UD:s egen julhälsning till personalen efter åren i FN:s säkerhetsråd

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 24 Dec 2018 2018-12-24
E-post 1022

Julafton får ramas in av UD:s politiska lednings julhälsning till personalen. Den politiska ledningen avtackade den närmaste personalen som arbetet med tiden FN:s säkerhetsråd vid en mottagnng i Blå Salongen på UD där bland annat Margot Wallström läste upp en, enligt handlingarna, egenkomponerad juldikt.

Enligt det referat som följt med var chefen för FN-enheten rörd när han tittade tillbaka på vad UD presterat under de senaste två åren i Säkerhetsrådet. Hans, och Margot Wallströms juldikt, skall ses i ljuset av:

  • Hur UD:s politiska ledning lagt allt kampanjarbete i ett hemigt diarium som avslöjades av ledarsidorna.se
  • Hur UD sedan vägrade erkänna detta och när de väl erkänt det vägrade lämna ut all korresponens till DN i den uppföljande granskningen
  • Hur UD och chefen för FN-enheten personligen vägrar hålla riksdagen informerade om bland annat FN-kampanjen
  • 261-listans avslöjande av Ledarsidorna.se där opolitska tjänstemän blir allt mer aktivistiska
  • Manövrerat Sverige in i en position där vi bland annat står helt utanför fredsansträngningarna i konflikten Israel – Palestina utan anses vara mer av ett problem. Sändebudet tillbringar i praktiken all tid i Stockholm sedan utnämningen.

Ur Margot Wallströms juldikt som ramar in UD:s egen syn på händelserna ovan och året som gått:

Men det vi gjort tillsammans förtjänar beröm
Dokument, kontakter och möten i en ström
Gör landet och oss säkrare och nöjda
Vi är stolta nu och liksom lite upphöjda

Julbrevet avslutas med att de övriga medlemmarna i Säkerhetsrådet avtackas av Sverige.

Not: Dikten är enligt det faksimil som premiumkunder kan ta del av författad av en kommunikationsexpert på UD samt en kommunikatör vid regeringskansliet.  Juldikten tillskrivs dock i sin helhet i följebrevet Margot Wallström, utrikesminister (S).

Med detta unika källmaterial önskar redaktionen på Ledarsidorna.se och källorna på Regeringskansliet alla läsare God Jul.

I premiummaterialet: Hela juldikten och följebrevet med referat i följebrevet från minglet i Blå Salongen.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se