Liberalerna går mot partiledarbyte efter valet till Europaparlamentet

  • Torsdag 20 Dec 2018 2018-12-20
E-post 232

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de stora vinnarna sedan valet i höstas. SD redovisar den största ökningen (2,3 procent) och är nu större än Moderaterna, enligt SVT/Novus. Samtidigt hamnar Liberalerna under riksdagsspärren. Det sista inte på något sätt en oväntat utveckling. Men med en egen historia som få reflekterat över.

Socialdemokraterna har ökat med 1,8 procentenhet och får 30,0 procent. Kristdemokraterna har gått fram 0,3 procentenheter till 6,5 procent.

– Socialdemokraterna ser ut att ha vunnit på att leda övergångsregeringen under hösten, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till SVT.

Socialdemokraternas ökning är naturlig. Stefan Löfven gör det han behärskar mest. Håller sig stilla och tyst i bakgrunden och i intervjusituationer ger han de svar som är de enda rimliga att ge. Vid mer planerade intervjuer, som i SVT Agenda, skickar de fram Anders Ygeman vilket alltid är ett medialt säkert kort. Magdalena Andersson, finansminister, gör sitt jobb korrekt och lägger en budget utan reformer. Erfarenheten från tiden som budgetchef, statssekreterare samt inte minst åren som överdirektör för Skatteverket har spelat henne i händerna. Andersson är mer teknokrat och ekonom än politiker och tjänar även hon på tiden som övergångsministär. Med ett undantag: Hennes uttalande som finansminister i en övergångsministär att inte recensera sin företrädare, sig själv, är nog det märkligaste som fällts inför en journalistkår.

För Liberalerna är dock situationen prekär strax under riksdagsspärren. Och den har sin historia i det senaste dryga årets senaste interna slitningar som inleddes med Birgitta Ohlssons försök att bli partiledare genom att utmana Jan Björklund samma dag som Liberalerna lanserade sin reformerade partiplattform. Det är en officiell hemlighet att Ohlsson inte tyckte om den nya partiplattformen och hon meddelade sin kandidatur via SMS till riksdagsgruppen bara fem minuter innan hon i Aktuellt-studion lanserade den. Detta skapade dels en missämja i riksdagsgruppen men även spänningar i partiet som kom till ytan. Ohlsson har alltid haft ett stabild stöd om 30 procent. Tillräckligt mycket för att splittra, för lite för att vinna makten.

Det var en tröttkörd Jan Björklund som gick in i valrörelsen vilket märktes om inte minst i partiledardebatterna. Först i slutet på varje debatt, efter minst 45 minuters uppvärmning, kom den gamle slagfärdige Björklund igen. Det bör ha spelat in perioden efter valet då Liberalerna mer eller mintre utan engagemang låtit sig fösas framför sig av Centerpartiets Annie Lööf. Jan Björklund är trött. Han vill något annat.

För Liberalerna spelar det mindre roll vilken väg de väljer nu ur ett maktperspektiv. Deras mandat räcker inte för att skapa en majoritet vare sig till höger eller vänsteralternativen i riksdagen. De två partier som har någon form av vågmästarroll är Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna endast om de väljer att överge det av Jimmie Åkesson utnämnda konservativa blocket. Något som svårligen kommer hända.

Liberalernas enda chans att överleva långsiktigt som riksdagsparti är att hoppas på att inget extraval hålls eftersom de då riskerar att åka ut ur riksdagen och när en regering väl är bildad efter valet till EUP, den 26 maj, välja en ny partiledare som sätter sig i opposition och utvecklar en ny valplattform med liberala förtecken. Det kan heller inte uteslutas att Liberalerna förlorar ett eller bägge mandaten i Europaparlamentet. Vilket då omedelbart kommer få följdverkningar för Jan Björklund.

Oavsett utfall kommer Liberalerna gå mot ett nytt partiledarskap. Jan Björklund har gjort sitt och fallet i opinionsläget har bara gjort att tidpunkten inte kommer väljas av honom själv utan av medlemmarna som inget annat vill än att starta om sitt parti. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se