Den nya hemmafruhögern?

  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 1188

I lördags publicerade DN Kultur en text som retat gallfeber på stora delar av offentligheten. Texten, författad av Greta Thurfjell, vurmar för hemmafrun och flörtar med konservatism – eller snarare, någon sorts idé om konservatism. Till råga på allt avfärdar Thurfjell – eller om det är hennes väninna – feminismen som något som trettiofemåriga kvinnor i glesbygd pysslar med.

Feminism är trist och töntigt. Det nya svarta enligt dessa unga, mondäna kvinnor är alltså hemmafrun, eller, som Thurfjell så charmant uttrycker det ”Hausfrau”, med en blinkning till begreppet ”Husn***r”, alltså någon som förråder sin egen grupp, i det här fallet kvinnokollektivet, för att behaga fienden, i det här fallet mannen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Expressens Linda Nordlund liksom Aftonbladets Jonna Sima kastade sig över tangentbordet och knattrade fram ursinniga texter. Nordlund fräser åt ”hemmafrulajvandet” och förmanar Thurfjell:

”I ett konservativt samhälle behöver du inte välja att bli hemmafru. Du kommer inte att ha så mycket val”.

Sima är minst lika upprörd och menar att Thurfjells Hausfraudrömmar innebär en ”normalisering av de nya reaktionära strömningarna” och att ”högern drömmer om undergivna kvinnor”.

Omedelbart träder ingen mindre än Gudrun Schyman in på scenen, länkar till Simas text och twittrar följande alarmistiska utsaga:

”I land efter land runt om i världen gör nationalismen, rasismen och konservatismen landvinningar. Invandrare och kvinnors rättigheter är de främsta måltavlorna.”

Det där spårade ur snabbt, eller hur? Från en lätt provokativ essä om livstilsbloggare som iscensätter borgerliga idyller med marmeladkokande kvinnor i piffiga förkläden till ren och skär fascism på två dygn. Samtalsklimatet i det här landet är minst sagt överhettat. Att ta en kulturskribents privata funderingar om könsroller, feminism och hemmafruar som intäkt för att den svenska konservatismen drömmer om undergivna kvinnor är inget annat än vansinne. Så vitt jag vet har ingen utsett Greta Thurfjell till konservativ minister över könsrollsochhemmafrudepartementet, men jag kan ha fel. Allt och inget kan hända i dessa dagar av utebliven regeringsbildning.

Hur står det egentligen till med den svenska högerns kvinnosyn (kan vi kanske lägga ännu en kategori till den växande floran av högergrupperingar – hemmafruhögern?)? En omständighet värd att nämna i sammanhanget är att många framstående svenska högerdebattörer är av kvinnligt kön. Jag vill gå så långt som att påstå att mycket av den konservativa idédebatten drivs av kvinnor som Alice Teodorescu, Jenny Sonesson, Rebecca Weidmo Uvell och Cecilia Blomberg, bara för att nämna några. Vad säger det om högerns kvinnosyn? Tja, kanske att vi inte är så upptagna av vad människor har mellan benen. Det som är avgörande är vad människor har mellan öronen. Påståendet att ”högern drömmer om undergivna kvinnor” ter sig tämligen ogrundat.

Är hemmafrulivet något att drömma om då? Ja, visst – har du råd att vara hemma på heltid, så varsågod. Det vore mig främmande att lägga mig i vad vuxna kvinnor frivilligt väljer att göra med sina liv. Väljer man att vara hemmafru och därmed göra sig ekonomiskt beroende av sin partner bör man dock vara medveten om att man offrar både sin frihet och sin framtida pension. Hemmafrutillvaron tycks inte vara ett helt rationellt val för individen. Det är det inte för samhället heller. Välfärdsstaten bygger på att alla arbetar, män såväl som kvinnor.

Alla har en plikt att bidra efter bästa förmåga. Varje frisk, vuxen människa har ett ansvar för sitt eget liv och sin egen försörjning – och väljer du att göra dig beroende av en annan människa för din försörjning är du inte fri. Frågan är hur mycket marmelad som krävs för att uppväga förlusten av frihet. Min gissning är att också ett piffigt förkläde känns som en tvångströja när smekmånaden väl är över.

 

Ann Heberlein      

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se