Försenade blåljuslagar – Justitieminister Morgan Johansson spelar upp SVT på läktaren

  • Söndag 23 Dec 2018 2018-12-23
E-post 671

Sedan oktober 2017 har det inträffat minst 16 allvarliga angrepp riktade mot svensk polis. Det visar en sammanställning som ett brittiskt säkerhetsföretag och SVT Nyheter gjort. Polisen ser allvarligt på händelserna – men den föreslagna lagen mot blåljusbrott som ska förhindra angrepp är, enligt justitieminister Morgan Johansson, försenad på grund av regeringskaoset. SVT missar att all empiri visar på att det är Morgan Johansson som konsekvent försenat lagstiftning som syftar till att skydda staten och våldsmonopolet. Och att regeringskaoset inte alls hindrat vare sig honom själv eller andra departement i lagstiftningsarbetet.

Den så kallade Blåljusutredningen har föreslagit att blåljussabotage förs in i brottsbalken. De som angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som riskerar att allvarligt förhindra eller försena genomförandet av ett uppdrag ska kunna straffas. Rikspolischefen är positiv till de föreslagna åtgärderna.

– ”Vi vidtar en rad olika åtgärder. Jag vill också på sikt skärpa straffen för de som ger sig på blåljusanställda. De som är satta att skydda demokratin”.

Men lagrådsremissen bereds fortfarande inom regeringskansliet och en eventuell lagändring är försenad.

”Inga lagändringar från Blåljusutredningen är föreslagna ännu. Arbetet försenas av att vi är övergångsregering”, skriver justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare Sofie Rudh i ett mejl till SVT Nyheter.

Lagrådsremiss

En lagrådsremiss är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag. Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen.

Morgan Johanssons förklaring håller inte. Sedan regeringen Löfven I gick över till att bli  en övergångregering har regeringen berett åtta lagrådsremisser och skickat vidare dessa till lagrådet. Två av dessa har dessutom beretts av Morgan Johanssons eget justitiedepartement

En övergångsregering har dessutom samma befogenheter som en vanlig regering förutom det att den inte kan utlysa extraval. Trots att en övergångsregering skall agera försiktigt så är det inte något som hindrar den från att söka en parlamentarisk majoritet i frågor som är angelägna. Som så kallade blåljussabotage.

Morgan Johansson har en historia av att försena lagstiftning som stärker statens våldsmonopol. En historia där han nu tar skydd bakom att han är en övergångsjustitieminister. 

Som ett exempel i raden av förseningar av dunkla skäl lovade Morgan Johansson ett lagförslag mot terrorismresor till den 18 juni 2015 och så sent som den 23 maj samma år försäkrade justitieministern Ledarsidorna.se på twitter att ingen sinkade arbetet och att lagförslaget skulle komma på utlovat datum.  Kronologin är redovisad av Ledarsidorna.se tidigare

På angivet datum kom sedan inget lagförslag utan en kompletterande SOU som kom att försena antiterrorlagstiftningen, som visat sig vara Europas klenaste, ytterligare.

Morgan Johansson försenar återigen lagstiftningsarbete som syftar till att skydda stat och våldsmonopol. Det är inte första gången och kommer heller inte bli sista gången om Stefan Löfven lyckas locka över Centerpartiet till att stödja en förlängning av Löfvens mandat.

 

 

 

Den granskande opinionsjournalistiken på Ledarsidorna.se kan du stödja genom

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se