Klankriminalitet, enklaver och hederskultur – frågorna som partierna medvetet överger i regeringsförhandlingarna

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 4 Dec 2018 2018-12-04
E-post 965

Imorgon onsdag skall, om inte talmannen ger statsministern ännu mer tid på sig, någon form av besked lämnas inför den utlovade statsministervoteringen. Om det ens blir en votering. Det är långt ifrån självklart att, om Stefan Löfven meddelar att han helt enkelt inte får ihop en regering som kan tolereras av riksdagen, att votering kommer att hållas trots Andreas Norléns föravisering.

Att det pågår någon form av förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet bör vara ställt utom allt rimligt tvivel. På alla områden utom ett, möjligtvis två, kommer endera parten tvingas till stora och banbrytande eftergifter om Stefan Löfven skall kunna sitta kvar en andra mandatperiod. Bostadspolitiken och arbetsmarknadspolitiken. Men under radarn, och utanför debatten, finns andra reella problem som är knutna till den stora migrationen de senaste två decennierna och som inte adresseras i förhandlingarna.

Återvändarna och de enklaver som växer fram i utsatta-, särskilt utsatta och riskområden. Områden som domineras av klan- och hederskultur.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är, tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet de fyra partier som i tyst samförstånd varit mest apologetiska i förhållande till såväl klan- som hederskultur. Regeringen Löfven har även visat sig vara ett av de större problemen i att hantera återvändarna även i en europeisk kontext. Regeringen Löfven var sist ut i Europa att arbeta in de tvingande FN-resolutioner i svensk lag mot terrorism och terrorrelaterade brott och har även valt att dels lägga sig på miniminivåer i straffskalorna, dels valt att inte straffbelägga brott som är straffbelagda i andra länder i EU vilket omintetgör stora delar av det internationella polisiära samarbetet.

Detta är en i allra högsta grad medvetet bortglömd, eller bortpressad, fråga i regeringsförhandlingarna trots att den utgör ett samhällsproblem och i många fall direkt hot mot allmän ordning och individens frihet vilket utvecklas i premiummaterialet.

En annan fråga där Stefan Löfven nu spelat upp främst Liberalerna på läktaren är frågan om hedersvåld.

Denna fråga var en paradfråga för bland annat Gulan Avci och Juno Blom, riksdagsledamöter (L), men där nu socialdemokraternas apologetiska syn, dikterad av Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, kommer kunna styra i fyra år till.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se