Ur Bo Theutenbergs Dagbok från UD: Sven Hirdmans roll i den sovjetiska krigsplanläggningen

U 137. Bild: Wikipedia
  • Torsdag 6 Sep 2018 2018-09-06
E-post 736

Tisdagens artikel, där Bo Theutenbergs dagböcker från UD avslöjade hur Socialdemokraterna och Pierre Schori föraktfullt ställde sig på den kommunistiska regimen i Moskvas sida när den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet organiserade strejker i Gdansk har givit genklang i Warzawa.

Den polska statsradion har redan intervjuat Bo Theutenberg om detta samt sänder nu personal för att ytterligare gå till botten med Sveriges roll under en period där Polen slogs för sin frihet från Sovjetunionen men Sverige vände Polen och de polska varvsarbetarna samt frihetstörstande befolkning ryggen.

Socialdemokraterna valde Moskva istället för de polska arbetarna.

Från polsk sida rapporterar centralt placerad källor i Warzawa till Ledarsidorna.se att denna historia är långt ifrån utagerad med de senaste avslöjandena från Ledarsidorna.se utan kommer att följas upp av bland annat polsk media.

I dagens premiumartikel ytterligare ett utdrag ur Bo Theutenbergs omfattande dagböcker. Dagböcker du endast kan köpa via länken här. Utdraget behandlar sovjetisk krigsplanläggning de dramatiska åren i början på 1980-talet i allmänhet och Sven Hirdmans roll i synnerhet.

Biografi Sven Hirdman

Sven Hirdman är en svensk diplomat, ambassadör och tidigare statssekreterare (M).

Efter värnplikt vid Arméns tolkskola 1958 fortsatte Sven Hirdman till Uppsala universitet för studier i slaviska språk och en politices magister med statsvetenskap som huvudämne.

Under åren 1963-1994 tjänstgjorde Hirdman på Utrikesdepartementet (UD) och var under 1960-talet stationerad i Moskva och London. Åren 1969-1972 var han biträdande direktör vid Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Han var därefter ambassadråd i Peking 1972–1976 och byråchef i UD 1976–1979.

Åren 1979 till 1982 var Hirdman statssekreterare i Försvarsdepartementet hos försvarsministrarna Eric Krönmark (M) och Torsten Gustafsson (C). Efter regeringen Fälldins avgång utnämndes han till ambassadör i Tel Aviv med sidoackreditering i Nicosia från 1983 till 1987. Han var därefter krigsmaterielinspektör och chef för krigsmaterielinspektionen 1987–1994. Mellan åren 1994 och 2004 var han Sveriges ambassadör i Moskva och under de sista fyra åren även doyen (rangäldst) för den diplomatiska kåren i Moskva.

Som doyen hade Hirdman en särställning och därmed direkt access till Kreml oavsett egentligt ärende.

Hirdman var 2008–2009 ordförande i svenska avdelningen för Transparency International. Mellan 2005 och 2011 var han introduktör för främmande sändebud i UD. Sedan 1990 är han ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Hirdman är även styrelseledamot för Moskvas statliga institut för internationella relationer.

 

Inte bara socialdemokraterna hade apologeter och personer präglade av eftergiftspolitik mot Moskva. Moderaten Sven Hirdmans roll vid U-137 grundstötning och kränkning av svenskt territorium sammanföll i tid med när Hirdman erbjöd ryssarna en större del av den “Vita zonen” öster om Gotland än som tidigare avsetts utan egentlig politisk förankring.

Hirdmans agerande på Försvardepartementet hade under lång tid präglats av tveksamheter och hans agerande under 1980-talet går igen när han fortfarande idag ursäktar bland annat Vladimir Putins annektering av Krim.

I premiummaterialet kan du ta del av ytterligare ett kapitel som redovisar delar av den politiska dramatiken bakom U-137 och hur Sven  Hirdman löpande försatte sin försvarsminister i en ofördelaktig dager.

Bo Theutenbergs dagböcker är idag ett omfattande verk med en unik, och i alla avseenden källkontrollerad och korrekt, sammanställning av hur svensk eftergiftpolitik gentemot Moskva utvecklats med hjälp av villiga sändebud och springpojkar.

Du kan endast köpa dagböckerna här.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se