Morden i Marocko – Terrorismen långt ifrån bekämpad

Mest affekterade länder av resande stridande (2014). Källa: FN. NOT: Sverige har inte rapporterat in några data.
  • Fredag 21 Dec 2018 2018-12-21
E-post 559

Morden på en dansk och en norsk kvinna i Marocko kan vara terrorrelaterade. Det meddelade den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens i morse. De två turisterna en 24-årig danska och en 28-årig norska hittades i måndags döda i ett bergsområde i närheten av byn Imlil där de varit på en vandringstur. Morden, som även i Marocko klassas som terroristdåd,  sätter Marockos program för terrorbekämpning i ljuset. Ett program som skiljer ut Marocko från övriga MENA-regionen.

Fyra personer har nu anhållits misstänkta för att ha dödat norska Maren Ueland, 28 och danska Louisa Vesterager Jepsersen, 24 i Marocko.

Risken för att utsättas för terrorattacker är hög i Marocko sedan en längre tid. Marockanska myndigheter har varnat för ett ökat hot kopplat till marockaner mer välvilligt inställda till eller tillhörande IS eller andra grupper (AQiM och Boko Haram)

Marocko har dock en egen historia i MENA-regionen som i relativa tal både stabilare men även effektivare än andra länder i sin terrorbekämpning. Risken för terrordåd är periodvis faktiskt lägre i Marocko än i till exempel Spanien och Frankrike. Marockos geostrategiska läge, klämd mellan Sahara och övriga Afrika och Europa som nås med endast en 30 minuter lång resa med båt, innebär att Marocko är transitland för bland annat terrorister och salafister på väg till Europa. 

Efter terrorbombningarna i Casablanca och tågbomben i Madrid 2003 respektive 2004 inledde kung Mohammed VI ett omfattande reformprogram parallellt med att öppna upp för samarbete med bland annat EU för terrorbekämpning. En reformering av konstitutionen var basen för detta arbete som infördes 2011 då de första mer demokratiska valen genomfördes. Kungen har behållt de avgörande exekutiva maktbefogenheterna, bland annat utrikes- och säkerhetspolitiken, men i övrigt har det mesta förts över till parlament och regering.

Marockos konstitution begränsar partier från att få en egen majoritet är en detalj för att undvika radikalisering av befolkningen utan förutsätter koalitionsregeringar. Vid de senaste valen fick Muslimska Brödraskapets parti, PJD, 125 mandat i det Marockanska parlamentet  med 395 säten. Det kungatrogna partiet PAM fick 102 och det konservativa Istiqial 46. 

Marocko har en omfattande strategi mot terrorism som omfattar säkerhetsåtgärder, regionalt och internationellt samarbete och mot radikaliseringspolitik. 2017 resulterade Marockos terrorbekämpningsåtgärder effektivt risken för terrorism, även om landet fortsatte att möta sporadiska hot, i stor utsträckning från små oberoende terroristceller, varav majoriteten hävdade att de var inspirerade av eller anslutna till ISIS. Under året rapporterade myndigheterna en minskning av antalet terroristrelaterade gripanden (186) för första gången sedan 2013.  Det internationella samarbetet vilar på Global Counterterrorism Forum (GCTF) där Marocko håller en av de två viceordförandeposterna tillsammans med Nederländerna. USA håller ordförandeposten. Av årets större tillslag märks

  • I mars avslöjades och greps samtliga i en 15-personers cell spridd bland 10 städer, som planerade att begå attacker med sprängämnen på mjuka mål och mörda offentliga och militära tjänstemän.
  • I augusti arresterade marockanska myndigheter i samarbete med spanska motparter två misstänkta personer i samband med attackerna i Barcelona och Cambrils, inklusive en som påstod att attackera den spanska ambassaden i Rabat.
  • I oktober sprängde BCIJ en cell kopplad till ISIS i Fes, arresterade 11 misstänkta och avslöjade en depå av vapen, ammunition, knivar och sprängämnen i det påstådda ledarens hus i Khouribga.

Marocko utreder åtal  enlighet med en omfattande lagstiftning om bekämpande av terrorism som antogs 2003 och utvidgades 2015. Lagstiftningen är förenlig med FN: s säkerhetsråds resolution 2178 (2014).

Marocko är även medlem i Mellanösterns och Nordafrikas finanspolitiska regionala kommitté för finansiella åtgärder (FATF). Dess finansiella underrättelseenheter (FIU), och Unité de Traitement du Renseignement Financier (UTRF).  Marocko har kriminaliserat bland annat penningtvätt och finansiering av terrorism i enlighet med internationella standard. Sedan november 2017 har UTRF  agerat mot 350 misstänkta transaktionsrapporter.

Marocko anses regionalt och internationellt, trots de många gripandena, ändå vara ett av MENA:s säkrare länder. Tack vare en repressiv politik mot terrorism och ett aktivt arbete för att motverka radikalisering. Imam-utbildningnen är statlig och inriktad på en reformert uttolikning av den sunnimuslimska lagtolkningen Maliki. Detta har inneburit att Muslimska Brödraskapet i Marocko utvecklats i en liberalare riktning än i övriga Mellanöstern.

De bestialiska morden på de två skandinaviska kvinnorna är dock ett tecken på att kampen mot terrorismen inte under överskådlig tid är över. Tvärtom visar det på två saker: Radikaliseringen fortsätter samtidigt som faktiskt Marocko med fler länder inte sitter passiva.

Det snabba gripandet av de fyra misstänkta gärningsmännen och det fortfarande höga antalet gripna misstänkta terrorister och annat styrker att Marocko har en säkerhetsorganisation som både kan hantera hotet från ett IS som långt ifrån är bekämpat.

Foto: Magharebia

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.