Krisen i kommunerna – hela Sverige har gått i borgen

  • Tisdag 6 Nov 2018 2018-11-06
E-post 1252

Under hela valrörelsen, och en bit in i oktober, rapporterades inte speciellt mycket om kommunernas ekonomi. Tvärtom spreds en bild av en kommunal sektor som gick med stora överskott. Först efter valet i september började kommunernas anstängda ekonomi nå nyhetsplats, dock med stora brister. Så sent som den 6 oktober rapporterades till exempel Härnösand göra en vinst med 18 MSEK för att igår komma med beskedet att hela checkkrediten på 100 MSEK är förbrukad.

Att en kommun kommer på obestånd som Härnösand, och andra kommuner som till exempel Ljustal och Vindeln finns det få erfarenheter av hur det skall hanteras. Den enda egentliga erfarenheten som finns är från 1992 när Haninge kommun var tvugna att ställa in betalningarna.

Med den annalkande lågkonjunkturen parat med en ovillig Allians i riksdagen och ett försvagat rödgrönt block är utsikterna för en handlingskraftig skuldsanering i den kommunala sektorn sämre än 1992. Och 1992 var det bara en kommun som var aktuell – redan till nyår kan flera kommuner hamna i ett läge där de tvingas ställa in stora delar av betalningarna.

Ledarsidorna.se redogör för regelverk och förutsättningar för den kommande mandatperioden Ett regelverk som tar sin start i Regeringsformen och det faktum att Härnösands och Malmös problem i allra högsta grad även är Vellinge och Täbys. För enligt Regeringsformen är vi alla solidariskt betalningsskyldiga om en kommun kommer på obestånd.

I materialet presenteras även kommunobligationernas finansiella konstruktion som i praktiken är identisk med de amerikanska bolåneobligationerna som låg till grund för den förra finanskrisen. Men en skillnad. Den här gången har hela Sverige gått i borgen för dessa obligationslån.

Vi har satt våra liv i pant. För andras konsumtion. Oavsett om vi bor i Vellinge eller Täby så är vi ytterst ansvariga allihop för att Härnösand och Ljusdal eller Malmö ska kunna betala sina fordringar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se