafa var samtida i styrelsen.

Ibn Rushd medlemsorganisation SUM har även nära relationer med Uppsala Universitet. Nedan ses hur professor Mattias Gardell gästar de Muslimska familjedagarna tillsammans med Rashid Musa 2018. Samma dag som imam Jihad föreläste i samband med fredagsbönen.

 

Rashid Musa ingår även i nätverket ArA, Antirasistakademin, vid Uppsala Universitet där även Mattias Gardells livskamrat Edda Manga är verksam. I presentationen av Ara menar Rashid Musa att Sverige kolonialiserar förorterna. Musa har tidigare agerat för att muslimer skall verka för separatism genom föreläsningar i samarbete med SSU Stockholm. Föreläsningar som SSU ordförande sedan tog kraftigt avstånd ifrån. Men som till slut ändå genomfördes på Sveavägen 68. Socialdemokraternas partihögkvarter.

Myndigheten för stöd till trossamfund vill i samarbete med Uppsala Universitet ge en mer nyanserad bild av Muslimska Brödraskapet. De gör det i samarbete med studieförbundet Ibn Rushd som genom åren nekat att de delar värdegrund och organisatioriska kopplingar till Brödraskapet trots tydliga tecken på motsatsen samt professor Mattias Gardells många, och uppenbart goda, kontaktytor med denna miljö.

Inklusive det turkiska regeringspartiet AKP. 

Ibn Rushd-sfären har en mycket lång historia av att stå som förmedlare av det hat och den värdegrund som Muslimska Brödraskapet representerar genom bland annat Muslimska familjedagarna. De bedriver idag även frälsning med skattemedel.

Ingenting av detta bör rimligen vara okänt för vare sig SST eller Uppsala Universitet. Som nu ger tillställningen både en officiell samt akademisk inramning.

 

 

Kommentar:

Trots att det är SST som bjuder in till Uppsala Universitet administreras och lagras alla anmälningar till seminarieserien av Ibn Rushd på mailadressen [email protected]. Av anmälan skall framgå “Serie om islam” i ämnesraden samt namn och vilket seminarium som plats önskas på.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.