Jan Björklund och Annie Lööf spelar Ulf Bjereld och Socialdemokrater för tro och solidaritet i händerna

  • Lördag 13 Okt 2018 2018-10-13
E-post 1262

Såväl Liberarlerna som Centerpartiet säger nej till den lösning om Moderaterna tillsammans med ett, två eller tre Allianspartier. Liberalerna vill att Ulf Kristersson får ett förlängt sonderingsuppdrag för att pröva även en variant med Miljöpartiet tillsammans med Alliansen samt en stor koalition med Moderaterna och Socialdemokraterna. Förutom den svekdebatt som nu blommat upp hos Alliansväljare visar framför allt inte Jan Björklund att han förstått allvaret i situationen.

Även om sista formella datum för en regering att presentera sin budget är den 15 november finns det mekanismer i konstitutionen för att hantera den situation Sverige befinner sig i just nu med en övergångsregering. Presenteras inte en ny budget gäller den gamla regeringens budget ett år till eller fram tills att tilläggspropositionen läggs under våren. Övergångsregeringen skall bara lösa löpande förvaltningsåtgärder samt kliva in i akuta situtationer där det krävs omedelbara och exekutiva beslut som till exempel större skogsbränder.

Problemen som Jan Björklund och Annie Lööf nu negligerar är den stora kursomläggning som behövs i hela administrationen samt att Socialdemokraterna inte på något sätt följer praxis. Den 14 december förbereder Hans Dahlgren, statsministerns statssekreterare för utrikes ärenden, att redovisa den svenska Afrika- och Mellanösternpolitiken vid ett toppmöte i Wien. Den som förbereder Dahlgrens underlag är Helena Rietz, chef för Afrikaenheten på UD och en av 261-listans viktigaste influencers.

Helena Rietz är känd som en av ”The Dirty Dozen” internt UD. Som med stor lojalitet, stor förslagenhet samt med viss lätthet kan ta fram ett politiskt underlag i arvet efter Pierre Schoris utrikespolitiska inriktning som kan gå i takt med hur Carin Jämtin idag vill utveckla Sida, eller det biståndsindustriella komplexet. Dahlgrens framträdande kommer ha effekt för lång tid framöver och kommer inte gå att manövrera sig ut ur på flera år. Hade Stefan Löfven följt praxis hade Sverige endast skickat en observatör men såväl Löfven som Margot Wallström väljer att bryta praxis för att permanenta den nuvarande feministiska utrikespolitiken för flera år framåt. Med prioritering av mullorna i Teheran samt den palestinska presidenten Mahmoud Abbas välbefinnande i fokus.

Sveriges Israelfientliga, med inslag av antisemitism, utrikespolitik kan nu komma att förlängas genom Liberalernas och Centerpartiets agerande. Därmed kommer även hoten och våldet mot svenska judar att fortsätta ligga på en hög nivå.

En annan effekt är, och där behöver inte Stefan Löfven bryta mot praxis, att ett flertal förordnanden måste förnyas eller förlängas då de inom kort löper ut. Ett sådan förordnande, med stora systemeffekter, är vem som får förtroendet att sitta som ordförande i nämnden för Samhällsvetenskap och Humaniora vid Vetenskapsrådet. Dagens ordförande är Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidariet. Under mandatperioden har Bjereld fördelat en halv miljard kronor till forskningsområdet varav åtta miljoner kronor till Uppsala Universitets professor Mattias Gardell med hustru Edda Manga. Vid en genomgång av beviljade forskningsanslag står det klart att forskninsansöknignar med antisrasistiska intersektionella perspekiv prioriterats.

Bjereld har under sin tid som ordförande inte beviljat ett enda anslag som skall forska om religiös våldsbejakande fanatism. Bjereld har, utvöver de nära vänskapsbanden med Gardell, även ett engagemang i Ship to Gaza som samarbetar med den turkiska terrorklassade islamistiska organisationen IHH. Som engagerad i Ship to Gaza delar Bjereld och Gardell nätverk med den terrorklassade organisationen Hamas. IHH anses vara Hamas förlängda arm i Turkiet.

Som löpande förvaltningsåtgärd är det därmed möjligt för Stefan Löfven att förlänga Bjerelds förordnande fyra år till och därmed få tillstånd en permanentning av dagens forsknignspolitik.

Dagens besked från Annie Lööf och Jan Björklund spelar kanske inte Stefan Löfven så mycket i händerna som Margot Wallström och Ulf Bjereld samt Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. För varje dag som går utan ett regeringsskifte ökar deras makt och förutsättningar för att driva just sin politik vidare i fyra år till.

Med allt den för med sig.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se