UD uppropet – Inspirationen till 261-listan kom från ett oväntat håll

  • Fredag 23 Nov 2018 2018-11-23
E-post 1527

Nyheter Idag rapporterar löpande om hur olika tjänstemän ställt sig till 261-uppropet på Utrikesdepartementet efter Ledarsidorna.se avslöjande den 25 september.  En av artiklarna föranledde Ledarsidorna.se att anmäla en tjänsteman till JO och i en annan framkommer att minst en ambassadör ville skriva under men vågade inte. Vad som inte tidigare framkommit är att uppropet är ett resultat av en längre tids diskussion där den politiska ledningen varit medveten. Redan i augusti restes frågan i ett möte där utrikesminister Wallström var närvarande.

Opinionsbildaren Rebecca Uvell har tidigare beskrivit ingiftet och personbanden som genomsyrar UD som mer är att betrakta som en avlönat internat för olika familjer än en klassisk utrikesförvaltning så som UD utvecklats. Vid samkörning av Uvells tidigare kartläggning, Ledarsidorna.se egna källor samt uppropet och deltagarlistan till UD:s chefsdagar framträder den grupp som internt går under namnet ”Dirty Dozen” tydligare. Och det är definitivt ingen slump att just chefen för FN-enheten Efraim Gomez finns med bland de första 19 som skrev på. Framför allt det äkta paret Efraim Gomez, med hans hustru Maria Guiterres, samordnare åt kabinettsekreteraren, har visat sig ha en central roll då de figurera som minsta gemensamma nämnare i en rad med parallella händelseförlopp på Utrikesdepartementet i kraft av sina ämbeten.

På chefsmötet brukar ambassadörer och enhetschefer vara med. I år var utrikesminister Margot Wallström och kabinettssekreterare Söders främsta och mäktigaste tjänstemän med. Och de var alla med när idén till 261-listan föddes genom en fråga till Margot Wallström

I premiummaterialet:

  • Vem som förde värdegrundsproblematiken på UD på tal och hur Margot Wallström reagerade inför alla UD:s chefer
  • Deltagarlistan för chefsdagarna
  • Undertecknarna av 261-listan (AKA “Läbbiga listan”)
  • En redogörelse hur dessa listor, tillsammans med Rebecca Uvells kartläggningar, leder till personal som var delaktiga i  mörkläggningen till FN-säkerhetsrådskampanj
  • De tydliga kopplingarna, utöver hur utrikesminister Margot Wallström och kabinettsekreterare Annika Söder reagerat och agerat, till Sveavägen 68.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se