Tre år efter terrordådet i Trollhättan – Det borde räcka nu

  • Måndag 22 Okt 2018 2018-10-22
E-post 1690

Tre år har nu gått sedan min älskade lillkusin Lavin Eskandar mördades av den självradikaliserade nynazisten Anton Lundin Pettersson. Tre år sedan tre älskade familjemedlemmar bestals sina själar av en mörk kraft. Terrorattacken på skolan Kronan i Trollhättan födde trauman och sargade själar hos elever, anställda och deras släktingar och vänner.  Jag har under dessa år burit på en rad händelser som gjort mig frustrerad och arg. I denna artikel får ni ta del av en av dem. 

 

Efter mordet på Lavin var det jag som organiserade hela begravningen och ceremonin. Alla kontakter till polis, säkerhet, begravningsbyrå, obduktionsteknikern, floristen, ja, allt gick genom mig. Jag fick utstå press och stress från äldre män som ville få sina viljor igenom.

En dag efter morden stod jag och min vän utanför familjens hus och andades ut, när jag plötsligt såg Omar Mustafa och Abdirizak Waberi!

Kortfattat, för er som inte känner till dem så är dessa män engagerade i politisk islam. De är islamistiska aktivister som är Muslimska Brödraskapets ansikte utåt i Sverige. Waberi lyckades ta sig in i familjens hem på några sekunder. Jag sa till en manlig vän till familjen och Waberi varade inte länge inne i huset, han följdes ut.

Knappt 24 timmar efter morden var de alltså ute på gatorna, kropparna hade inte ens hunnit kallna. Har Omar Mustafa och Waberi ingen skam i kroppen?

Föreställ er löpsedlarna om dessa två herrar hade tagit sig in i hemmet och lyckats erbjuda stöd: ”Waberi och Ibn Rushds förbundsrektor Omar Mustafa beklagar sorgen hos elevassistentens familj”. Hade det kommit ut så hade min familj fått utstå spekulationer och hot från högerextrema.

Jag var redan arg och stressad. Jag försökte tilltala Omar Mustafa, men han ville inte prata med mig än mindre ha ögonkontakt. Jag var tvungen att be en manlig vän till familjen att tala med honom. Omar Mustafa höll fast vid sitt mantra och upprepade gång på gång att han ville beklaga sorgen för sina ”systrar och bröder”. Trots att jag sa att Lavin är etniskt halv mandaisk och halv kurd, att han är svensk och icke-religiös; att vi har våra nära och kära samlade och behöver inte några utifrån som vi inte känner. Trots det så hade han svårt att ta ett ”tack men nej tack”.

Jag försökte säga mitt, men som kvinna var jag som luft för honom, han lyssnade bara på mannen. Mustafa började fråga om när begravningen skulle äga rum.  Jag försökte flika in och säga att jag är ansvarig för den delen. Han lyssnade ingenting. Till sist gav han upp och gick till de andra offrens anhöriga.

Helt otroligt! Å ena sidan dödas tre personer i ett nazistiskt terrorattentat och å andra sidan kommer islamister och försöker samla poäng och fånga fler sympatisörer och följare på bekostnad av min döde kusin.  Det är så islamister opererar. Beroende på mål används olika metoder.

Att sikta in sig på människor i sårbara situationer och välja ut dem med en väl synlig akilleshäl, det är de duktiga på. Genom att vara synlig bland behövande och utsatta människor gör islamisterna bra reklam för sig själva med verktygen sociala medier och traditionell media.

Vi har nog med våldsbejakande extremism från olika håll och på olika nivåer: Muslimska Brödraskapet, salafister, NMR, rasister, dawa-rörelsen, med mera…

Det borde räcka nu!

 

Eshtar Faris

Statsvetare-Orientalist

 

 

Eshtar Faris. Foto: Eget

 

I premiummaterialet kan du ta del av en analys av händelserna och redogörelse för källmaterialet som Eshtar Faris hänvisar till. Bland annat analys av den ljudupptagning som gjordes när Omar Mustafa och Abderizak Waberi försökte få tillträde till den sörjande familjens bostad.

Händelserna styrker en rad med orsakssamband som ger som en rimlig slutsats att den idérörelse som kallas Muslimska Brödraskapet är etablerad med företrädare, eller ideologiska ledare, i Sverige och där Ibn Rushd-sfären i allra högsta grad utgör en av de organisatoriska plattformarna.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.