Moderaterna och Socialdemokraterna har fått ytterligare respit med Sverigedemokraternas existens

  • Måndag 1 Okt 2018 2018-10-01
E-post 861

Imorgon tisdag inleds nästa omgång samtal mellan riksdagens talman Andreas Norlén (M) och riksdagspartierna. En matematik som ter sig omöjlig men som samtidigt har sin förklaring i att de två mest sannolika partierna att bilda en regering sedan lång tid övergivit sitt uppdrag.

Låt partiernas “önskeregeringar” falla i riksdagen. Först då går det att samtala sig till kompromisser. Det rådet gav den tidigare talmannen Birgitta Dahl (S) den nytillträdde talmannen Andreas Norlén (M) i tisdags. Det säger hon i ”Söndagsintervjun  med Martin Wicklin i P1. Dahls råd är sannolikt vad som kommer krävas för att mjuka upp partierna och blocken. En annan rimlig slutsats är att Sverige nu går in och blir ett mer normalt europeiskt land där regeringar byts ut även mellan valen.

Problemet är i grunden valresultatet. Väljare upplever inte som partierna fokuserat tillräckligt på samhällsproblemen utan att partierna idag istället ser Sverigedemokraterna som det största samhällsproblemet. 

I en ovetenskaplig enkät, men med 998 respondenter i Ledarsidorna.se twitterflöde ges en indikation på hur långt ifrån varandra riksdagen och väljarna står varandra. Det är orimligt att anta att Ledarsidorna.se twitterflöde är representativt för befolkningen men det ger i varje fall en fingervisning. Endast åtta procent av de som svarade ansåg att Sverigedemokraterna var ett större problem än enklaviseringen av förorterna, jobb för nyanlända samt vård, skola och omsorg.

 

Annika Borg, teol dr och chef för Moderateraternas kansli skriver i sina fredagsbetraktelser något som kan vara ett av fler svar på den parlamentariska situation som uppstått. Borgs resonemang går även att tillämpa på moderaterna.

En socialdemokrati fattig på politiska idéer har i Sverigedemokraterna funnit en perpetuum mobile för sina kampanjer mot borgerligheten. Sveavägen 68 är helt enkelt beroende av Jimmie Åkesson för sin politiska överlevnad. Talet om anständighet skulle inte ha samma effekt om den mörka fonden Sverigedemokraterna inte kunde målas upp. Är du god, är du vänster och inte borgerlig, stavas den underliggande tankefigur som djupt har skadat och förvridit det svenska politiska samtalet. Det är hög tid att verkligheten dras rätt igen.

Att Socialdemokraterna har övergivit sin traditionella roll som alltid i opposition mot orättvisor och bytt ut den mot en ständig opposition mot Sverigedemokraterna bekräftas av Anders Lindberg, Aftonbladet, som i regeringsbildningen helt fokuserar vid Sverigedemokraterna. Inte vilka reella medborgarnära samhällsproblem en framtida regeringskonstellation kommer eller borde fokusera på. Som enklaviseringen av förorter, jobb åt nyanlända samt vård, skola och omsorg.

För Socialdemokraterna inleddes denna ompositionering av sin oppositionsroll och uppgift i svensk politik med Mona Sahlin i hennes första linjetal efter att hon valdes som partiordförande:

Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång. Och det gäller också passivt inflytande.

För Alliansen blev startpunkten för denna omfokusering valrörelsen 2010. Inget av Alliansens partier, eller Alliansen som helhet, hade vare sig räknat med att bli omvalda eller gjort någon form av löpande samhällsanalys varför Alliansen i praktiken gick till val på samma plattform som 2006. Det lyckades med en hårsmån och Fredrik Reinfeldt kunde sitta kvar. Med stöd från Miljöpartiet i den första migrationsöverenskommelsen slapp Reinfeldt under hela mandatperioden få en majoritet mot sig. Allt baserades på att isolera Sverigedemokraternas inflytande – inte sakfrågan eller huvuduppgiften som varje politiskt parti i sig har som statsbärande:

Regera landet med en klar idé om hur samhällsproblemen skall prioriteras och lösas.

Sverigedemokraterna har för tillfället givit Moderaterna och Socialdemokraterna ytterligare liv och tidsrespit. Fattiga på samhällsvisioner och utan en egentlig politik fokuserar de på vad partiernas respektive ledning ser som det största samhällsproblemet, Sverigedemokraterna. En taktik som mycket väl kan lyckas i något eller några år till. Någon enskild lösning på problemet med Sverigedemokraterna finns nämligen inte.

För sedan kommer den dag då de medborgarnära problemen ofrånkomligen måste lösas. Som enklaviseringen av förorten, jobben till de nyanlända samt vård, skola och omsorg. Har inte Moderaterna och Socialdemokraterna en lösning den dagen, som inte fokuserar på Sverigedemokraterna i första hand, går vi till slut in i en ny politisk tidsålder.

Varje politiskt parti har nämligen en given livscykel med en startpunkt och en slutpunkt. Noll procents väljarstöd.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se