Ulf Kristersson kommer få problem med regeringsbildningen – saknar personal

  • Söndag 16 Dec 2018 2018-12-16
E-post 277

Stefan Löfven sade under söndagen sig vara beredd att sätta sig ner igen och prata med de andra partierna, men han vill inte redovisa vilka planer på samtal han har haft eller planerar. Samtidigt har det aldrig varit ett mer osäkert läge och som grädde på moset: Skulle Ulf Kristersson nu få bilda regering så gör han det på ett underlag där han kommer få brottas med stora kompetensproblem.

– De samtal vi hade och konkreta förhandlingar vi gjorde lade grunden för att fortsätta – det är min bedömning,

– Vi måste stå upp mot högerextremismen – jag kommer sätta emot och samla alla krafter för att göra det. Men vi måste även vara för någonting och det bästa motgiftet mot högerextremismen är att bygga ett starkt solidariskt samhälle.

sade Stefan Löfven till SVT:s reporter Andreas Öbrink på plats. 

Samtidigt sker en svängning i Liberalerna. Delar av partiet kommer att tolerera Ulf Kristersson som statsminister och sätta sig i opposition men samtidigt markerar dessa länsförbund att de inte kommer dra sig för att dra tillbaka stödet för politik som inte försvarar de värden och den inriktning som Alliansen har. Nyckeln till regeringsmakten har därmed förändrats. Stefan Löfven kommer behöva Annie Lööfs aktiva stöd för att bli vald, idag räcker det inte med nedlagda röster längre. Argumenten för att släppa igenom Ulf Kristersson som statsminister har dock stärkts i och med att det var Moderaternas och Kristdemokraternas budget som släpptes igenom under veckan. Att det är då logiskt att låta Ulf Kristersson regera på sin egen budget och inte att någon annan behöver göra det utan att förstå grundtankarna bakom den.

Huruvida den nuvarande situationen verkligen mynnar ut i att Ulf Kristersson blir statsminister, Stefan Löfven sitter kvar eller att det blir ett extraval är fortfarande för tidigt att uttala sig om. Men det finns för Ulf Kristersson ett stort aber. 

Ulf Kristersson och Alliansen förberedde sig för en Allians-regering bestående av fyra partier för att bemanna upp de 240 politiska tjänster som måste besättas i samband med ett maktskifte. När nu två partier, i och för sig två av de mindre, nu lämnat samarbetet lämnar det cirka 100 vakanser bakom sig i form av ministrar, statssekreterare, politiskt sakkunniga och pressekreterare. Dessa vakanser skall då fyllas av de två återstående partierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, som på kort tid skall ta över ett regeringskansli.

Vissa ministerposter är givna. Som att finansministerposten går till Elisabeth Svantesson. Men andra är mer intrikata. Och blir det Lars Adaktusson (KD) som efterträder Margot Wallström som Utrikesminister i Arvsfurstens palats kommer Sverige och världen se ett historiskt lappkast i den förda utrikespolitiken. Där Margot Wallström är fientligt inställd till allt israeliskt är Lars Adaktusson hennes diametrala motsats. Fördelen för varje regering är att den inte behöver riksdagens stöd för förd utrikespolitik som ligger utanför EU-politiken.

Parallellt med denna utveckling – eller icke utveckling – gror frustrationen i väljarkåren och det är inte längre säkert att Sverigedemokraterna är de enda som kan dra nytta av ett extra val. Bland väljare som röstat för Sverigedemokraterna märks en gryende frustration över att inte ens en röst på SD kunde påverka utvecklingen. Migrationspolitikens vara eller icke vara ligger fortfarande som en död hand över hela parlamentet utan att någon förmår ta i den. Trots att det finns en förkrossande majoritet bland riksdagspartierna och väljarkåren att ligga kvar vid Europas mest restriktiva migrationspolitik.

I varje fall retoriskt. Praktiken talar ett annat språk.

Vart de väljarna till slut bestämmer sig för att gå är än så länge ett oskrivet blad. Och likt allt annat är det ingenting som är säkert längre. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.