Liberalerna den stora förloraren på Centerpartiets sonderingsförsök

  • Torsdag 22 Nov 2018 2018-11-22
E-post 944

Centerledaren Annie Lööf gav under förmiddagen upp försöken att bilda en ny regering. Hon lade skulden för det låsta läget på S och M. Men frågan är vem som bär den egentliga skulden till blockeringarna. Och vem som till slut lägga ner sin röst först.

– Det står klart att både S och M bara vill rösta ja till sig själva som statsminister, säger Annie Lööf.

– Trots det besvärliga parlamentariska läget så existerar ingen gul knapp för något av dessa partier. Det är röd eller grön knapp som gäller.

En gul knapp i en statsministeromröstning skulle innebära att partiet släpper fram en statsministerkandidat genom att lägga ned rösterna. Både Centern och Liberalerna har röstat nej både till S-ledaren Stefan Löfven och till moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister tidigare i höst. T

– Blockeringen finns inte hos C och L, säger hon.

Annie Lööfs budskap är att Moderaterna och Socialdemokraterna låser regeringsbildningen, eftersom de bara kan leva med statsministrar från sina egna partier. Medan hon beskriver det egna partiet som öppnare trots att Centerpartiet aktivt röstat emot de föreslagna kandidaterna tillerkänner hon sig själv inget ansvar för situationen.

Samtidigt skulle Centern få svårt att försvara den verklighetsbeskrivningen i ett extra val. Alla utom Centern och möjligen Liberalerna skulle beskriva den nya valrörelsen som en följd av framför allt Centerns halsstarrighet.

Även om SR Tomas Ramberg gör bedömningen att en Socialdemokratisk regering rycker närmare är det allt för vanskligt att utesluta ett extraval. Med det tempo som talmannen och partiledarna för sex av riksdagens partier visar upp finns det goda skäl att anta att det finns en medvetenhet i förseningarna. Att avvakta med den fjärde och sista voteringen till den 26 februari så att ett extraval till riksdagen kan hållas samtidigt som valet till Europaparlamentet.

Det som talar emot den utvecklingen är Liberalernas och Miljöpartiets situation. Liberalerna är det parti som då ligger närmast att åka ur riksdagen. Miljöpartiet räddades kvar i valet i september av stödröster från socialdemokratiska sympatisörer. Likt Kristdemokraterna kan luta sig på Moderaterna i samma utsträckning som Miljöpartiet kan luta sig mot Socialdemokraterna. Miljöpartiet har, efter att Gustav Fridolin blev språkrör, utvecklats från ett blocköverskridande parti till att ingå i det röda blocket som stödhjul även om det kan se annorlunda ut lokalt som i Stockholms stad.

Liberalerna, å sin sida, har inte något stort parti att luta sig på för att attrahera stödröster. De har gått och blivit något av paria för borgerliga väljare som i allt större utsträckning känner sig svikna av en partiledare som bara för några månader sedan attraherade 5,5 procent av väljarkåren. I de 5,5 procenten utgör 82 procent allmänborgerliga väljare varav hälften hade Moderaterna som andrahandsval. Den halsstarrighet som Jan Björklund uppvisat kommer straffas vid nästa val om han sitter kvar som ordförande. Oavsett om det är ett extraval under våren 2019 eller ett ordinarie val 2022.

Även om många bedömare nu säger sig se manegen krattas för Stefan Löfven är det för tidigt att räkna ut vare sig extravalet eller Ulf Kristerssons 3-2-1 – lösning. Mest sannolik att mjukna först är i dagsläget Jan Björklund även om Liberalernas röst är den svagaste. Björklund vill inte gå till historien som den partiledare som skickade ut partiet ur det parlamentariska systemet efter 84 år. Björklund vill istället gå till historien som den snälle, Bengt Westerbergs ideologiske arvtagare. Men det målet kommer att bli svårt att uppnå om de åker ur riksdagen.

Skulle Björklund tvingas att stödja Kristerssons 3-2-1 – lösning kan den i sin tur tvinga Annie Lööf och Centerpartiet till att välja block. Att lämna Alliansen för gott eller att göra det som Annie Lööf efterlyser av alla andra utom sig själv:

Trycka gult och avstå.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.