Moderaternas toppnamn till EU-parlamentet tidigare förnekare av islamism och radikalisering

  • Lördag 15 Dec 2018 2018-12-15
E-post 948

Moderaterna går till val med Tomas Tobé, idag rättspolitisk talesperson, som första namn. Hans ambition är att vara tydligt profilerad på bland annat terroristfrågor. Ambitionen stämmer dock inte överens med hans historiska prestationer på området.

– När vi i dag talar om fri rörlighet i Europa tror jag att väldigt många tänker ”fri rörlighet för kriminella och terrorister”, man tänker inte lägre på möjligheten att studera eller arbeta säger Tobé till Aftonbladet.

För att värna ursprungstanken och stoppa till exempel vapen- och narkotikasmugglare, stöldligor och terrorister menar Tobé att man måste stärka arbetet i Frontex, som är EU:s gemensamma gränsskydd, och den brottsbekämpande myndigheten Europol.

Tobé har dock en historia av att försvara Muslimska Brödraskapets ledning i Sverige. I detta fall den förre riksdagsledamoten Abderizak Waberi. Muslimska Brödraskapet är känt för att i andra sammanhang predika en tolkning av Koranen som bland annat legitimerar våld mot kvinnor och inte minst att göra jihad.

Att regeringen Löfven haft samarbete med medlemmar i  den svenska delen av Muslimska Brödraskapet är numera dokumenterat. Såväl IFiS, Islamiska Förbundet i Sverige, som SUM, Sveriges Unga Muslimer har dels medgivit i sina stadgar eller i rättegångsprotokoll angivit att de är en del av FIOE, Federation of Islamic Organisations in Europe samt FEMYSO, vilket är Muslimska Brödraskapets europeiska paraplyorganisation samt ungdomsorganisation.

Dessa organisationer har varit eller är representerade i Sverige av Abderizak Waberi (M), Omar Mustafa (Ibn Rushd och S) samt Rashid Musa (SUM och S). Såväl Waberi som Mustafa har haft tillgång till sekretessbelagd information i egenskap av ledamot i försvarsutskottet (Waberi) eller som inbäddad i utrikesdepartementets handelsdelegationer (Mustafa) med känslig bi- och multilateral information.

Det kan inte uteslutas att Säpo i framtiden bedömer möjligheterna för personer med kopplingar till Muslimska Brödraskapet annorlunda än tidigare då Brödraskapet har direkta band med dels regeringen i Ankara, Turkiet, men även via Erdogans stödpartier kanaler in i Islamiska Staten, IS. Men att Muslimska Brödraskapet är etablerat i Sverige är ställt utom allt rimligt tvivel och i denna rörelse har Tobés protege Waberi den kanske mest framträdande rollen.

Det mest remarkabla är dock vilka värderingar som Tobé i praktiken försvarade med att kritik var rasistisk. I tidskriften Ottar menade Abderizak Waberi bland annat att en man kan få ha fyra fruar och att han kan få slå sin hustru om hon är otrogen. En kvinna skulle däremot hålla sig till en man, sa han i samma intervju.

”…Kvinnan har inte den kärlek som krävs för att vara med fyra män”, sa han i Ottar.

När Moderaterna väljer att toppa sin valsedel till Europaparlamentet med Tomas Tobé gör de ett medvetet val att föra fram en apologetiskt inställd företrädare till radikalisering som menar att all kritik mot den islam som Muslimska Brödraskapet företräder är rasistisk. Det är inte okänt att den islam som Brödraskapet företräder manar till bland annat att göra jihad.

Så länge inte Moderaterna gör upp med sin historia är det i lika hög utsträcknig medspelare med såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet i att skapa grogrund för just den terrorism som Tobé påstår sig vara tydlig med att motarbeta.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se