Jan Björklund har en unik chans att klara sig ur regeringskaoset med hedern i behåll

  • Fredag 28 Dec 2018 2018-12-28
E-post 169

Idag har Stefan Löfven, S, samt Ulf Kristersson, M, informerat talmannen om läget i regeringsförhandlingarna. Den 19 december gav talmannen Stefan Löfven och Ulf Kristersson tiden över jul- och nyår för att komma framåt i regeringsfrågan. Även den 4 januari ska de båda rapportera till Andreas Norlén hur arbetet går. Spelkorten ligger på bordet och medger, om Liberalernas partiledare Jan Björklund för första gången handlar med eftertanke, en möjlighet att kunna lappa ihop ett sargat parti och själv göra en någorlunda hedervärd sorti från politiken.

Senast den 14 januari ska talmannen presentera en statsministerkandidat, och två dagar senare planeras en ny omröstning i riksdagen om statsministerposten.

På frågan hur det går Stefan Löfvens pressekreterare att statsministerns besked från före julafton fortfarande gäller. Man arbetar på att få till regelrätta förhandlingar igen, efter att förhandlingarna med Centerpartiet tidigare i december bröt samman.

Moderaternas presschef säger från sitt håll att det pågår samtal på olika nivåer, men i övrigt har man inga kommentarer. Från den tredje nyckelspelaren Centerpartiet blir det inga kommentar alls i dag. Vi avvaktar processen är beskedet, allt enligt SR/Ekot.

Från Liberalerna kommer uppgifter om att kontakter har skett med såväl Socialdemokraterna som Moderaterna, men det handlar inte om förhandlingar, i vart fall inte där Liberalerna är med. För Liberalerna är det ointressant att lägga mer tid på förhandlingar med såväl Moderaterna som Socialdemokraterna. Jan Björklund är i praktiken färdigförhandlad med bägge;

  • Med Ulf Kristersson inom det ramverk den numera sprängda Alliansen utgör
  • Med Stefan Löfven tills Annie Lööf backade ur och röstade mot förhandlingsresultatet som Liberalerna sade sig vara nöjda med.

Samtidigt är Liberalernas riksdagsgrupp djupt splittrad. Tolv ledamöter vill, enligt samstämmiga uppgifter från olika källor inom Liberalerna,  gå fram med Stefan Löfven som statsminister medan åtta vill se Ulf Kristersson som deras kandidat och därmed hålla fast vid Allians-tanken. Liberalernas röster är heller inte heller helt avgörande för utfallet i riksdagen vid en statsministervotering varför Liberalerna kan kosta på sig att tillåta ledamöterna ”fri röstning” för att varje ledamot själv skall få ta ansvar för sitt val och slippa försvara ett val de inte själva tror på.

Grundförutsättningarna är desamma som tidigare:

  • För att bli vald av riksdagen krävs antingen 175 mandat eller att en statsminister inte får en majoritet emot sig
  • Idag samlar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans 144 mandat
  • Den forna Alliansen samlar 143 mandat
  • Det eventuella nya konservativa blocket bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samlar 154 mandat
  • Vare sig Ulf Kristersson eller Stefan Löfven skulle bli hjälpta av Liberalernas 20 mandat i egentlig mening. Med dessa skulle ett konservativt block få 174 mandat och de rödgröna skulle i sådana fall få 164 mandat. 
  • Skulle Liberalerna tillåta fri röstning, där varje ledamot skulle få rösta efter egen övertygelse, skulle mandatsiffrorna bli 162-157 till de konservativas favör. Det vill säga Centerpartiet skulle fortfarande fälla avgörandet genom att antingen lägga ner rösterna, vilket skulle ge Ulf Kristersson statsministerposten, eller rösta för Stefan Löfven
  • Centerpartiet samlar de 31 mandat som regeringen Löfven och Ulf Kristersson behöver för att skapa en säker majoritet

Det sannolikt klokaste Liberalerna kan göra i detta läge, för att förhindra partisplittring, är att släppa rösterna fria i riksdagsgruppen. Liberalernas röster kommer inte i något fall påverka utgången om inte Centerpartiet, som enda parti, lägger ner sina röster. Detta skulle medge för varje riksdagsledamot från Liberalerna att med övertygelse försvara sin röst. Ett väsentligt bättre alternativ än att försvara en linje eller ett beslut de inte är övertygade om. Riksdagsmandatet är dessutom personligt enligt Regeringsformen och varje ledamot svarar inför sina väljare i den valkrets de representerar.

Detta skulle innebära att Jan Björklund dels kan koncentrera sig på att ena partiet inför valrörelsen till Europaparlamentsvalet den 26 maj samt dels förbereda sig för sin avgång som i sådana fall kan ske under kontrollerade former under landsdagarna i höst.

En unik möjlighet för en person som agerat på ett sådant sätt att han nästan sprängt sitt parti inifrån.

Avgörandet i övrigt ligger med andra ord helt i Centerpartiets händer. Om det blir en regering den 16 januari eller om Sverige går mot ett extraval.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se