Den socialdemokratiska brunsoppan – SSU Skåne endast första steget

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se®
  • Söndag 25 Nov 2018 2018-11-25
E-post 1072

Federico Moreno, Expressen och Kvällspostens, granskning av SSU Skåne möts med tystnad från moderpartiet Socialdemokraterna. Skälen varierar men ytterst är detta inte en fråga som borde isoleras till ett förbund. SSU Skåne är endast toppen på ett isberg och utvecklingen har möjliggjorts av dels Aftonbladets ledarredaktion, dels den andra mer extrema sidoorganisationen Tro och Solidaritet. Både SSU och Tro och Solidaritet är inadjungerade i Socialdemokraternas högsta exekutiva ledning, det Verkställande Utskottet. Och Anders Lindberg är i allra högsta grad en del av SSU:s moderna historia.

Anders Lindberg, Aftonbladets ledarredaktör, gav själv den slutliga länken i kedjan i en ledare häromdagen. För att förstå SSU Skånes problem, eller utveckling, är en granskning av bland annat Aftonbladets Ledarredaktion nödvändig. Där Lindberg med sin historia är en av de viktigare komponenterna. Lindberg skrev i sin ledartext den 21 november:

Dagens konflikt i Skåne hämtar näring ur den historien men utlöstes av att man på senare år värvat medlemmar från nya grupper, till stor del i invandrartäta Rosengård, vilket förändrat maktbalansen i Malmö. De nya medlemmarna kommer, lite förenklat, ur den nya arbetarklass som har vuxit fram på senare år i storstädernas förorter. Dessa “förortskids” hade andra erfarenheter och referensramar och ville driva andra frågor än SSU Skåne gjort historiskt. 

För att förstå vad denna nya arbetarklass, och nya socialdemokratiska medlemmar, kommer från för miljö och vilka värderingar de tar med sig in i partiet finns ett antal studier att vila på.

I premiummaterialet

  • Etablerad forskning från bland annat Forum för Levande historia och Brottsförebyggande rådet beskriver vilka värderingar denna “nya arbetarklass” tar med sig in i partiet
  • Hur Socialdemokrater för Tro och Solidaritet driver opinion för att tolerera denna nya värdegrund i såväl parti som samhälle
  • Hur hederskultur och hedersvåld accepteras i allt bredare led
  • Hur detta är förankrat i bland annat Stockholms Arbetarekommun
  • Hur banden löper in i LO yttersta ledning där bland annat Omar Mustafa ges löftet att “alltid vara en av oss”
  • Hur Omar Mustafa nu vill att Socialdemokrater för Tro och Solidaritet till slut bryter sig loss och bildar ett eget parti.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se