Analys: Jan Björklund riskerar stå inför ett “dishonorable discharge”

Jan Björklund. © Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Torsdag 29 Nov 2018 2018-11-29
E-post 800

Jan Björklund kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men det förutsätter att Socialdemokraterna är beredda att göra en rejäl högersväng, meddelade han i dag vid en pressträff i riksdagen.  Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach menar att Jan Björklund och Annie Lööf har pratat ihop sig och att om Stefan Löfven går med på kraven är Alliansen i praktiken nedlagd.

– Det var väldigt likt Annie Lööfs uttalande, men det finns också likheter på kraven som Jan Björklund ska lämna över till Stefan Löfven. 

Osäkerheten är i det närmaste total och den som beskriver alternativen bäst är Expressens KG Bergström. Men utöver hans alternativ så finns det ett för Stefan Löfven förnedrande alternativ. Att Centerpartiet och Liberalerna släpper igenom Stefan Löfven som statsminister men tvingar honom att regera en gång till på en Alliansbudget.

Men Liberalerna är inte eniga om Björklunds linje och stödet kan dras tillbaka av partirådet. I Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp ställde sig runt 70 procent bakom Jan Björklunds linje. Emot röstade tunga partiföreträdare, så som den ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson som är orolig för att liberalerna kan åka ur riksdagen. Han menar att en sådan manöver skulle riskera att få ”förödande konsekvenser” för Liberalerna. På motsatt sida står Anna Starbrink (L), landstingsråd i Stockholms läns landsting som också sitter med i Liberalernas partistyrelse. Starbrink gick igår i en sluten grupp på Facebook nu ut och säger att hon är “öppen för att Liberalerna i ett senare skede även skulle kunna pröva frågan om att sitta i en regering där S har statsministerposten”.  

– Jag tror att vårt parti riskerar att åka ur riksdagen. Vi är ett utsatt parti med lågt väljarstöd och med låg fallhöjd till riksdagsspärren, säger han till SVT Nyheter.

Att Starbrink är en av de som bedöms vara mest lojala gentemot partiledaren Jan Björklund. Huruvida Starbrink är en av de som skulle vara aktuella för minister- eller statssekreterarposter är okänt men med sig in i ett samarbete med Socialdemokrater tar hon alla de resultat och erfarenheter som hon varit bidragande till i byggandet av NKS, Nya Karolinska Sjukhuset. NKS ligger idag på plats nummer 13 av världens dyraste byggnader framför byggnadsverk som Las Vegas-kasinot Bellagio, Yankee Stadium och Europeiska centralbankens högkvarter i Frankfurt.

Mats Perssons bedömning är däremot inte tagen ur luften. Vid den senaste opinionsundersökningen från Sentio respektive SVT/Novus gav Liberalerna 3,3 respektive 3,7 procent. Och det har nu gått någon eller några veckor sedan mätningarna gjordes. Sedan dess har bland annat Liberalerna i Skåne protesterat mot partiledningens förhandlingslinje. 

Sannolikt har Jan Björklund personligen agerat på ett sådant sätt att Liberalerna inte sett botten närma sig ännu. Genom att dra in sina barn i känslosåsen kring Sverigedemokraterna upplevs Jan Björklund inte bara som halsstarrig och svajig, han upplevs även inte kunna sätta gränsen för när och var en politiker skall dra in sin familj för att förstärka egna argument. När sakargumenten tröt drog Björklund in sina barn som ett sista desperat försök att vinna sympatier. 

Huruvida hans barn tillfrågats om deras pappas tilltag och omdöme innan är okänt men då Björklund är förmyndare för sina barn tar han de besluten i deras ställe.

Och det första reella testet på hur väl Jan Björklund rider ut denna kris för Liberalerna visars sig den 26:e maj om inte ett extraval hålls innan dess. Den 26:e maj håller Sverige val till Europaparlamentet och Liberalerna har idag två av Sveriges mandat. Det räcker med att Liberalerna blir av med det ena mandatet för att Björklund skall behöva meddela sin avgång under relativt ordnade former. Blir Liberalerna av med bägge sina mandat kommer han sannolikt avsättas redan på valnatten. Att Björklund skulle försöka avgå innan EU-valet under relativt ordnade former är mindre sannolikt då en intern valprocess inte kommer kunna genomföras samtidigt med en valrörelse. 

Liberalerna måste nu samla sig nödtorftigt för att genomföra valet till EUP. Valresultatet i det valet kommer vara avgörande för under vilka former som Liberalerna sedan dels genomför innevarande mandatperiod, dels väljer ny partiledare.

Jan Björklunds “bäst före datum” bör rimligen ha passerat med god marginal.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se