Centerpartiet roten till den parlamentariska osäkerheten

  • Onsdag 12 Dec 2018 2018-12-12
E-post 1569

Under tisdagskvällen lämnade talman Andreas Norlén beskedet att han på onsdag kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister för omröstning i kammaren på fredag. Källan till den parlamentariska osäkerheten alla varnat för innan valet visar sig inte vara Sverigedemokraterna. Det är i allra högsta grad Centerpartiet och dess ledare Annie Lööf.

Stefan Löfven kommer helt säkert att röstas ner. I och med att det inte blev någon uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna saknar han tillräckligt stöd i riksdagen. En rimlig tolkning är att talmannen genomför denna omröstning enbart för att sätta press på partiledarna att få fram en ny regering. Efter fyra misslyckade statsministeromröstningar utlöses per automatik ett extraval. Röstas Löfven ner på fredag har talmannen förbrukat två av dessa fyra omröstningar.

Sverige kommer mer och mer i ett tidsmässigt läge där mer eller mindre samtliga partier kan komma att vara överens om att ett extraval är den enda rimliga utgången. Det parti som har mest att förlora, och som sannolikt är lösast i köttet, på ett extraval är Liberalerna som i flera opnionsmätningar nu balanserar på eller har pressats ner under spärren. Detta samtidigt som Liberalernas partiledare Jan Björklunds förtroende rasar i opinionen. I en normal mandatperiod, utan extraval eller ett mellanliggande val till EU-parlamentet, skulle sannolikt ett partiledarskifte vara naturligt med tanke på partiets utveckling för att möjgliggöra en omstart.

Tiden räcker dock inte till för detta. Och det är omöjligt för Liberalerna att både byta ut sin partiledare och i närtid bedriva en valrörelse. Oavsett om denna valrörelse är en extra valrörelse eller en till EU-parlamentet.

Vad som har hänt i Alliansen är svårt att överblicka men mer och mer tyder på att Centerpartiets ledare Annie Lööf har haft en central roll. Dels i kraft av sin personlighet men inte minst mot bakgrund av att hon sitter med de avgörande mandaten. Det räcker med att hon tolererar Stefan Löfven för att kunna avgöra vem som blir Sveriges nästa statsminister. Liberalerna, som tagit rygg på Centerpartiet, har inte alls samma makt i riksdagen. 

Annie Lööf har lyckats under de snart 100 dagar som förflutit utan en vald regering

  • Att avsätta sittande statsminister
  • Att rösta nej till sin egen statsministerkandidat
  • Att spränga Alliansen inifrån
  • Att övertala Jan Björklund och Liberalerna att ansluta sig och nu provocera fram en politisk hara kiri från Björklunds sida. Björklund och Liberalerna är ett väsentligt lättare byte att förinta politiskt än Centerpartiet
  • Att sedan rösta nej till det alternativ till Alliansen de själva varit drivande i att förhandla fram.

Centerpartiet och partiledaren Annie Lööf har än så länge inte straffats i lika hög grad som Liberalerna i opinionen men flera källor i riksdagshuset vittnar om att centerledaren snart är lika illa sedd bland socialdemokrater och miljöpartister som inom den forna Alliansen. 

Hur en framtida regering kan komma att te sig är i allra högsta grad osäkert, lika osäkert som det parlamentariska underlaget. Oavsett regering kommer en framtida statsminister aldrig kunna lita på var Centerpartiet, som har de blockavgörande rösterna i det politiska mittfältet, kommer agera. Exakt det gisslantagande och den osäkerhet som Centerpartiet påstår Sverigedemokraterna riskerar att orsaka är exakt det som de själva nu provocerar fram.

Ett handslag, eller överenskommelse, kan komma att brytas med bara någon eller några timmars fördröjning efter att alla trott de varit överens.

Det är därmed Centerpartiet, inte vare sig Liberalerna eller Sverigedemokraterna, som utgör själva roten till den parlamentariska osäkerheten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se