Pressmeddelande från Magnus Norell

  • Söndag 7 Okt 2018 2018-10-07
E-post 1489

Pressmeddelande

Det är inte ofta man som enskild medborgare blir utsatt för personangrepp finansierat av myndigheter.

Men det hände mig onsdagen den tredje oktober vid ett seminarium organiserat av studieförbundet Ibn Rushd i samarbete med SST (Myndigheten för stöd till trossamfund, www.myndighetensst.se), som gick av stapeln vid Uppsala Universitet.

Seminariet – som man kan ta del av ljudmässigt på Ledarsidorna.se – ägnade en stor del av tiden åt att kritisera den MSB-studie jag skrev ihop med Aje Carlbom och Pierre Durrani. För säkerhets skull var undertecknad inte ens inbjuden och jag fick därför aldrig någon möjlighet att gå i svaromål. 

Efter att ha lyssnat på seminariet kan jag konstatera att det uppenbarligen råder en stor svårighet att ta till sig informationen i den lilla förstudie om det muslimska brödraskapet (MB) som vi skrev och som MSB offentliggjorde 2017. Svårigheten gäller också den uppföljande rapport om MB som Aje Carlbom skrev för MSBs räkning (offentliggjord i år) samt den rapport Försvarshögskolan (FHS) skrev om jihadism/salafism i Sverige (också den publicerad i år).

I akt och mening att åtgärda detta tänker jag därför vända mig till Myndigheten för tillgängliga medier (www.mtm.se) så att en lättläst version kan tas fram för de berörda deltagarna vid seminariet. 

I synnerhet kan detta speciellt vara till nytta för vissa individer som t.ex. Omar Mustafa och doktorand Rickard Lagervall som hade mycket svårt att ta till sig texten i rapporten och b.la. klagade över att en av forskarna hänvisat till sin egen blogg.

Eftersom varken jag, Carlbom eller Durrani har någon blogg, är förhoppningen att en enklare, mer tillgänglig version kan hjälpa upp.

Lagervall är också doktorand vid Lunds Universitet så säkerligen finns någon lämplig handledare som pedagogiskt och taktfullt kan förklara för Lagervall att det är dumt att ljuga.

Slutligen kan det vara på sin plats att, oavsett vilken regering vi får, se över hur vissa myndigheter använder skattemedel. 

 

Magnus Norell

Adjunct Scholar vid The Washington Institute for Near East Policy i Washington DC.

Senior Policy Advisor vid The European Foundation for Democracy i Bryssel.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se