Svenskt bistånd till Palestina kartlagt – finansierar terrorkopplade organisationer

  • Måndag 29 Okt 2018 2018-10-29
E-post 2109

Ledarsidorna.se samt Världen Idags tidigare avslöjande om hur det svenska biståndet till det palestinska Humanitarian Law Secretariat utformats får nu sin uppföljning. Det visar sig, vid en närmare granskning, att svenska biståndsmedel har gått direkt och indirekt till den internationellt terroklassade organisationen PFLP.

Bland organisationerna som avslöjas ha direkta kopplingar finns Addameer som erhållit 492 000 och Defense for Children International – Palestine (DCI-P)  som under perioden 2014-2017 kvitterat ut 1 098 000 USD. Hashem Abu Maria, en av DCI-P anställda hyllades av  PFLP som en av dess befälhavare vid hans begravning 2014.

PFLP Popular Front for the Liberation of Palestine

Folkfronten för Palestinas befrielse, vanligtvis förkortat PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine)  är en socialistisk, sekulär, arabnationalistisk palestinsk politisk och paramilitär motståndsrörelse, grundad efter Sexdagarskriget 1967. Organisationen är medlem i PLO.

PFLP gjorde sig kända efter en serie spektakulära terror politiska aktioner, som flygkapningar och bombattentat, under slutet av 1960-talet fram till början av 1970-talet. Organisationen har även utfört flera väpnade attacker mot militära israeliska mål och terrorattacker mot civila israeler, under den senaste al-Aqsa-intifadan.

PFLP finns uppsatt på såväl EU:s som USA:s lista över terrororganisationer.

Allt bistånd administrerades och godkändes av Sida genom det svenska konsulatet i Jerusalem.

Bland de svenska organisationer som nämns i underlaget återfinns Islamic Relief Sverige och Diakonia. Islamic Relief uppges ha finansierat bland annat Hamas. Diakonia har förts upp på listan för sitt samarbete med PFLP-kopplade personer och organisationer.

Diakonia delar lokaler och administrativa resurser med Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, i Stockholm, Bromma. SST är senast känt för att ha anordnat seminarier om islamism regisserat av Ibn Rushd och professor Mattias Gardell, Uppsala Universitet.

Professor Mattias Gardell har tidigare deltagit i “Ship to Gaza” samt författat en rapport om islamofobin i Sverige på uppdrag av det turkiska politiska partiet AKP:s tankesmedja SETA. Rapporten som Gardell sammanställt är okänd för Teologiska fakulteten vid Uppsala Universitet som frånsäger sig allt ansvar.

I premiummaterialet kan du ta del av hela listan från NGO Monitor, med styrkta källor.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se