Dagbok från UD: Svensk smuggling av kärnvapenteknologi och transaktioner till ANC

  • Måndag 8 Okt 2018 2018-10-08
E-post 612

I premiummaterialet kan du ta del av hur det gick till när Sverige gick bakom ryggen på hela det samlade väst genom export av s.k. Isostatpressar till forna Sovjetunionen och DDR. Denna teknik är nödvändig för produktionen av kärnvapen och vare sig Sovjetunionen eller DDR förfogade vid den tiden samma teknik.

Andra avslöjanden som kommer är hur medvetna, eller medvetet omedvetna, som såväl Olof Palme som Ingvar Carlsson gjorde sig i de folkrättsvidriga transaktionerna av ekonomiska medel till ANC. Carlsson vitsordar i efterhand att det fanns en medvetenhet att hålla sig oinformerad.

Det som är mest remarkabelt är att samtliga politiska partier, utom VPK som inte ens fick vara med i rummet, stod bakom många av de beslut som togs under denna tidsperiod utan egentlig diskussion.

Detta är det näst sista avsnittet som Ledarsidorna.se kommer publicera av Bo Theutenbergs dagböcker för överskådlig tid.

Dessa dagböcker går att köpa hos Bo Theutenberg själv via länken till hans hemsida.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se