Rasismen och homofobin inom SSU – Aftonbladets Ledarredaktion var delaktig i mörkläggningen

  • Torsdag 1 Nov 2018 2018-11-01
E-post 4047

Avslöjandet om att SSU Skåne styrs av personer som samtidigt företrätt en militärregim och en kontroversiell homofobisk moské har skakat om Socialdemokraterna. Kvällspostens granskning visar att ett av SSU:s största distrikt tagits över av en falang som inte delar S ideologi, som enligt andra medlemmar hotat oliktänkande, bojkottat Pride och uttryckt homofobiska åsikter. Det som har skett är dock inte på något sätt någon nyhet. Vare sig för SSU, moderpartiet eller heller inte för Aftonbladets Ledarredaktion. tvärtom har den senare aktivt deltagit i att försöka misstänkliggöra de som varnat tidigt.

Efter Kvällspostens avslöjande har SSU:s förbundsordförande Philip Botström sagt att det inte finns plats i Socialdemokraterna för människor som strider och agerar mot partiets grundläggande värderingar.

Det finns ett antal brister i Botströms utsagor. Botström, och SSU förbundsstyrelse liksom moderpartiet har varit väl medvetna om grupperingarna. Att SSU Skåne samt SSU Stockholms Stad är radikala är ingen nyhet. Att dess ledning företräder starka identitetspolitiska grupperingar har varit känt sedan länge. Partidistriktet i Skåne har vid upprepade tillfällen fått veta vad som pågår. I partidistriktet i Skåne återfinns bland annat justitieminister Morgan Johansson och migrationsminister Helene Fritzon. Framför allt Morgan Johansson har byggt sin politiska karriär på en intellektuell vänster och uttalad omsorg om identitetspolitiska grupper.

Philip Botström skulle heller aldrig, enligt Ledarsidorna.se källor i SSU och Socialdemokraterna, ha blivit vald till ordförande om han deklarerat att han skulle vädrat ut dessa avarter. Flertalet av SSU distrikten, som Stockholms Stad och Uppsala samt Växjö hade inte släppt igenom Botström om så skulle varit fallet. Inte heller hade hans företrädare, Gabriel Wikström blivit vald. Wikström ansvarar inför partiet för eftervalsanalysen och är i allra högsta grad en del av partiets innersta cirkel.

Att toleransen mot intolerans nu resulterat i en intolerans mot toleranta inom delar av Socialdemokraterna bör inte ha kommit som någon överraskning för vare sig partistyrelse eller verkställande utskott. Morgan Johansson har varit ledamot i många år samtidigt som Socialdemokrater för Tro och Solidaritet är ständigt inadjungerade. Just i sidoorganisationen Socialdemokrater för Tro och Solidaritet finns en bred uppslutning kring tolerans mot intoleranta. I en debattartikel 2011 menar dåvarande ordförande Peter Weiderud att Socialdemokraterna måste visa tolerans mot socialdemokratiska muslimer som uppvisar hat mot minoritetsgrupper som homosexuella. Motivet är att de inte kommit lika långt i sin demokratiska och humanistiska utveckling.

Det finns med andra ord starka företrädare som legitimerat det vi sett utspela sig i Malmö. Det är ingen slump att delar av partiet utvecklats i den riktningen under lång tid.

Detta har förstärkts av bland annat Aftonbladets Ledarredaktion. Anders Lindberg, ledarredaktionens redaktör, är en ofta sedd föreläsare på SSU:s kursgård Bommersvik och kan omöjligen rört sig i de miljöerna utan att ha fångat upp information om förekomsten. Tvärtom har Aftonbladets Ledarredaktion aktivt försökt tysta de som varnat för förekomsten av homofobi och antisemitism, bland annat i en artikel på Aftonbladets Ledarblogg från den 21 augusti, 2012. Den numera av Aftontonbladet rasiststämplade Krister Kronlid, som observerat exakt det som nu avslöjas sex år senare. Daniel Swedin menade då att

Återigen gör Kronlid en ”Ilmar Reepalu”. Där Malmös starke man pratar om att Sverigedemokrater infiltrerat den judiska församlingen i Malmö, där pratar Krister Kronlid om att antisemitismen ”fått fäste” i SSU.

Antisemitism och homofobi har fått fäste inte bara i SSU Skåne. Detta är inte heller en enskild företeelse utan är spritt i hela landet samt återfinns även i delar av moderpartiet, främst Tro och Solidaritet genom de uttalanden som Adrian Kaba, förbunsstyrelseledamot, gjort tidigare. Även dessa har bemötts med tystnad eller fokusförskjutning från Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.