Talmannen ger riksdagen ledigt över jul – men glömmer vad väljarna förtjänar i julklapp

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Onsdag 19 Dec 2018 2018-12-19
E-post 1129

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach menar att talmannen Andreas Norléns senaste beslut om att det inte blir någon ny statsministeromröstning före jul, visar på att han inte vet hur han ska lösa problemet med att Sverige inte har någon regering. Det låga tempo som Andreas Norlén hållit under processens gång har nu sänkts ytterligare.

Nyheter Idag frågade Norlén varför han ger partierna nästan en månad, fram till den 16:e januari, fram till den tredje omröstningen. Hans svar innehöll inte många detaljer.

– Jag har landat i att det är den tid som krävs, sade Norlén.

Skulle en statsministerkandidat röstas ner även då blir 21 januari den fjärde och sista omröstningen. Får Sverige ingen statsminister då innebär det ett extra val inom 100 dagar.

– Senast den 21 april, sade Norlén.

Om ett extraval måste genomföras innebär det att en ny regering tidigast kommer kunna tillträda den sjunde maj, eller mitt i den process då tilläggsbudgeten, den så kallade vårpropositionen, skall beredas. Sverige riskerar med andra ord att hamna i samma läge som idag, att en övergångsregering blir sin egen efterträdare som övergångsregering och tvingas regera på riksdagsmajoritetens yrkanden istället. Yrkanden som ofta handlar mer om hur mycket något ska få belasta statsbudgeten med än vad det ska innehålla i form av reformer.

Det finns goda skäl att anta att Furtenbachs analys är korrekt. Norlén är i allra högsta grad en koncensuspolitiker som lyckats bra i rollen som ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Men som talman krävs något annat, mer tydligt ledarskap. Sverige betalar idag priset för Andreas Norléns inledningsvis låga tempo i sitt ämbete. Ett tempo där han slår av ytterligare på takten.

Med dagens beslut ger han i praktiken alla partiledare ledigt över julhelgerna trots att dessa som riksdagsledamöter har tjänstgöringsplikt 365 dagar per år förutom skottår då de har 366 dagars tjänstgöringsplikt. Till detta skall läggas att parterna har god kännedom om vilka enstaka frågor de inte är överens om. Vad som motiverar talmannen att ge partiledarna 28 dygn på sig för att reda ut dessa olika och enstaka frågor går bara att spekulera i men han har med beslutet skapat julefrid i riksdagen. Ingen kommer göra något innan helgerna är över.

Andreas Norlén skapar julstämning bland sina kollegor i riksdagen och alla är glada när julmyset och ledigheten talmannen ger ledamöterna lägrar sig.

Det Norlén glömt bort är att hans uppdragsgivare, väljarna som är de som i förlängningen givit honom landets högsta ämbete en svensk medborgare kan väljas till, förväntar sig dels högre tempo och allra helst en regering i julklapp.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se