Skottlossning i Malmö – ordningsvakter i Staffanstorp

  • Torsdag 13 Dec 2018 2018-12-13
E-post 812

Igår morse, mitt i morgonrusningen i centrala Malmö blir en man skjuten till döds. Inför ögonen på mammor och pappor på väg att lämna barn på förskolan, människor på väg till jobbet, hundägare på promenad sköts han på nära håll. Några skott i huvudet och en man segnar ner på trottoaren, mitt i vardagen, mitt i Malmö, på Södra Skolgatan vid Möllevångstorget.  

December har varit våldsam i Malmö, präglad av skottlossningar och explosioner. Den andre december träffades en sextonåring av tre kulor när flera skott avlossades in i en pizzeria vid Värnhem. Pizzerian var full av gäster vid tillfället, bland annat ett sjuårigt barn och ett spädbarn. Den tredje december detonerar en sprängladdning i ett trapphus på Censorsgatan. Eftermiddagen samma dag är det skottlossning på sjukhusområdet.

Den fjärde december detonerar ytterligare en sprängladdning i en jourbutik på Lantmannagatan. Den sjunde december blir en villa på Kirseberg beskjuten. Den åttonde december blir flera personer tvungna att fly när sex skott avlossas in i ett trapphus vid Fridhemstorget. Söndagen den nionde december detonerar en sprängladdning på Söderkulla. En tonåring får livshotande skador. En kort stund därefter exploderar en sprängladdning på Kroksbäck.

Värnhem, Möllevången, Fridhemstorget, Lantmannagatan. Det är medelklassens områden. Där bor de, handlar sin mat, lämnar barn på förskola och skola. Söderkulla och Kroksbäck är områden med mängder av barnfamiljer. Kirseberg är ett lugnt område med äldre villor och pittoreska gathus. Det grova våldet, i form av skottlossningar och explosioner, äger nu rum framför vanliga Malmöbors ögon, i deras kvarter, vid barnens skolor och mitt på ljusan dag.

Utan tvekan är Malmöpolisen under hård press. De har skäppan full, minst sagt, och så många poliser som möjligt bör avvaras för att arbeta intensivt med att knäcka den gängrelaterade kriminaliteten i Malmö. Jag vill påstå att situationen i Malmö är exceptionell. Jag vill till och med drista mig till att hävda att den situation Malmö befinner sig i saknar motstycke.

Situationen i Malmö är unik – men det grova våldet finns också på andra platser i Sverige och håller polisen sysselsatt. I kampen mot det grova våldet räcker inte polisens resurser till för att stävja och hantera den mer vardagliga kriminaliteten, som villainbrott, skadegörelse, fylleri, stök och bråk. I Staffanstorp, en kommun knappt två mil från Malmö, har man därför beslutat att anställa kommunala ordningsvakter.

De arbetar framförallt förebyggande och relationsskapande men har också vissa polisiära befogenheter – exempelvis får ordningsvakten omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande. Efter tre månader med ordningsvakter har tryggheten ökat och brottsligheten minskat i Staffanstorp. Försöket med ordningsvakter har alltså fallit väl ut – så väl att polisen inte längre anser att de behövs. Polisen avser därför inte att ge ordningsvakterna tillstånd att fortsätta verka i Staffanstorp.

Polisens resonemang är minst sagt märkligt. Ordningsvakterna bidrar till mer trygghet. Eftersom samhället, tack vare ordningsvakternas närvaro och arbete, blivit tryggare ska alltså ordningsvakterna avskaffas. Låt mig gissa att oron kommer att öka i Staffanstorp om ordningsvakterna försvinner. Polisens börda blir större – och kvalificerade utredare som skulle kunnat bistå sina kollegor i Malmö med att stävja grov och systemhotande brottslighet kommer istället att omhänderta fyllerister och utreda cykelstölder i Staffanstorp. Ett obegripligt beslut, som sagt.

 

Ann Heberlein

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se