Jamal Khashoggis öde – en parentes i historien om historien

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Lördag 20 Okt 2018 2018-10-20
E-post 1708

Nu medger Saudiarabien att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ska ha dött efter ett slagsmål på konsulatet. Saudiska medier rapporterar också att kungahuset uttrycker sin djupa ånger över Khashoggis död, som enligt den officiella saudiska förklaringen var ett misstag. Men uppgifterna från Saudiarabien motsägs av turkiska medier, som publicerat både film och ljudmaterial som sägs visa att Khashoggi dödades av ett specialkommando utsänt av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Enligt turkiska medier ska tortyren, dödandet och senare styckningen av Khashoggi börjat så snart han kom in på konsulatet. Enligt en högt uppsatt saudisk källa, med insyn i utredningen om journalisten Jamal Khashoggis död, visste dock Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ingenting i förväg om den operation som ska ha resulterat i Khashoggis död på det saudiska konsulatet i Istanbul. 

Den anonyma källan uppger för Reuters att det inte fanns någon order om att döda eller kidnappa Khashoggi, men bekräftar att det finns en stående order om att saudiska regimkritiker i exil ska föras tillbaka till Saudiarabien. Men att det i Khashoggis fall aldrig var tal om något annat tyder dels den släppta bandinspelingen om, dels att en av de 18 Saudiarabier som nu gripits åkte till konsulatet medförande en bensåg. USA:s president Donald Trump är en av få ledare i det fria väst som anser att Saudiarabiens förklaring är “trolig” trots bevis om motsatsen. Bensåg är inte en normal kontorsexpens vid besök på konsulat.

Khashoggi var i praktiken redan en död man när han passerade det saudiska konsulatets tröskel. 

Idag är det Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som är en av nycklarna till hur denna situation kommer sluta. Men som alltid i Mellanöstern så finns det ofta historier i historien och allt är inte alltid vad det synes vara. Jamal Khashoggi har en annan historia som inte återgivits i svensk media.

Såväl NY Times som Washington Post som annan internationell press har de senaste dagarna lyft fram ett annat av skälen till varför Saudiarabien valde ett så pass drastiskt sätt att röja en regimkritisk journalist ur vägen.

Khashoggis ansåg till exempel kampen mot Israel central och lyfte fram Muslimska Brödraskapets obestridde ledare Qaradawi som en företrädare för moderat islam. Jamal Khashoggi var med andra ord långt ifrån moderat, det finns de som placerar Khashoggi som ledare för det Saudiarabiska Muslimska Brödraskapet och  därmed i direkt opposition mot såväl klanen al Wahhab som kungafamiljen Saud. Den bild i svensk media om en person som en förespråkare av yttrandefrihet är inte heller korrekt. Yttrandefrihet skulle endast tillämpas i åsikter som låg Muslimska Brödraskapet nära. I Al Jazeera klagade han på att den saudiarabiska regeringen tillät en del journalister rapportera positivt om Israel.

Även om Jamal Khashoggi själv inte tillhörde de våldsbejakande falangerna av Muslimska Brödraskapet samarbetade han med dessa. I hans sista projekt DAWN, Democracy for the Arab World Now, som syftar till att ge stöd till islamister samarbetade han med bland annat den kända Muslimska Brödraskaparen Azzam Al-Tamimi som är en förespråkare av självmordsbombare som metod att injaga fruktan och nå sina politiska mål.

Fakta Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet (arabiska: al-ikhwan al-muslimun) är en religiös och politisk organisation som bildades i Egypten 1928 och vars mål är att skapa en islamisk välfärdsstat grundad på Koranen och haditherna. Muslimska brödraskapets motto är: Allah är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Allahs ära är vår högsta strävan.

Islam är enligt Muslimska brödraskapet det perfekta samhällssystemet. Alla andra system har skapats av människan men islam vilar på uppenbarelsen från gud och är därför perfekt. Islam bör därför, enligt brödraskapet vara utgångspunkten för den muslimska individen, familjen, samhället och lagstiftningen. Detta skall uppnås genom en religiös reformering av individen, sedan en successiv omvandling av muslimska samhällen och dessa samhällen ska sedan förenas i ett kalifat. Muslimska brödraskapet är mot sekulär lagstiftning och anser att lagarna i ett samhälle ska härledas ur sharia.

En domstol i Kairo förklarade 2013 Muslimska brödraskapet olagligt och förbjöds.

Ryssland, Syrien, Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten betecknar officiellt Muslimska brödraskapet som en terroristorganisation.

Något som ingen media berört är att Jamal Khashoggis flickvän, Hatice Cengiz, inte på något sätt är ett okänt namn i islamistiska kretsar. Cengiz är nära knuten till AKP samt inte minst den turkiska terrorklassade organisationen IHH som hon uppburit en anställning hos. IHH är en av svenska Ship to Gazas samarbetspartners. IHH har deltagit i vapensmuggling till miliser i Syrien och bedöms stå ayatollah Khomeinis tradition nära trots att det är en i grunden sunnimuslimsk organisation.

Det är med andra ord ingen slump att Jamal Khashoggi uppehöll sig i Turkiet. Turkiets statsbärande parti AKP är att, om inte betrakta som en inofficiell politisk utlöpare av det Muslimska Brödraskapet, som i varje fall en välvilligt inställd partner till dem och framför allt en del av den maktaxel som utmanar Saudiarabien som regional stormakt. En axel som börjar i Qatar och går via Teheran och Ankara för att sluta i Damaskus. Det sunnimuslimska Muslimska Brödraskapet och de shiamuslimska mullorna i Teheran. Det som förenar dessa länder är, förutom viljan att förinta Israel och pressa tillbaka Saudiarabien, deras ekonomier som förutom Qatar befinner sig i fritt fall.

Nathan Sachar, DN, menar att det är Turkiets president Erdogan som har lösningen i sin hand hur den diplomatiska kris som det saudiarabiska statssanktionerade mordet på Khashoggi skall lösas. I både formell och informell mening har Sachar rätt –  det är Erdogan som kommer lösa krisen. Men sannolikt inte med iakttagande vare sig Muslimska Brödraskapets, det fria ordet eller Jamal Kashoggis intressen i första hand. Jamal Khashoggi är dessutom för närvarande död. Stendöd.

Turkiet, och Iran, står inför en ekonomisk genomklappning av sällan skådat slag. Den turkiska liran har under hösten tappat mer än 30 procent mot den amerikanska dollarn och eftersom turkiska företag tidigare tagit upp lån i dollar, med räntor som ska betalas i dollar, så faller nu ekonomin som en sten och arbetslösheten ökar. Erdogan har nu själv sparkat de flesta av sina rådgivare och satt sig själv som ordförande i flera av de större fonder som skall försöka få rätsida på ekonomin. Inte heller kan Iran föväntas bidra på något sätt – den iranska ekonomin är i ännu sämre skick. Fem kilo kött motsvarar vad en iransk medelinkomsttagare kan köpa för sin månadslön. Kvalificerade regionala analytiker meddelar till Ledarsidorna.se att Iran kan gå mot statskollaps inom två år. En statskollaps som vare sig Turkiet eller Qatar kommer kunna hindra.

Jamal Khashoggis död, han var redan en död man när han klev in på konsulatet i Istanbul, kommer med en sannolikhet gränsande till visshet vara reglerad och bortglömd inom två veckor för de närmast berörda parterna. Kashoggi var en i allra högsta grad politisk aktör, mer än han var journalist, i en region där Saudiarabiens salafism i form av Wahhabism står mot Muslimska Brödraskapets islamism. Samtidigt kommer de politiska skulder som uppstår vara enkla att reglera. Erdogan är beroende av att på något sätt få USA att lätta på sanktionerna mot Turkiet för att få ordning på ekonomin. Får inte Erdogan ordning på ekonomin kommer effekterna bli dramatiska och utmana hela AKP:s och Erdogans maktbas.

Jamal Khashoggis slutliga öde kommer i bästa fall bli ett par meningar i en framtida historiebeskrivning om maktkampen mellan Muslimska Brödraskapet och den saudiarabiska wahhabismen. Det är det faktiska sakläget. Mer än så kommer det heller inte bli då det är alltför stora andra värden som framför allt Turkiets president Erdogan måste rädda.

Och dessa kommer alltid i första hand. USA kommer inte heller att under överskådlig tid vika från Saudiarabiens sida. Och: Bara det att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman och Turkiets president Erdogan haft telefonkontakt efter mordet styrker att bägge länderna vill gå vidare. Saudiarabien vill vända blad och kommer göra det med symboliska utrensningar i kronprinsens närhet och Turkiet vill börja få ordning på sin ekonomi. Turkiet är det land som långsiktigt befinner sig i underläge och för Erdogan kom mordet på Khashroggi som en icke väntad för tillfället räddande ängel. Vilket är en passande beskrivning. Khashroggi som ängel numera.

Khashoggis död är mer värd för Erdogan som situationen utvecklats än om han vore levande.

Dessa ofrånkomliga parametrar ramar in fortsättningen. Nu återstår endast, efter kanske några dagar till av skuggboxning, en förhandlingrunda med USA om lättnaden av de tidigare införda sanktionerna och eventuella andra finansiella instrument som sänkta räntor så kommer denna kris vara löst.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se