Den politiska senfärdigheten i Riksdagen skapar en flodvåg av framtida problem för kommunerna

  • Tisdag 30 Okt 2018 2018-10-30
E-post 587

Talman Andreas Norlén skärper nu tonen marginellt och kallar partiledarna till något som bäst kan liknas vid en hybrid mellan gruppterapi och antropologiska studier av sex av partiledarnas gruppdynamik. Genom att observera dessa sex partiledare i olika konstellationer och hur de interagerar med varandra skall det skapa en bättre försåelse för vilken statsministerkandidat som han eventuellt kommer föra fram. Talmannen tror själv att en (1) statsministervotering kommer kunna genomföras under hösten med denna metod.

Det långsamma tempot, där såväl Ulf Kristersson som Stefan Löfven mer eller mindre redan slarvat bort ett par veckor genom att själva ha dragit benen efter sig hindrar inte verkligheten från att leva sitt eget liv i kommunerna. De stora förlorarna i att processen drar ut på tiden riskerar att bli landets kommuner

Senast den 12 december måste budgeten för nästa år klubbas i riksdagen. För många kommuner är det ett ödesmättat datum. Kommunerna har sammanlagt ett strukturellt underskott på mellan 63 och 80 miljarder för nästa mandatperiod enligt SKL. Under valrörelsenhar partierna utlovat tillskott till kommunerna på lite olika nivåer. Men eftersom budgeten ska hållas fri från vallöften då Sverige har en expeditionsregering så kommer de tillskotten att falla bort om inte en majoritet i Riksdagen kan förhandla fram något annat.

Besparingarna kommer slå över hela linjen ute i kommunal verksamhet som rapporterats av Nyheter Idag. Inte bara på personalen vilket kanske skulle vara det mest naturliga. För att försöka hålla kvaliteten i skola och omsorg sparar många kommuner in på nödvändiga investeringar i infrastruktur som bostäder, gatubelysning, vägar och underhåll av fast egendom.

Bostäder är en känd och omtalad bristvara som dessvärre kommit i skymundan i eftervalsdebatten. Och situationen är akut i många områden då bostäder är en förutsättning för den långsiktiga integrationen och etableringen av nyanlända. 

I premiummaterialet kan du ta del av en del av exemplen som finns på de negativa effekter vi redan ser idag med bostadsbristen. En bostadsbrist som ofrånkomligen kommer leda till ytterligare samhällskostnader på sikt.

Då kommunerna nu börjat dra ner ambitionerna på bostadsproduktionen, på grund av osäkerheterna i statlig finansiering och utvecklingen statsbidragen, skapas en flodvåg av följdeffekter som kommer ta generationer att lösa.

Idag vittnar även flera kommunalråd om ett stigande missnöje med hur Malmö och Botkyrka, trots att de ligger i tillväxtregioner med god infrastruktur, ständigt misslyckas och ständigt är i behov av mer pengar från det kommunala utjämningssystemet. 

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.